Donderdag 17/10/2019
Bart Eeckhout Beeld rv

Standpunt

Als je met partijgenoten in een tv-studio uitgenodigd wordt om onder elkaar van mening te verschillen, dan zit het goed mis

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

De neergang is niet nieuw, maar de diepte van de existentiële crisis die nu de klassieke middenpartijen in ons land treft, is toch enigszins verbazingwekkend.

Want als je met partijgenoten in een tv-studio uitgenodigd wordt om onder elkaar van mening te verschillen, dan zit het echt wel goed mis. Het overkwam sp.a vlak na de (alweer) verloren verkiezingen, en afgelopen weekend deed een stel CD&V’ers de oefening in publieke zelfkastijding nog eens vrijwillig over.

Misschien vonden de betrokken politici dat ze het eens goed gezegd hebben, maar dat getuigt dan alleen van te veel ijdelheid en een slecht afgesteld inschattingsvermogen. Voor alle partijgenoten, militanten en kiezers van de twee partijen was het tv-debat telkens een zware martelgang.

Gebrek aan leiderschap

De crisis is fundamenteel maar dreigt gereduceerd te worden tot zijn meest zichtbare veruitwendiging: het gebrek aan leiderschap. Bij CD&V is de positie van voorzitter al sinds de verkiezingen vacant. De opvolging blijft ongewis.

Nog treuriger gaat het er bij sp.a aan toe, waar uittredend voorzitter John Crombez leeggestreden lijkt. Het enige wat hem nog zou kunnen overhalen om toch voort te doen is het zorgwekkende vooruitzicht dat de partij anders in handen valt van een jongeling – het weze Hannes De Reu, het weze Conner Rousseau –, van wie nog niet helemaal duidelijk is of hij het verschil kent tussen een partijlijn en een Facebook-post.

Vormverandering

Veel pijnlijker wordt de illustratie niet van hoezeer de crisis van het midden politici opvreet, generatie na generatie. Van voorzitter wisselen is een ritueel dat bij nederlagen hoort, zoals van trainer wisselen in het voetbal. Het is meestal ook even weinig effectief.

Het probleem met die leiderswissels is dat de nieuwe chef gedwongen wordt om telkens weer van ambtswege het warme water opnieuw uit te vinden. Je zal zien dat ook ditmaal weer betoogd zal worden dat de partij een ‘beweging’ moet worden, dat ze moet vernieuwen en verjongen en dat ze zich open moet stellen voor nieuwe tendensen.

Telkens opnieuw valt dezelfde oppervlakkige diagnose te horen: als we wat aan de vorm veranderen, dan komt het allemaal weer goed.

Instagram Story

Dat valt zeer te betwijfelen. Het is juist bij de inhoud dat het voor de middenpartijen is fout gegaan. Wat die partijen weer zouden moeten ontdekken is hun eigen ideologische missie. De toepassing ervan verandert met de tijd en de vooruitgang, de kernwaarde blijft onveranderlijk. Ook nu. Een socialistische partij die het weer rücksichtlos opneemt voor de kleine man, tegen alle getweet en ander misprijzen in, heeft ook in een welvarend Vlaanderen zijn plaats. Een christendemocratische partij die behoudend en voorzichtig schippert om altijd weer de kerk in het midden te houden, heeft ook in een ontkerkelijkt Vlaanderen zijn plaats.

Het is een eenvoudige suggestie met één nadeel: je vult er geen Instagram Story mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234