Woensdag 03/06/2020

'Als je verliefd bent, wat voor rompslomp komt daar allemaal niet bij kijken?'

heet van de tong l Joris Van den Brande

Theatermaker Joris Van den Brande over zijn nieuwe jeugdtheatervoorstelling Miss Me.

Joris Van den Brande begint zijn theatercarrière in de verkleedkoffer op zolder. Hij studeert aan het Rits en verovert in 2003 de (jeugd)theatervloer met Jan Sobrie in Zolderling (Bronks). Hij schrijft en speelt nu, samen met Sarah Vangeel, zijn tweede jeugdtheatervoorstelling bij Bronks, Miss Mie. Toneel over ontmoeten en verliefd worden voor iedereen vanaf negen jaar.

Van den Brande: "Miss Mie gaat over de verwachtingen die een ontmoeting kan creëren. Je hebt daar vaak een beeld van en dan blijkt de realiteit minder schoon. Miss Mie breekt het romantische niet af maar toont ook de andere kant. Sprookjes geven je als kind een ideaalbeeld van de liefde en als je ouder wordt, is het een evidentie dat de liefde niet perfect is. De voorstelling gaat ook over 'Als ge verliefd zijt, hoe moet ge dat dan doen, wat voor rompslomp komt daar allemaal bij kijken...'"

Waarom wilt u dit nu vertellen?

"Omdat ik daar nu mee rondloop. Door ouder te worden heb ik mijn beeld over de liefde moeten bijstellen."

Stellen kinderen zich vragen over de schaduwzijde van de liefde, denkt u?

"Ook al hebben kinderen nog niet evenveel meegemaakt als volwassenen, ze herkennen zulke wezenlijke situaties. Je ziet en voelt heel veel als kind. Je kunt met dingen rondlopen die je je afvraagt en die je op dat moment niet naar buiten kunt brengen. Omdat je niet de plek krijgt of omdat het niet mag of kan. Dan is het dankbaar om het daar in theater wel over te hebben."

Moet je weer kind worden om zo'n verhaal te schrijven?

"Wezenlijk vind ik het niet echt een verschil om aan volwassenen of kinderen te vertellen. Ik probeer rekening te houden met hun leefwereld en daarbinnen tracht ik even hard mezelf te zijn, even eerlijk te zijn als wanneer ik iets voor volwassenen maak."

Gaat u anders spelen?

"Ik speel niet anders of kinderlijker. Ik denk niet aan een kind in mezelf of zo. Als kind denk je altijd dat volwassenen iets anders zijn, en hoe ouder je wordt, hoe meer dat je in volwassenen kinderen ziet. Ik heb heel lang het gevoel gehad dat ikzelf niet veranderd ben maar dat de mensen anders tegen mij begonnen te doen."

Gebruikte u kinderen als

try-outpubliek?

"Wij hebben, net als bij Zolderling, een maand voor de première een tekstlezing voor de klas gehouden om te voelen hoe ze reageren, wat ze meenemen. Het is verbazingwekkend hoeveel ze eruit halen, wat ze zich herinneren en hoe ze hun verbeelding gebruiken. Soms verbaast het me hoe au sérieux ze alles nemen."

Met welke gedachten moet het publiek naar huis?

"Dat liefde even schoon als moeilijk kan zijn. Dat ze evenveel verwarring als energie kan geven. Dat ze gelukkig en verdrietig maakt. Miss Mie zal een tragikomische sfeer bezitten. Daar houd ik van."

Els Van Steenberghe

Miss Mie, Bronks, gaat op 29 januari 2005 om 20 uur in première in het PSK te Brussel en vertrekt dan op tournee door Vlaanderen. www.bronks.be of 02/21.999.21

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234