Vrijdag 14/08/2020
Maarten Rabaey.Beeld rv

Standpunt

Als iemand Trumps positie op dit moment echt in gevaar kan brengen, dan is dat zijn vicepresident en diens getrouwen

Maarten Rabaey is journalist.

Quid pro quo. Als u vandaag een Latijnse spreuk moet kennen, dan wel deze. Voor wat hoort wat. Nu al is het de officieuze verkiezingsslogan van 2020, die als een zwaard van Damocles boven de herverkiezing van huidig VS-president Donald Trump hangt.

De leuze staat centraal in de hoorzittingen die de Democratische meerderheid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden organiseert in de afzettingsprocedure tegen Trump. Sinds gisteren zijn de zittingen openbaar.

Achter gesloten deuren lekte eerder al uit dat de president in een telefoongesprek met zijn Oekraïense evenknie, Volodymyr Zelensky, toekomstige militaire steun van de VS verbond aan de vraag een corruptie-onderzoek op te starten naar zijn Democratische uitdager Joe Biden en diens zoon. Trump heeft deze wederkerigheid altijd ontkend, maar vorige week bevestigde zijn EU-ambassadeur Gordon Sondland in een schriftelijke verklaring dat er wel degelijk sprake van was.

Amerika’s topdiplomaat in Oekraïne, Bill Taylor, zegt nu dat hij vond dat Trump hiermee het buitenlands beleid ondermijnde voor politiek gewin. Als anderen dat tijdens de hoorzittingen herhalen, heeft de president een ernstig politiek en juridisch probleem.

Tot dusver is Trump erin geslaagd met scheldtirades op televisie en Twitter zijn aanhang ervan te overtuigen dat er een heksenjacht aan de gang is. Bij de ‘Joe Sixpack’-kiezers in staten als Missouri of Texas gaat zijn verdediging er nog in als zoete koek, tonen peilingen. 

Vernederend proces

Alleen zijn de kiezers op dit moment niet Trumps grootste zorg. In de komende maanden, nog voor de campagne echt op gang komt, kan de Democratische meerderheid van het Huis hem al doorverwijzen naar de Senaat voor een vernederend proces. 

Er werd verwacht dat de Republikeinse meerderheid hem daar wel zou vrijpleiten. Maar die garantie is niet meer waterdicht. Nogal wat senatoren hebben traditioneel goede banden met het inlichtingenestablishment van de VS. Het is uit die rangen dat de klokkenluider komt die de aanklacht op gang bracht. Als vanuit deze ‘donkere’ hoek nog meer bewijslast wordt aangevoerd, groeit de kans dat Republikeinse toppolitici zich tegen Trump keren.

Republikeinse senatoren die in 2020 moeten worden herverkozen in nek-aan-nekraces met Democratische uitdagers zullen zich eerst gaan bezinnen. Het wordt ook uitkijken naar de positie van vicepresident Mike Pence. Als vertegenwoordiger van de oerconservatieve vleugel van de Republikeinen komt Pence vroeg of laat voor een dilemma te staan: kan hij Trump blijven verdedigen bij zijn christelijke achterban, die bijbelvast respect voor wet en moraal hoog in het vaandel draagt? Opportunisme zal dan ook om de hoek komen kijken. Als Trump tot aftreden wordt gedwongen, wordt Pence tot president benoemd.

Als iemand Trumps positie op dit moment echt in gevaar kan brengen, dan dus eerder zijn vicepresident en diens getrouwen in de Senaat dan de voorspelbare tegenstem van het Democratische Huis. Als Pence in 2020 toch met Trump naar de stembus gaat, zal hij ongetwijfeld zijn politieke prijs verhogen, met een quid pro quo voor meer christelijke politieke accenten in de komende vier jaar. Verbaas je dus niet als Trump binnenkort om vergeving gaat bidden op Twitter in plaats van te schelden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234