Maandag 25/10/2021

‘Als het tot een staking komt, gaat het wielrennen kapot’

Patrick, jouw favoriete onderwerp: de oortjes. De renners hebben bij monde van Gianni Bugno beslist om vandaag in de E3 Harelbeke toch zonder te rijden. Omdat UCI-voorzitter McQuaid beloofd heeft om straks naar hun grieven te luisteren. Wat vinden twee ploegleiders daarvan?

Patrick Lefevere: Ongelooflijk. Hoe snel kan een mens van mening veranderen?”

Marc Sergeant: “McQuaid zelf is ook van mening veranderd zeker?”

Lefevere: “Misschien is het een tactische zet. We zullen zien.”

Sergeant: “Het is 2011: in elke sport wordt gecommuniceerd. En in het wielrennen zou dat niet mogen. Milaan-Sanremo was een prachtige koers, neen? Met oortjes.”

Lefevere: “Maar Nuyens heeft woensdag gewonnen omdat er geen oortjes zijn.”

Sergeant: “Zo klopt het altijd.”

Lefevere: “Ik ben in Aigle bij McQuaid geweest. Samen met Bjarne Riis en Harold Knebel. McQuaid had het over staken. Vond hij niet erg. Desnoods mochten de renners dat drie maanden doen. Excuseer? Als er te lang gestaakt wordt, is het wielrennen kapot. Inclusief McQuaid.”

Sergeant: “Dat bewijst toch dat hij niet begaan is met de toekomst van de sport op zich. Terwijl een goeie voorzitter net wil dat alles onder hem goed marcheert.”

Hadden jullie niet gehoopt om meer daadkracht? Patrick, jij wilde al een staking bij de Tour Down Under.

Lefevere: (onverstoorbaar) “McQuaid steekt energie in de verkeerde dingen. In plaats van het wielrennen sexy te maken, rollen we vechtend op straat. Doping, UCI versus ASO en nu UCI versus de ploegen.”

Sergeant: “En dan is er ook nog Alberto Contador.”

Lefevere: “Tot de allerlaatste dag wachten om in beroep te gaan. Het TAS zegt het nu al: geen uitspraak voor de Tour de France. Worst case: Contador staat in het geel.”

Sergeant: “En twee dagen nadien volgt de uitspraak.”

Lefevere: “Neen. Tijdens de Tour zelf. Gele trui uit de Tour op de laatste zaterdag. Dan gaan wij weer door voor imbecielen. Imbecielen die tegen die achtergrond op zoek mogen naar sponsors.”

McQuaid vreest ondertussen een putsch van het triumviraat Bob Stapleton, Jonathan Vaughters en Johan Bruyneel. Zij zouden een eigen circuit uitwerken, onafhankelijk van de UCI. Zijn jullie daarin betrokken?

Lefevere: “Zie het als een denktank. De eerste keer hebben we samen gezeten in 2009. Maar praten staat niet gelijk aan dingen in gang zetten.”

Sergeant: “Op zulke ontmoetingen gaat je blik open. Wat jij vanzelfsprekend vindt, wil iemand anders net vermijden.”

Patrick, jij bent altijd voorstander geweest van het Premier League- of NBA-model voor het wielrennen. Een competitie opgezet door de ploegen, in overleg met de overkoepelende bond.

Lefevere: “Precies. De UCI zet de regels uit. Zij gouverneren, zoals we dat in België zo goed kunnen. Maar de professionele ploegen moeten met de UCI aan tafel kunnen zitten om te discussiëren. Over de kalender, over sancties, over de verdeling van het geld. Een discussie op voet van gelijkheid.

“Het clubje dat wij nu opzetten, zie ik als een raad van bestuur waarin een aantal mensen de ploegen vertegenwoordigen. En wij besteden bepaalde opdrachten uit. Bijvoorbeeld de kalender. Wij stellen een commissie samen die zich daar specifiek mee bezighoudt. Er zijn oud-collega’s genoeg die vandaag geen specifieke functie meer hebben binnen het wielrennen. Een Theo de Rooij of Roger Legeay bijvoorbeeld. Zij kunnen met alle partijen rond de tafel zitten over een kalender. En wij betalen hen voor die periode. Tot er uiteindelijk een consensus is.”

Een andere innovatie van de UCI: de World Tour Ranking. Een klassement van alle Pro Teams, op basis van de resultaten van de individuele renners en doorslaggevend bij het krijgen of behouden van de Pro Team-licentie. Een goed systeem?

Lefevere: “Zo’n klassement moet er zijn.”

Sergeant: “In de sport moet er een nummer één zijn. Maar het probleem is dat de renners de punten vertegenwoordigen. Als Gilbert vertrekt, ben ik duizend punten kwijt. Wij hadden een systeem van fiftyfifty vooropgesteld.”

Lefevere: “Als Gilbert van Lotto naar QuickStep gaat, krijgen wij er duizend punten bij. En mag Marc zijn duizend punten houden.”

Sergeant: “Zoals het nu gaat, kan je een kampioen kopen. Team Leopard stond bij het begin van het seizoen helemaal bovenaan in de rangschikking. Vorig jaar bestonden die niet eens. De eerste plaats kopen, in welke andere sport kan zoiets?”

Het is ook nefast voor races die niet tot de World Tour behoren. E3 Harelbeke verliest Tom Boonen aan Gent-Wevelgem omdat alleen daar punten te verdienen zijn.

Lefevere: “Ik moet die beslissing nemen. Als ik op het eind van het jaar tien punten te kort heb, waar heb ik ze dan laten liggen?”

