Maandag 19/04/2021

Video

"Als ik één dag premier was, zou ik de hele regering ontslaan en iets nieuws proberen"

Maya Van de Velde. Beeld Vlaamse Jeugdraad
Maya Van de Velde.Beeld Vlaamse Jeugdraad

Als u één dag eerste minister was, wat zou u dan veranderen? 27 jongeren hebben de denkoefening gemaakt voor de Vlaamse Jeugdraad. "Mijn kabinet zou de diversiteit van mijn land reflecteren."

Meer aandacht voor mentale welzijnsproblemen bij jongeren. Stemrecht vanaf 16 op de politieke agenda. De Vlaamse Jeugdraad, de officiële adviesraad voor de Vlaamse regering voor alle domeinen die jongeren aanbelangen, laat zich niet wegzetten als non-orgaan.

Dat heeft ze te danken aan haar 16 adviseurs. "Geen ouwe mannen, maar jonge honden hebben het bij ons voor het zeggen", zegt woordvoerder Sarah Latré. "Een grote verantwoordelijkheid, want adviseur betekent dat je met de blik van alle kinderen en jongeren naar het Vlaamse jeugdbeleid kijkt."

Om de komende drie jaar opnieuw succesvol te zijn worden deze week 16 nieuwe adviseurs gekozen. Tot 15 november kunnen alle Vlaamse en Brusselse jongeren tussen 12 en 30 jaar hier stemmen op één of meerdere van 27 kandidaten.

De Morgen laat er 10 aan het woord: "Als u één dag eerste minister was, wat zou u dan veranderen?"

Maya Van de Velde (21) uit Essen, student handelsingenieur

"Als ik 1 dag eerste minister was, zou ik een eerlijker belastingsstelsel opzetten dat de druk op lagere inkomens vermindert. Ik zou er ook voor zorgen dat alle jongeren gelijke kansen krijgen op vlak van zelfontwikkeling, sport, ontspanning, zorg en participatie."

Nick Peeters (21) uit Lubbeek, student geschiedenis:

“Als ik 1 dag eerste minister was, zou ik meteen duidelijk maken dat er een einde moet komen aan de uitbuiting en het profiteren op de kap van bepaalde gemeenschappen in België. Ik zou zorgen voor een duidelijker beleid, dat alle Vlamingen en zeker de jongeren ten goede zou komen. Minder belastingen en besparen op de lacunes van de Belgische staat, zodat de Vlaamse jongeren efficiënter kunnen omspringen met méér middelen.”

Jad Zeitouni (24) uit Outer, student rechten:

"Als ik 1 dag eerste minister was, zou ik de hele regering ontslaan en iets nieuws proberen. Weg van dit elitair systeem, heel even een dagje een menselijk en divers kabinet nemen met mensen die niet alleen geven om de onderwerpen maar er ook echt expertise in hebben."

"Zelf zou ik me gooien op discriminatie, seksisme en empowerment van jongeren. Iedereen moet zichzelf kunnen ontwikkelen ongeacht ras, geslacht, seksuele voorkeur, godsdienst of financiële situatie."

Jad Zeitouni. Beeld Vlaamse Jeugdraad
Jad Zeitouni.Beeld Vlaamse Jeugdraad

Floris Coenders (16) uit Ham, student Latijn-Moderne Talen:

"Als ik 1 dag eerste minister was, zou ik ons onderwijssysteem hervormen. Jammer genoeg vallen veel leerlingen uit de boot en halen veel jongeren geen motivatie meer uit hun lessen. Ik zou een systeem invoeren waarbij jongeren meer mogen kiezen en waarbij ze meer hun sterke kanten mogen ontwikkelen."

Asmaä Mchalah (18) uit Dendermonde, student handelswetenschappen:

"Als ik 1 dag eerste minister was, zou ik ervoor zorgen dat iedereen gelijke kansen krijgt op het werk ongeacht religie of kleur. Ik wil ook dat mannen en vrouwen een gelijk loon krijgen, want uiteindelijk werken we allemaal even hard."

Asmaä Mchalah. Beeld Vlaamse Jeugdraad
Asmaä Mchalah.Beeld Vlaamse Jeugdraad

Félicia Mukendi (18) uit Lebbeke, student rechten:

"Als ik 1 dag eerste minister was, zou ik iedereen een kans geven om naar school te gaan. Ook zou ik willen werken aan een platform waarop elke jongere de kans krijgt om zijn of haar talenten te laten zien. Sport, muziek, woord, toneel, wetenschappen. Alles zal aan bod komen. Als laatste zou ik een groot evenement organiseren waar jongeren van diverse afkomst, leeftijd en sociale rang naartoe kunnen gaan om andere culturen beter te leren kennen."

Bram Jansen (24) uit Lommel, leerkracht secundair onderwijs:

"Als ik 1 dag eerste minister was, zou ik me inzetten voor een betere mobiliteit. De bereikbaarheid moet niet alleen beter, ook het comfort en de veiligheid moeten worden opgekrikt. Dit zou ik doen door fietssnelwegen aan te leggen en sneltramlijnen die onder kruispunten én files door kunnen rijden. Extra treinverbindingen en meer treinen zijn ook musts. Allemaal in de hoop dat automobilisten de auto aan de kant te laten staan."

Bram Jansen. Beeld Vlaamse Jeugdraad
Bram Jansen.Beeld Vlaamse Jeugdraad

Rik Verleije (19) uit Brecht, student politieke wetenschappen:

"Als ik 1 dag eerste minister was, zou ik de politiek meer openstellen voor jongeren door hen stemrecht te geven en op die manier jongeren hun mening een plaats te kunnen geven. Maar die interesse in politiek moet ook zeker ondersteund worden op school, in een vak zoals burgerschap, waar jongeren meer leren over de politiek en maatschappij. Ook het jeugdwerk speelt daarin een belangrijke rol. Iedere jongere zou, los van een verenigingsverband, de kans moeten krijgen zich te vormen in het jeugdwerk, dat we meer open moeten stellen naar maatschappelijk achtergestelde jongeren."

Niklas Arents (22) uit Meerbeke, student agro- en biotechnologie:

"Als ik 1 dag eerste minister was, zou ik vele foute ecologische aspecten veranderen. Vandaag de dag worden vele zaken aangepast inzake het openbaar groen (parken, autostrades, bossen, etc.) met het opzicht deze 'groener' en 'meer ecologisch' te maken terwijl dit eigenlijk niet het geval is. Ook een deftig onderzoek naar de mogelijkheden voor hernieuwbare energie in België zou één van mijn werkpunten zijn."

Niklas Arents. Beeld Vlaamse Jeugdraad
Niklas Arents.Beeld Vlaamse Jeugdraad

Sabrine Ingabire (21) uit Brussel, student rechten:

"Als ik 1 dag eerste minister was, zou ik ervoor zorgen dat mijn kabinet de diversiteit van mijn land reflecteert. Ik zou ervoor zorgen dat geen enkel kind armoede kent, dat er wordt geïnvesteerd in het onderwijs, dat geen enkele leerling uitsluiting en discriminatie kent, dat geen enkele jonge vrouw geconfronteerd wordt met seksisme. Ik zou het milieubeleid verbeteren, jongeren actief laten participeren, werkgelegenheden creëren. Ik zou zo veel willen doen - en één dag als premier is daar niet genoeg voor."

Sabrine Ingabire. Beeld Vlaamse Jeugdraad
Sabrine Ingabire.Beeld Vlaamse Jeugdraad
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234