Maandag 26/07/2021

Als je niets doet, zorg dan dat het niet al te erg opvalt. Dat lijkt de belangrijkste les die het Vlaams Belang getrokken heeft uit eerdere krantenrapporten, die de parlementaire inactiviteit in keiharde cijfers publiceerden. De meeste VB'ers hebben intus

Philip Dewinter

46 jaar, Ekeren

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 1995

7 juni: Antwerpen, lijsttrekker

14

14

213

Nog altijd een van de beste redenaars in het halfrond, al is de plaat nu echt wel grijsgedraaid. Lijkt zelf te beseffen dat zijn enige politieke toekomst in de eeuwige herhaling van hetzelfde ligt. Al zal het vanaf nu misschien zonder de glans van de permanente overwinning zijn. Laat het inhoudelijke werk al een tijdje over aan anderen, neemt zelf nog wel de meeste nummertjes voor de tribune voor zijn rekening. Dat begint echter steeds meer op een kunstje te lijken. Kan niet meer op dezelfde manier de aandacht naar zich toezuigen. Lokt stilaan meer verveling dan verontwaardiging uit. Kreeg een serieuze tik met zijn Antwerpse nederlaag in 2006. De leeuw begint grijs te worden en het klauwen wil zo goed niet meer lukken, laat staan dat hij de meerderheid ooit pijn zou doen. En was dat niet zijn job? HHH

Marie-Rose Morel

36 jaar, Schoten

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 2004

7 juni: Europa

31

44

Kwam met veel poeha het parlement binnen en veroverde meteen de zetel naast Dewinter, pal in het zicht van de camera's. Ontdekte echter al snel dat de job toch heel wat inhoudelijk, technisch en bij tijden saai werk inhoudt. Concludeerde bijna even snel dat het toch haar ding niet was en liet het werk in de commissie Onderwijs aan anderen over. Stak veel tijd in de partij ter ondersteuning van voorzitter Frank Vanhecke, maar nauwelijks in het parlement. Als ze nog eens tussenkwam, dan was het met harde uithalen naar de vakbonden. Blijft gevreesd als debater op televisie, maar ontgoochelde op alle vlakken als parlementslid. Is zwaar ziek en heeft momenteel een zeer onzekere politieke toekomst.

Erik Arckens

47 jaar, Elsene

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 2004

7 juni: Vlaams Parlement Brussel, eerste opvolger

24

84

Niet de domste onder de VB'ers, ontwikkelde een bijzonder rechtse visie op het cultuurbeleid. Hoort zichzelf zo graag praten dat het zijn geloofwaardigheid niet altijd ten goede komt. Voert een persoonlijke kruistocht tegen de in zijn ogen elitaire, linkse en verdorven KVS. Een VB'er om koude rillingen van te krijgen.

Thieu Boutsen

63 jaar, Maaseik

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 1999

7 juni: stopt

10

40

Wie al van hem gehoord heeft, weet dat hij een gepensioneerde bankdirecteur is. Meer valt er niet te vertellen. Kon af en toe de indruk wekken dat hij wist waarover het ging, maar ook niet meer dan dat. De legislatuur te veel, maar dat was de vorige keer eigenlijk al zo.

Agnes Bruyninckx

60 jaar, Brugge

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 2004

7 juni: West-Vlaanderen, tweede plaats

15

39

Ondermaats. Moet zich beperken tot het aflezen van briefjes die anderen voor haar geschreven hebben. Moet vervolgens hopen dat ze niet ook nog een repliek moet geven, want dan staat ze met haar mond vol tanden. Komt niettemin terug om nog vijf jaar een stoel warm te houden. Enig nieuwsfeit: het bedorven vlees dat haar man in de pita draaide. 0

Frank Creyelman

47 jaar, Mechelen

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 2007

7 juni: Antwerpen, derde plaats

11

Zeer rechtse VB'er die om onduidelijke redenen telkens weer opgevist wordt door het partijbestuur. Zijn belangrijkste wapenfeit blijft het salon dat hij voor zichzelf kocht met dotaties voor zijn lokale fractie. Steekt naar verluidt in ruil zoveel tijd in de lokale politiek dat er helaas geen tijd overblijft voor het Vlaams Parlement. Komt er wel eens een pintje drinken. 0

Johan Deckmyn

41 jaar, Gent

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 2004

7 juni: Oost-Vlaanderen, derde plaats

40

113

Kan een zin afmaken en af en toe zelfs een redenering. Legde zich wat toe op openbare werken en sport. Belangrijkste politiek project: de Rode Duivels splitsen. Beter dan veel collega's in de fractie, maar dat zegt vooral iets over de fractie.

