Maandag 16/09/2019

'Als het slechte overwint, zou de film te veel op het nieuws lijken'

Na twaalf jaar speelt Bruce Willis opnieuw John McClane uit de Die Hard-reeks. In Live Free or Die Hard bewijst hij voor eens en altijd dat je niets van computers moet weten om hackers stevig te naaien.

door Rachel Clark

Gebruikt u zelf e-mail of moeten uw kinderen u helpen?

Bruce Willis: "Ik kan er best mee overweg, maar als ik problemen heb, vraag ik het aan mijn dertienjarige dochter, zij is een echte bolleboos. Ze doet een paar trucjes en de computer werkt weer."

McClane heeft in deze film een dochter van dertien. Bent u voortgegaan op uw eigen ervaringen voor de rol?

"In de eerste film was dat personage zes, ze zou nu eigenlijk halverwege de twintig moeten zijn, maar bon... Het heeft iets van een kalender. Dat heb je niet in veel films. In Harry Potter zie je de personages natuurlijk opgroeien. Ik vind dat best interessant. De filmstudio was er erg voor te vinden om me McClane te laten spelen op mijn leeftijd, zoals ik er nu uitzie, in plaats van me jonger voor te stellen en me iets anders te laten doen dan me de straat op te jagen en al die stunts te laten doen. En me op mijn gezicht te laten meppen."

Hebt u de vorige drie Die Hard's herbekeken?

"Ja, allemaal. Ik vond alleen de eerste nog echt goed. De derde was interessant, en het was leuk dat Jeremy Irons en Samuel Jackson erin meededen. Deze film is volgens mij vergelijkbaar met, zo niet beter dan de eerste film. En hij speelt zich echt af in de 21ste eeuw. Regisseur Len Wiseman heeft een oog voor beeld en veel gevoel voor actie. De stunts zijn van zeer hoog niveau. Hij heeft Die Hard zo'n beetje heruitgevonden voor 2007.

"We hebben heel hard aan deze film gewerkt, tot laat in de avond en 's nachts. We moesten dat tijdens de opnames vijf of zes weken volhouden. Moordend voor je lichaam, zo laat werken, dingen opblazen, gebouwen in brand steken op dat uur van de nacht. Len zei vaak: 'Doe het zoals je dat deed in de eerste Die Hard.' 'Oké', zei ik dan, 'maar toon me eens hoe ik het deed.' Iedereen mocht het dan eens proberen. We gaven het geweer aan de klankman en zeiden: 'Vooruit, jij bent John McClane.' Volgens mij heeft de hele crew zo wel even de hoofdrol gespeeld."

U bent nu 52. Hebt u veel moeten trainen voor deze rol?

"Ik probeer toch een beetje in vorm te blijven voor de meeste van mijn films. Ik heb mijn conditie aangescherpt, al moet ik toegeven dat de stunts twintig jaar geleden een pak gemakkelijker waren. (lacht)"

Een tijdje geleden kwam Sylvester Stallone in het nieuws omdat hij groeihormoon in Australië had binnengesmokkeld om er goed uit te zien voor Rocky. Zou u ooit overwegen groeihormoon te gebruiken?

"Nee, ik neem genoegen met dit lichaam. Ik train drie maal per week anderhalf uur met een coach. Hij sleurt me erdoor, praat de hele tijd tegen me en brengt mijn gedachten op iets anders. Ik vind trainen niet leuk - het is een lijdensweg - maar ook een noodzakelijk kwaad als je fysiek veeleisende films wilt doen."

Hebt u zich bezeerd op de set?

"Een paar keer, ja. Ik heb er een paar hechtingen aan overgehouden."

Hebt u nog littekens van de vorige Die Hard-films?

"Ja, aan elke Die Hard heb ik wel iets overgehouden. Ik heb nog een litteken van een trap tegen mijn hoofd van de stuntvrouw van Maggie Q voor deze film. Had ze me een halve seconde later geraakt, dan was ik mijn oog kwijt. Als je ziet wat we allemaal doen in deze film mogen we heel dankbaar zijn dat niet meer mensen gewond zijn geraakt."

Zijn de stunts veranderd sinds de eerste film?

"Mijn recuperatietijd is ietsje langer. (lacht) De jonge garde die aan deze film meewerkt, is zo'n beetje opgegroeid met de stunts van John McClane. Nu ze zelf werken, tillen ze die op een veel hoger niveau. Ze doen dingen die ik niemand ooit heb zien doen, van gebouw naar gebouw springen, ongelooflijk gevaarlijke dingen. Het is dan wel veilig en zo, maar toch."

En vechten met vrouwen?

"Het is vreemd, maar ik krijg serieus slaag van Maggie Q's personage in de film. En ik moet het ondergaan, want ik wacht op Justin Long, die de wat wereldvreemde hacker Matt speelt, om iets te doen."

Die Hard 3 speelde tegen de achtergrond van een terroristische aanval op New York. Ondertussen hebben we 9/11 gehad. Kunt u nog op dezelfde manier een film over terrorisme maken?