Sergeant: “Het is ook in het belang van Boonen. Vorig jaar deden wij het ook. Roelandts en Gilbert hebben wij ook in Gent-Wevelgem gezet omdat we punten nodig hadden. Die finishten dan derde en zesde. Sorry, op het einde van het jaar kan dat het verschil maken tussen je licentie houden of je licentie verliezen.”

Lefevere: “Ik moet het ook nú doen. In de Tour gaan wij niet in de top vijf eindigen.”

Sergeant: “We moeten ons aanpassen. Harelbeke voelt het, De Driedaagse De Panne voelt het. Het gaat alleen nog over de zondagen. Naar de koersen voor punten ga je met je puntenpakkers. Dat is de realiteit. En dan is er geen plaats voor emoties. E3 Harelbeke is een schitterende koers, maar Gent-Wevelgem is belangrijker.”

Lefevere: “Ik heb alle organisatoren van Harelbeke persoonlijk gekend. Vliege, Van de Kerckhove, Soens, in een normaal leven zouden het vrienden zijn. Maar nu moet ik ze teleurstellen.”

De huidige stand van QuickStep en Lotto weerspiegelt de voornaamste kritiek op jullie teams. Er is te veel afhankelijkheid van de kopmannen. Boonen wint niet en dus heeft QuickStep geen punten. Zonder Gilbert zou Lotto nauwelijks beter doen.

Lefevere: “Mijn middenveld is te klein, dat is een feit.”

Sergeant: “Dat is het verschil met de ploegen die vijftien miljoen euro hebben. Inzetten op klassiekers, Tour en sprint is leuk, maar dan stel je vast dat je op nog veel plaatsen te kort komt.”

Gaat het echt alleen maar over geld? Heeft het ook niet te maken met talentdetectie? Neoprof Michael Matthews wint voor Rabobank. Bij Garmin heeft de onbekende Cameron Meyer voorlopig meer punten gescoord dan Tyler Farrar. QuickStep en Lotto brengen geen nieuwe winnaars voort.

Lefevere: “Voorlopig niet. Het kan nog komen.”

Sergeant: “Ik had graag John Degenkolb gehad. Maar dan hoort die: ‘Oei, Greipel gaat naar Lotto.’ Plots zag hij het niet meer zitten.”

Heel concreet: moet Thomas De Gendt niet voor QuickStep of Lotto rijden?

Lefevere: “Ik heb hem een voorstel gedaan. Maar hij kiest voor Vacansoleil. Met Boonen en Chavanel zag hij bij ons weinig kansen.”

Sergeant: “Hetzelfde verhaal bij ons. Met Gilbert en Roelandts zag hij elders meer kansen voor zichzelf. Misschien heeft hij wel gelijk.”

Lefevere: “De winnaar heeft altijd gelijk.”

Wat wordt de impact van Zdenek Bakala op het Belgische wielerlandschap?

Lefevere: “Ik ben ook benieuwd. Meer kan ik niet zeggen. Hij heeft de ambitie om een topvijfploeg te maken. De vraag is hoe we dat gaan invullen. Zdenek heeft een bepaalde garantie gegeven voor het budget, maar hoe hoog dat precies zal zijn is mij niet duidelijk. Het contract van mijn sponsors QuickStep en Innergetic loopt af en het is niet de initiële bedoeling van Bakala om de ploeg zonder sponsors helemaal zelf te financieren. Maar hij wil wel een paar jaar bijleggen, tot we zelfbedruipend zijn.”

Hoe zit het bij jullie, Marc? Het verlengde engagement van Lotto en Omega Pharma staat blijkbaar nog steeds niet op papier.

Sergeant: “Dat heb ik ook al vastgesteld. Nu is het moeilijk om daar zwaar over door te draven. De komende weken draait het om koers. Maar nadien zou ik graag willen dat het wat sneller gaat. Wat Patrick vorig jaar heeft meegemaakt, is de nachtmerrie van elke manager.”

Hoe zit het met jullie respectieve kopman? Tom Boonen is einde contract, Philippe Gilbert heeft een clausule zoals ook Cadel Evans er één had. Kan QuickStep zonder Boonen of Lotto zonder Gilbert?

Sergeant: “Ik zou Gilbert niet graag zien vertrekken. Patrick zou een Lottoploeg zonder Phil misschien wel zien zitten.”

Lefevere: “Het zou raar doen, mocht Tom weggaan. Maar zegt hij morgen: ‘Ik verander, los van het geld’, dan houdt het op.”

Sergeant: “Greg Van Avermaet deed het zo. ‘Jullie zijn goed voor mij geweest, maar ik wil iets anders.’”

Lefevere: “Ik heb met Tom gesproken twee dagen voor Milaan-Sanremo. Een goed gesprek. Hij speelt niet met het idee om überhaupt te veranderen van team. Kijk, Tom weet ook dat zijn marktwaarde mee bepaald wordt door zijn charisma. Maar het gaat ook om resultaten. Als hij zijn financiële status wil behouden, moet hij ook presteren. Lossen op de Poggio, negende in Waregem: geen probleem. Maar ik maak samen met hem de balans op na Parijs-Roubaix. Als er anderen beter rijden, moet je misschien inleveren.”

Sergeant: “Phil heeft voor zover ik weet niet de intentie om weg te gaan. De uitlatingen van Vinokoerov neem ik met een korrel zout. Ik denk dat hij zijn dromen voor werkelijkheid neemt. Misschien hebben ze in Monaco wel eens gepraat, maar Philippe vindt dat hele verhaal zelf echt niet plezant. Hij blijft renner van Omega Pharma-Lotto, tot nader order.” (lacht)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234