HH

Hilde De Lobel

57 jaar, Antwerpen

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 2006

7 juni: Antwerpen, vijfde plaats

178

29

Volgt de Antwerpse dossiers vanop de derde rij en weet wel iets van lokale besturen. Gaat perfect op in de achtergrond. Geen grote spreekster, maar niemand verwacht dat ze in de plenaire haar mond opendoet.

Herman De Reuse

63 jaar, Roeselare

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 1995

7 juni: stopt

10

78

Zelfverklaarde financiële expert van het VB die in de commissie Financiën graag zijn zeg doet. Het grootste gevaar van zijn tussenkomsten is dat de rest van de commissieleden indut. Kan na al die jaren wel een begroting lezen, maar niet beslagen genoeg om echt een punt te maken.

Marijke Dillen

48 jaar, Schilde

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 1995

7 juni: Antwerpen, schermlijsttrekker en tweede opvolger

77

513

Een van de schaarse harde werkers binnen de fractie die na al die jaren ook met kennis van zaken spreekt, vooral op welzijn. Er wordt zelfs al eens naar haar geluisterd. Trekt de tweede helft van de lijst en staat dus bij elektronische stemformulieren naast Dewinter. Heeft in VB-kringen nog altijd een familienaam als een klok en moet dus zeker opnieuw verkozen raken. HHH

Pieter Huybrechts

53 jaar, Herentals

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 1995

7 juni: Antwerpen, vierde plaats

34

143

Houdt zich bezig met de E313 en weekendverblijven en probeert ook zijn voorliefde voor motoren politiek te vertalen. Vooral bekend van zijn nauwe banden met de goorste uithoeken van neofascistisch Vlaanderen. Beleed die vriendschappen iets te openlijk via Facebook en begreep niet waarom zelfs de partijtop dat niet kon appreciëren. Kan brullen als de beste. H

Werner Marginet

47 jaar, Lokeren

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 2004

7 juni: Oost-Vlaanderen, derde opvolger

73

108

Soms is totale anonimiteit te verkiezen boven de brede bekendheid van Marginet. Die is immers volledig gebaseerd op losbandig gedrag tijdens een parlementaire missie in Zuid-Afrika. Komt naar alle waarschijnlijkheid niet terug, naar verluidt tot opluchting van zijn vrouwelijke collega's.

0

Katleen Martens

40 jaar, Hasselt

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 2004

7 juni: Limburg, derde plaats

261

51

Moet op de tippen van haar tenen lopen om overeind te blijven in de commissie Onderwijs en gaat met een zekere regelmaat onderuit. Wil wel maar kan niet. Nog een VB'er die blij moet zijn dat een schare medewerkers haar van uitgeschreven voorbereidingen voorziet.

H

An Michiels

42 jaar, Roosdaal

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 2004

7 juni: Vlaams-Brabant, tweede plaats

314

152

Een van de VB'ers die haar werk doet, zonder meer. Beet zich vast in onderwijs en slaagde er zelfs in enig respect te verwerven. Knapte daar het inhoudelijke werk op waar Marie-Rose Morel liever geen tijd mee verloor. Te braaf om plenair echt op te vallen, maar al bij al niet slecht.

HHH

Jan Penris

45 jaar, Antwerpen

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 1995

7 juni: Antwerpen, tweede opvolger

56

195

De stentorstem van de Antwerpse havenbelangen. Kent zijn dossiers inzake mobiliteit en openbare werken en is in staat een serieuze speech te houden in plenaire. Heeft een eigen netwerk en kan dan ook met autoriteit over zijn thema's spreken. Kan bijzonder demagogisch uit de hoek komen, maar geniet toch enig respect.

