Zaterdag 28/05/2022

Frankrijk

Als je man doden je enige optie is

De Franse Jacueline Sauvage doodde haar man, die haar en haar gezin extreem mishandelde. Ze komt weldra vrij. Beeld © BELGAIMAGE
De Franse Jacueline Sauvage doodde haar man, die haar en haar gezin extreem mishandelde. Ze komt weldra vrij.Beeld © BELGAIMAGE

Jacqueline Sauvage, de Franse vrouw die haar man doodschoot nadat zij en haar vier kinderen jarenlang werden geslagen en verkracht, krijgt gratie van president François Hollande. Feministische organisaties roepen het gerecht op om in de toekomst meer begrip te tonen voor mishandelde vrouwen.

KOEN VIDAL

Op 10 september 2012, in La Selle-sur-le-Bied, ten zuiden van Parijs, nam Jacqueline Sauvage haar jachtgeweer uit de kast. Ze stapte op haar man Norbert Marot af, die buiten op het terras zat. Vervolgens schoot de vrouw haar echtgenoot driemaal in de rug. Marot was zo goed als onmiddellijk dood. In paniek belde Sauvage de hulpdiensten. "Kom snel, ik heb mijn man vermoord."

Tijdens het assisenproces, dat drie jaar later van start ging, vertelde Sauvage dat ze meer dan 47 jaar lang geslagen en verkracht werd door haar man. Volgens haar getuigenis was Marot een brutale dronkaard die ook haar drie dochters en enige zoon onophoudelijk vernederde, mishandelde en verkrachtte. Dat was ook de reden waarom de zoon op 9 september zelfmoord pleegde, kregen de juryleden te horen. Voor Sauvage was dat de aanleiding om de volgende dag haar man te vermoorden.

Verontwaardiging

Sylvie, Carole en Fabienne, Sauvages drie dochters, stonden tijdens het proces zij aan zij met hun moeder. De dood van Norbert Marot kwam voor de dochters als een "opluchting", zo verklaarden ze tijdens een van de zittingen.

Toch kreeg Sauvage een strenge gevangenisstraf van tien jaar. Volgens de assisenjury kon de beklaagde zich niet beroepen op zelfverdediging omdat er geen sprake was van een directe bedreiging. Dat Sauvage haar man met een jachtgeweer belaagde, werd als disproportioneel beschouwd. Ook het feit dat de moeder slechts één medisch attest kon voorleggen, deed een aantal juryleden aan haar verhaal twijfelen. De veroordeling werd eind december in beroep bevestigd.

Het was op dat moment dat de verontwaardiging over Sauvages lot een hoge vlucht nam. Een vrouwenorganisatie startte een petitie die door 435.000 Fransen werd ondertekend. Bij de ondertekenaars: beroemdheden zoals zangeres Véronique Sanson, actrice Anny Duperey en president Hollandes ex-levenspartner Valérie Trierweiler. Op initiatief van het Republikeinse parlementslid Valérie Boyer kwam er ook een ondersteuningscomité met enkele prominente leden: Parijs PS-burgemeester Anne Hidalgo, Groen Euro-parlementslid Daniel Cohn-Bendit en de linkse partijleider Jean-Claude Mélenchon.

De politieke druk op Hollande om Sauvage gratie te verlenen, was dan ook immens. Vorige vrijdag had hij op het Elysée een ontmoeting met de drie dochters en hun advocaten. Amper drie dagen later kondigde Hollande een gedeeltelijke gratie af, die erop neerkomt dat Sauvage in april zal vrijkomen.

Veel geweld, weinig aangiftes

De Franse organisatie Osez le Feminisme startte een campagne om het begrip zelfverdediging in geval van partnergeweld ruimer te interpreteren. Een directe dreiging "is bij partnergeweld altijd het geval", redeneren de activisten, "omdat de slachtoffers op eender welk moment van de dag door hun partner belaagd kunnen worden."

Ook in België is er op het vlak van seksueel partnergeweld een groot probleem, zegt Magda De Meyer van de Nederlandstalige Vrouwenraad. "We weten dat een op de drie vrouwen slachtoffer is van intrafamiliaal seksueel geweld. Maar in 2014 waren er amper 119 aangiftes. Veel slachtoffers zijn te beschaamd en te vernederd om naar de politie te stappen. Bovendien doen gewelddadige partners er vaak ook alles aan om hun vrouw en gezin van hun omgeving te isoleren."

De Meyer wijst er op dat de Belgische justitie intrafamiliaal geweld op een wereldvreemde manier benadert. "Rechters gaan vaak uit van de redenering dat niets kan verantwoorden dat vrouwen als Sauvage hun man vermoorden. Ze houden zich vast aan een puur juridisch standpunt en lijken niet te begrijpen dat vrouwen in zulke verschrikkelijke omstandigheden niet anders kunnen dan het heft in eigen handen nemen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234