Vrijdag 21/01/2022

'Als het viaduct verdwijnt, schept dat veel mogelijkheden'

Ook Gent heeft nu een eigen stadsbouwmeester, maar welke visie heeft die op zijn stad? Peter Vanden Abeele doet ze uit de doeken tijdens een fietstocht met vijf haltes. 'We moeten verdichten. Bouwen dus.'

1 Ecowijk Gantoise

Dat hij lang getwijfeld heeft over het vertrekpunt van onze fietstocht, vertelt Peter Vanden Abeele wanneer hij de Bruiloftstraat in Gentbrugge in komt gereden. "Het was misschien logischer om in het stadscentrum te vertrekken, maar de uitdaging voor de komende jaren ligt hier, in de rand."

Gent is dezer dagen hot op de woningmarkt, steeds meer mensen willen er wonen. Maar al die Gentenaars in spe onderbrengen in kwalitatieve, betaalbare woningen blijkt geen sinecure. "We moeten verdichten", legt Vanden Abeele uit. "Bouwen dus. En in de rand van de stad vind je nog de plaats om dat te doen. Zoals hier, op de site waar het stadion van AA Gent stond."

Maar bouwen zoals we dat vroeger deden - elk huis zijn eigen tuin(tje) - is geen optie meer. In de ecowijk, goed voor zowat driehonderd woningen met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk, wordt de groene ruimte gedeeld. En dat is niet het enige aandachtspunt. "Je kunt hier, midden in een woonbuurt, niet zomaar driehonderd woningen neerpoten. Je moet ook meerwaarde voor die buurt creëren. Door te zorgen voor scholen, winkels of kinderdagverblijven, bijvoorbeeld. Op die manier creëer je een draagvlak voor zo'n project."

Al vertellen de affiches 'Ecowijk=Ja/ Eurowijk=Neen' die overal in de Bruiloftstraat hangen een ander verhaal. "Eigenlijk is dit een hoopvolle boodschap", vindt Vanden Abeele. "De mensen hier zijn niet tegen een project. Ze stellen zich wel vragen bij het aantal woningen en de financiële constructies errond. Daar ligt een van mijn belangrijkste taken als bouwmeester: zorgen voor transparantie, duidelijke aanbestedingen en open communicatie bij grote bouwprojecten."

2

Viaduct van Gentbrugge

"Een van mijn favoriete plekken in Gent", verrast Vanden Abeele. "Niet om wat het nu is, maar om wat het kan worden." Als het van de stadsbouwmeester afhangt, moet het viaduct op termijn weg. Nu al worden volop alternatieven onderzocht, een nieuw tracé dat het verkeer naar de R4 leidt, bijvoorbeeld.

"Een bouwwerk als dit hoort niet meer bij een moderne stad. Net als de fly-over die het verkeer van de autosnelweg rechtstreeks het Gentse stadscentrum in stuurt. Niet alleen vanwege de negatieve impact op de luchtkwaliteit en de geluidsoverlast die zulke infrastructuren veroorzaken, maar vooral om de immense hoeveelheid ruimte die ze inpalmen. Als het viaduct verdwijnt, biedt dat enorm veel mogelijkheden. Daar moeten we nu al over durven na te denken. Waarom zou een site die nu nog naast of onder een snelweg ligt in de toekomst geen echt deel van de stad kunnen zijn?"

3

Keizerspark Ledeberg

Het weer helpt niet echt voor het punt dat Vanden Abeele in het Keizerspark wil maken. "Nu is het een grijze dag, maar zodra er ook maar een beetje zon is, loopt dit parkje helemaal vol. En dat terwijl de ligging, vlak naast de stadsring, verre van ideaal is. Dat bewijst hoe groot de vraag naar groen en vrije ruimte in deze stad is."

Dat bij zijn officiële titel de nadruk op 'bouw' ligt, vindt Vanden Abeele dan ook niet helemaal correct. "De beslissing om op bepaalde plaatsen niet te bouwen is minstens even belangrijk."

Dat we in het Keizerspark halt houden, heeft nog een andere reden. "Deze zomer hebben twee gezinnen even in het park moeten overnachten. Zij zijn lang niet de enigen die binnen het huidige woonbeleid uit de boot vallen. Het stadsbestuur doet terecht veel moeite om Gent aantrekkelijk te maken voor tweeverdieners, maar daardoor komen andere bevolkingsgroepen minder aan bod. Kunnen we bijvoorbeeld niet op zoek gaan naar andere manieren om studentenhuisvesting te organiseren? Wat met senioren? En dan hebben we het nog niet over de maatschappelijk kwetsbare groepen gehad. We moeten ook nadenken over vormen van tijdelijke huisvesting voor nieuwkomers, mensen zonder papieren of daklozen."

4

Het Zuid

We houden halt voor de vroegere stadsbibliotheek. Onder de noemer NEST hebben een aantal sociaal-culturele verenigingen carte blanche gekregen om nog tot eind dit jaar hun ding te doen met het, tijdelijk, leegstaande gebouw. Die vormen van creatief hergebruik wil de bouwmeester vaker zien.

"Gent kampt met een chronisch plaatsgebrek. Tegelijk hebben de stad, de provincie en de kerkfabriek, om maar die drie te noemen, een hele reeks leegstaande gebouwen in hun vastgoedportefeuille waar nu niets mee gebeurt. Terwijl die panden perfect dienst kunnen doen als buurthuis, ontmoetingsplaats of, waarom niet, om de kwetsbare groepen waar ik het in het Keizerspark over had op een kwaliteitsvolle manier te huisvesten."

5

De Stadshal

De Stadshal is een plek waar je als kersvers bouwmeester niet even omheen kunt fietsen. "Telkens als ik mensen vertel waar ik mee bezig ben, volgt steeds dezelfde vraag: 'Wat vind jij nu van de Stadshal?' Eigenlijk ben ik daar heel blij mee. Niet omdat ik per se mijn mening wil geven, maar wel omdat het erop wijst dat architectuur, dankzij dit gebouw, een gespreksonderwerp geworden is."

In Gent zijn de voorbije jaren te veel gebouwen neergepoot waar je niets bij voelt, vindt Vanden Abeele. Daar hoopt hij verandering in te brengen. "We hebben meer stadshallen nodig. Je kunt dit gebouw prachtig vinden of verschrikkelijk, maar dat doet er eigenlijk niet toe. Het belangrijkste is dat het je niet koud laat. Dat is wat alle architectuur eigenlijk zou moeten doen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234