HHH

Leo Pieters

47 jaar, Maaseik

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 2007

7 juni: Limburg, vierde plaats

55

Deed een paar tussenkomsten over bosbeleid maar was voor het overige zogoed als onzichtbaar. Belandde enigszins onverwacht in het Vlaams Parlement en wist niet goed wat hij met dat mandaat moest aanvangen. Komt vermoedelijk ook niet terug.

H

Stefaan Sintobin

49 jaar, Izegem

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 2004

7 juni: West-Vlaanderen, eerste opvolger

88

325

Boeren en de kust. Sommige collega's hebben hem wel eens iets horen zeggen maar kunnen zich niet meer precies herinneren wat. Zou niet de luiste van de fractie zijn, maar dat wil niet veel zeggen.

H

Felix Strackx

54 jaar, Tremelo

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 1995

7 juni: Vlaams-Brabant, derde plaats

12

132

38

Vrij actief inzake erfenisrecht. Mist elke politieke feeling en krijgt daarom wel eens op zijn donder van Dewinter. Probeert toch het spel te spelen en organiseert dan hoorzittingen, waarvoor hij experts oproept die net het omgekeerde beweren van wat hij wilde bewijzen. Zijn naam lijkt een belofte in te houden, maar dat geloven wij na drie legislaturen als pluimgewicht niet meer. H

Erik Tack

50 jaar, Ronse

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 2004

7 juni: Oost-Vlaanderen, vijfde plaats

123

50

Als er iets gebeurt, is er met Erik Tack toch een dokter in de zaal. Al zullen de meeste collega's liever door iemand anders behandeld worden.

0

Marleen Van den Eynde

43 jaar, Kontich

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 1999

7 juni: Antwerpen, derde opvolger

51

346

Nog een VB'ster die intussen ontdekt heeft dat je tussen twee verkiezingen in ook echt iets kunt doen met een parlementair mandaat. Kent leefmilieu, al is ze niet altijd rechtlijnig. Stelt veel vragen en komt voorbereid naar de commissie. Dat is meer dan we van de meeste van haar collega's mogen verwachten.

HH

Wim Van Dijck

39 jaar, Tienen

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 2004

7 juni: Vlaams-Brabant, vierde plaats

284

49

Kan af en toe een half onderlegde tussenkomst doen. Studentikoos op extreem rechtse wijze en dus bij tijden vrij ranzig. Kan vaak als excuus aanvoeren dat hij een pintje te veel ophad. Werd door Dewinter ladderzat naar huis gestuurd om hem uit het zicht van de camera's te houden. Wordt nu afgeserveerd. We kunnen dat begrijpen.

H

Roland Van Goethem

62 jaar, Vilvoorde

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 1999

7 juni: stopt

56

32

Vindt aanwezig zijn al genoeg inspanning. Zit in de commissie Economie en zegt daar wat hij moet zeggen, zonder dat de boodschap bij iemand blijft hangen. Houdt het na tien jaar voor bekeken.

Joris Van Hauthem

45 jaar, Lennik

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 1995

7 juni: Vlaams-Brabant, lijsttrekker

256

167

De communautaire expert van het VB. Kreeg de voorbije legislatuur uitgebreid de kans om vervelende vragen aan de regering te stellen over de voortgang van de Vlaamse zaak. Bijzonder actief, combineert het Vlaams Parlement met het fractieleiderschap in de Senaat. Vindt ook de weg naar de journalisten, zonder zelf al te expliciet op de voorgrond te treden. HHH

Greet Van Linter

52 jaar, Ganshoren

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 2004

7 juni: Vlaams Parlement Brussel, tweede plaats

98

268

Redelijk actief inzake Brussel, totaal weggedrumd door Marijke Dillen op welzijn. Geraakt niet uit de anonimiteit. Alleen een partij die dat niet erg vindt, laat haar terugkomen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234