Zaterdag 16/01/2021

'Als ik niet in de regering zat, zou ik mee op straat staan'

Eddy Boutmans, staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking, heeft net een communiqué ontvangen met het eisenplatform van Attac voor de komende EU-top in Brussel. 'Het had zo uit mijn beleidsnota kunnen komen', grinnikt de staatssecretaris. Het weze duidelijk: Boutmans verkiest de dialoog met de antiglobalistische beweging boven de harde aanpak.

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Eeckhout

Staatssecretaris Boutmans is "een beetje geschrokken" van de stoere taal van zijn federale collega van Binnenlandse Zaken, Antoine Duquesne (PRL) in het Europees Parlement. Duquesne zei onder meer tijdens de komende EU-top "nultolerantie voor gratuit geweld" te zullen hanteren, en stelde een betogingsverbod in het vooruitzicht in de omgeving van de vergaderplaats in Laken. Daar kan volgens Boutmans geen sprake van zijn. "Een betogingsverbod is nooit een goede optie. De mondialisering van de vrije meningsuiting is een goede zaak en moet ook zo benaderd worden. De overheid zal, zoals altijd, afspraken moeten maken met de verantwoordelijken van de manifestaties. Het is totaal fout om er vanuit te gaan dat die organisaties zelf op geweld uit zijn."

Is dat de les die u geleerd hebt uit de aanpak in Genua?

Eddy Boutmans: "Er kan geen sprake van zijn dat wij hier kiezen voor het Italiaanse model van politierepressie. Het is een goede zaak dat de Italiaanse autoriteiten nu zelf een onderzoek instellen naar wat er fout is gelopen. Persoonlijk zou ik liever hebben dat een onderzoekscommissie in het Europees Parlement daar werk van maakt. België moet in een sfeer van dialoog de civiele samenleving erkennen in al haar facetten als een verrijking van het debat en niet als een gevaar. De top van Laken zal geslaagd zijn als Europa er beter van wordt, maar ook als we erin slagen de civiele samenleving bij de besluitvorming te betrekken en als we getoond hebben op een democratische manier om te kunnen gaan met oppositie. De orde moet gehandhaafd worden, maar dat kan ook op een rationele manier.

"Het is duidelijk dat het snelrecht niet kan toegepast worden bij antiglobalistische betogingen. Ik heb in de toelichting bij de wet laten stipuleren dat het snelrecht niet mag gebruikt worden voor politieke repressie. Ik eis dat dat politieke akkoord gerespecteerd wordt. De Raad van State heeft overigens gesteld dat de wet ongeschikt is bij collectieve misdrijven van openbare orde. Dat is ook opgenomen in de richtlijnen die de minister van Justitie en de procureurs-generaal aan de parketen daarover hebben gegeven."

U wilt in dialoog gaan, de premier wil dat ook. De vraag is hoe.

"Ik ben blij dat premier Verhofstadt heeft ingezien dat die manifestanten niet allemaal verwende luxekinderen zijn. Maar de antiglobalisten stellen niet enkel de juiste vragen, zoals de premier stelt, ze geven wel degelijk ook de goede antwoorden. Zij zijn ook niet onze tegenstander: de meesten van hen zijn juist voor correcte politieke ingrepen op het economische leven. De vrije markt is niet langer louter een economisch principe maar een heuse totalitaire godsdienst geworden. Correcties op de vrijhandel zijn nodig om de zwakkere landen te beschermen. Zwakke economieën moeten hun markt kunnen afschermen. Per slot van rekening is onze economie ook op die manier sterk geworden."

De antiglobalisten zelf staan een beetje dubbelzinnig tegenover al dat groene applaus.

"Het basisprogramma van Attac ìs het groene programma. Dankzij ons verdedigt deze regering op internationale fora de stelling dat liberalisering moet rekening houden met de positie van ontwikkelingslanden en met het milieu. Of de Tobin-taks er ooit ook echt komt, weet ik niet, maar het is dankzij ons werk zowel in Europa als in België wel een politiek thema geworden."

Maar als staatssecretaris bent u wel een vertegenwoordiger van het systeem dat zij verfoeien.

"De enige mogelijkheid om de vijhandel in te perken zit bij de politiek. Dus moet je ook durven participeren. Als je de Tobin-taks wil ingevoerd krijgen volstaan betogingen niet. Dan moet je een wettelijke regeling uitwerken, deurwaarders uitsturen om wanbetalers op hun plichten te wijzen en desnoods kwaadwillige bankiers in de gevangenis kunnen stoppen. Dat lukt alleen via politieke actie binnen de democratische instellingen. Ik kom zelf uit de civiele beweging en ik zal er ooit nog weleens opnieuw in belanden. Het is niet mijn ambitie om wie dan ook te recupereren. We moeten evenwel ook geen angst voor elkaar hebben. Alleen samen met de beweging kan er politiek iets bewegen."

Zou u straks niet liever zelf gaan meebetogen?

"O, als ik hier niet zat, zou ik zeker mee op straat staan. (lacht) Wat betogen betreft, heb ik een mooie erelijst bij elkaar gelopen."

'De orde moet gehandhaafd worden, maar dat kan ook op een rationele manier'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234