Woensdag 21/10/2020

Standpunt

Als hier al niet van belangenvermenging sprake is, dan minstens van een absoluut belangenconflict

Yves Desmet.Beeld Wouter Van Vooren

Er waren nogal wat Vlaamse mobiliteitsdeskundigen en in de materie gespecialiseerde academici die zich fors in de ogen moesten wrijven toen bleek dat uit een 'onafhankelijke' studie, besteld door de Vlaamse regering, het project Uplace geen noemenswaardige verkeershinder zou veroorzaken. Sterker, schrijft het bureau Antea, het effect op de mobiliteit en doorstroming van de nu al drukste en meest geconstipeerde verkeersader van het land, de Brusselse ring, zou zelfs zo minimaal zijn dat er niet eens extra trein- of tramstations nodig zouden zijn. Allemaal paniekzaaierij van een paar groene fundi's en geitenwollensokkendragers, zo wil de Vlaamse regering ons laten geloven, die met van de pot gerukte argumenten het echte ondernemerschap in dit land willen boycotten.

Er stelt zich echter een probeempje. Het door de vlaamse regering verkozen studiebureau blijkt in een nabij en ook in een ver verleden al bij herhaling studies te hebben geleverd in opdracht van... Uplace zelf. Op zich is daar niets mis mee: iedere promotor heeft het recht studies te bestellen om argumenten te verzamelen om zijn dossier te gaan bepleiten bij de goedkeurende en vergunninggevende overheid.

Maar dat diezelfde overheid aan net hetzelfde bureau de opdracht geeft om daartegenover dan een een objectieve studie te plaatsen, is wel zeer raar. Als hier al niet van belangenvermenging sprake is, dan minstens van een absoluut belangenconflict, want hoe kan je nu van een studiebureau, dat voor zijn omzet afhankelijk is van zo'n grote klant als Uplace, een volledig objectieve inschatting van de gevolgen van dat project verwachten? Niet dus, zo bewijzen de resultaten, die regelrecht indruisen tegen wat alle andere experten voorspellen.

Maar wacht, kon de Vlaamse regering eigenlijk wel weten dat het bureau Antea banden had met Uplace?

Eigenlijk wel ja. De naam van Jan Parys, de CEO van Antea duikt al op in een rapport uit 2010, waarin ook al in opdracht van Uplace argumenten werden gesprokkeld ten voordele van het project. Op dat ogenblik was een zekere Lorin Parys de COO van Uplace, die dus perfect wist dat zijn naamgenoot in dienst was van Uplace. Lorin Parys is vandaag volksvertegenwoordiger voor de N-VA.

Voor allle duidelijkheid: de twee Parys'en hebben geen enkele familiale band, maar dat de ene weet had van Uplace-bestellingen bij de andere, staat buiten iedere twijfel.

Dit is dus ieder ernstig en objectief onderzoek onwaardig, omdat je nooit of te nimmer de schijn van partijdigheid zal kunnen vermijden.

De Vlaamse regering kan deze studie daarom beter meteen vertikaal klasseren en haar huiswerk deftig doen, in plaats van zonder enige ruggengraat plat op de buik te gaan voor de private belangen van een vastgoedpromotor en zijn studiedienst. Het brede, inmiddels alle partijpolitieke grenzen overschrijdende afwijzingsfront, waarin voor het eerst in hun leven Louis Tobback, Paul De Grauwe en Karel Van Eetvelt elkaar vinden, verdient betere argumenten.

Yves Desmet

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234