"Aanvankelijk was er veel terughoudendheid. De dag na 9/11 zijn veel scenario's voor actiefilms in de prullenmand beland. In Die Hard 4 praten we wel degelijk over cyberterrorisme, maar voor ons was het zaak dat in een post-9/11-wereld te plaatsen. Hoe ga je ermee om? Hoe vertel je een verhaal dat gaat over terrorisme in de VS? Ik denk dat dat ons gelukt is. Ik ga ervan uit dat iedereen die een Die Hard gaat zien goed beseft dat niemand zich echt pijn doet. Je gaat voor het amusement. Anderhalf uur later komt iedereen de bioscoop gewoon weer buiten en zijn er geen doden gevallen. Het bloed is niet echt. Toch heeft het lang geduurd voor de studio zijn reserves heeft laten varen."

Als u aan zo'n film werkt, begint u dan zelf te piekeren over uw eigen veiligheid en die van uw familie?

"Nee, daar ben ik ben helemaal niet bezorgd om, mijn kinderen zijn veilig. We moesten trouwens niet alleen de concurrentie aangaan met de eerste drie Die Hard-films, maar ook met zowat elke actiefilm die sinds de eerste Die Hard gemaakt is, plus series zoals 24. En dat is niet min. Ik ben zelf een grote fan van 24."

Zit er wat van McClane in Jack Bauer?

"Dat moet je aan Kiefer Sutherland vragen, maar ik denk toch dat het andere personages zijn. Ik vind dat Kiefer er in 24 heel goed in geslaagd is zijn eigen personage te creëren. Het klopt dat McClane en Bauer uit dezelfde grondstoffen zijn opgetrokken, maar ze zijn niettemin verschillend."

Vindt u het moeilijk om oud te worden?

"Niet echt. Ik probeer me te amuseren. Ik denk dat je dat móét doen, ik doe het in elk geval. Volgens mij doe je het beter niet op je gemak, want je leeft echt niet eeuwig. Er is altijd maar vandaag, en dus verlies ik niet te veel tijd met achterom te kijken en probeer ik zo weinig mogelijk vooruit te zien. Ik probeer van dit moment te genieten, in het heden te leven."

Hebt u het altijd zo bekeken of is dat het gevolg van het ouder worden?

"Ik denk dat ik me daar altijd bewust van ben geweest. In de laatste 25 jaar ben ik het waarschijnlijk een paar keer vergeten, maar sinds ik mijn jongere broer ben verloren (in 2001, RC) houd ik dat toch goed voor ogen."

Is er een personage dat u absoluut nog eens wilt spelen?

"Ik weet het niet. Ik krijg veel aangeboden. Ik heb een schitterend leven. Ik doe soms kleine, onafhankelijke films. Nu is dat de normaalste zaak, maar ik was wel een van de eerste acteurs die bijrollen deed in films van anderen. Destijds vonden mijn adviseurs dat niet zo'n best idee, maar toch doe ik het. Het stoort me niet en het weerhoudt me er niet van ook grote films als Die Hard 4 te doen voor de studio's. Ik weet niet of er één bepaald personage is dat ik wil spelen. Ik zou graag meer comedy doen, maar er zijn gewoon niet veel goede scenario's te vinden."

U lijkt het meer op soldaten en agenten te hebben dan op de FBI en de CIA?

"Ik ben altijd meer een fan geweest van mannen in uniform die zichzelf niet te ernstig nemen en zich met humor kunnen relativeren. Maar alle films zijn in zeker opzicht heel erg simpel: het goede overwint het kwade. Ik denk niet dat iemand nog naar een film zou gaan kijken als het omgekeerd was. Dan zou het te veel op het nieuws lijken."

Waarom duurde het zo lang om Die Hard 4 te maken?

"Na Die Hard 3 besloot ik om een tijdje geen actiefilms meer te doen, omdat ik vond dat het genre zich moest heruitvinden of heruitgevonden moest worden. Maar een van de vragen die ik over de hele wereld voortdurend voorgeschoteld kreeg, was: wanneer ga je nog eens een Die Hard doen? Ik heb lang gedacht dat dat iets was dat mensen zomaar zeggen. Maar toen we echt aan het scenario begonnen te werken, was de respons enorm. Ik was er lang van overtuigd dat we met de Die Hard-films op het hoogtepunt moesten stoppen, want ze hadden het allemaal heel goed gedaan. Ze hebben de studio meer dan een miljard dollar opgebracht. Deze film had zeker het potentieel om te floppen, maar ik kan je nu wel zeggen dat het een geweldige film is. Echt waar. Het is een echte Die Hard."

Wordt dit de allerlaatste of blijft Die Hard 5 een optie?

"Dat weet ik niet. De studio is in elk geval heel enthousiast. Ik werk momenteel aan What Just Happened, een film waarin ik een bijrol vervul, met Robert De Niro, John Turturro en Stanley Tucci. Sean Penn speelt er een cameo in, geloof ik. Misschien ga ik nog wel een film regisseren, maar ik weet nog niet wat."© IFA

Live Free or Die Hard draait vanaf morgen in de Belgische bioscopen.

De stunts waren twintig jaar geleden wel een pak gemakkelijkerIk ben altijd meer een fan geweest van mannen in uniform die zichzelf niet te ernstig nemen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234