Dinsdag 09/08/2022

'Als het slecht gaat, zoekt men schuldigen'

Als ik echt een egoïst zou zijn, dan had ik dit seizoen al vijftien of zestien goals gemaakt

Hassan reageert bedaard op alle kritiek en hoopt dat Anderlecht herrijst tegen Tottenham

Ahmed Hassan (32) is het zat dat alle druk bij Anderlecht op zijn schouders terechtkomt. De Egyptische spelmaker beseft dat hij een eind onder zijn beste niveau loopt te voetballen, maar hij vraagt zijn ploegmaats met klem om morgen tegen Tottenham collectief op te staan.

ANDERLECHT l 'Als ik een tennisser was, dan was ik helemaal alleen verantwoordelijk', zegt Hassan. 'Maar nu sta ik met tien ploegmaats op het veld. Zonder hen kan ik mijn beste niveau niet halen.'

Het Constant Vanden Stockstadion, gisteren even voor het middaguur: terwijl de rest van de spelersgroep na bijna twee uur training de kleedkamer opzoekt, trekt Ahmed Hassan op het oefenveld nog een flink aantal spurtjes met conditietrainer Eric Dehaeseleer. Dat is opmerkelijk, omdat Hassan al sinds de ramadan kampt met vermoeidheid. "Ik heb zelf om die spurtjes gevraagd", vertelt Hassan even later. "Ik voelde dat ik er nood aan had, het heeft me goed gedaan." Typisch Hassan: als het moeilijk gaat, steekt hij nog een tandje bij.

Zo gaat het ook in de wedstrijden: als het slecht loopt, ga je nog meer kilometers maken en de bal nog meer opzoeken. Leg je jezelf niet te veel druk op?

"Ik denk niet dat ik mezelf druk opleg, maar de mensen leggen wel druk op mij. Ze denken blijkbaar dat ik alles in mijn eentje kan. Maar zonder oplossingen en zonder collectief kan ik dat niet. We zijn met elf. Als ik geen goeie oplossingen zie, kan ik ze ook niet uitvinden. Als de ploeg niet beter gaat draaien, kan ik het tij in mijn eentje ook niet keren. Maar wat gebeurt er? Als iemand de bal verliest, komt de druk op een ander te liggen. Als ik de bal verlies, ligt alle druk op mij. Ik wéét dat ik niet het beste van mijn kwaliteiten toon. Ik wéét dat ik beter kan en dat ik het verschil kan maken. Maar ik wil niet dat de druk bij elk balverlies en bij elke slechte pass op mij komt te liggen. Voetbal is een collectief spel. Als ik niet goed in een match zit, moet die naast mij me kunnen helpen. En als die het niet kan, moet die achter ons het kunnen. Als ik een tennisser was, dan was ik alleen verantwoordelijk. Maar nu sta ik met tien ploegmaats op het veld."

Nu het moeilijk gaat, lijkt iedereen bij Anderlecht steeds meer te denken: 'geef de bal maar aan Hassan, hij zal het wel doen.'

"Het is ook normaal dat ze mij zoeken om het verschil te maken, maar ik kan de bal ook niet langer dan een halve minuut bijhouden. Tegen Standard mis ik enkele passes. Maar voor een goeie pass moet je wel een oplossing aangereikt krijgen. Nu kreeg ik hooguit een halve oplossing. Bekijk de beelden maar terug, je zal zien dat ik gelijk heb."

Maar je blijft de bal wel vragen, je steekt je nooit weg.

(grijnst) "Ik ben een intelligente voetballer. Als ik me zou willen wegsteken, weet ik perfect hoe ik dat moet doen. Balletje krijgen, balletje teruggeven. Maar dat is niet goed voor de ploeg. En daarvoor heeft Anderlecht me niet binnengehaald. Ze verwachten van mij dat ik het spel maak. Dus probeer ik dat te doen, ook als het slecht gaat. Zo ben ik, dat is Hassan: ik wil helpen."

Terwijl je blijkbaar al sinds de ramadan vermoeid bent?

"Dat is normaal. De ramadan vergt iets van je lichaam, daarna heb ik constant gespeeld in een ritme van twee matchen per week. Er was geen tijd voor recuperatie."

Daarom vraagt Ariël Jacobs je meer te doseren, vooraan te blijven en de bal niet overal te gaan ophalen.

"Als hij me dat vraagt, moet ik hem daarin volgen. Hij heeft veel meer ervaring dan ik, hij wil het goede voor mij en voor de ploeg. Ik ga proberen te doen wat hij me vraagt."

Maar kún je dat ook? Je voelt zo graag de bal.

(grijnst) "Ik heb veel respect voor de trainer. Hij spreekt veel met mij, hij legt me dingen goed uit. Ik kan mijn speelstijl niet meer aanpassen op mijn 32ste, maar ik kan er wel alles aan doen om zoveel mogelijk op de helft van de tegenstander te spelen."

Daar kun je toch ook veel beslissender zijn, met passes én goals.

"Ik kijk altijd offensief. Kijk naar die kopbal tegen Standard, die bijna binnen gaat: daar sta ik in de positie van de spits. Dat is mijn spel: de bal op de flank geven en dan zelf voor de goal komen."

Ariël Jacobs zei na Standard dat hij je geen eeuwig krediet kan geven.

"Die beslissing is aan hem. Als hij een betere heeft dan ik, dan moet hij niet aarzelen. Ik probeer alleen mijn best te doen. Maar eerst de ploeg, dan ik."

In een Franstalige krant stond gisteren dat spelers 'off the record' zouden verteld hebben dat 'het misschien beter zou gaan zonder jou'.

"Dat raakt me niet, net zomin als wanneer ze zeggen dat ik een individualist ben. Ik heb vertrouwen in mezelf. Als een speler zoiets zegt, zonder dat hij daarbij zijn naam wil noemen, verdient hij niet eens dat ik hem antwoord. Ik lever trouwens nooit kritiek op medespelers. Maar als er hier echt spelers met die mentaliteit rondlopen, dan is het normaal wat er nu op het veld gebeurt. Als ik echt een egoïst zou zijn, dan had ik dit seizoen in alle matchen samen al vijftien of zestien goals gemaakt. Maar dan had de ploeg er misschien minder gemaakt. Ach, vorig seizoen kreeg ik geen kritiek als ik de bal 50 seconden bijhield. Maar toen speelden we kampioen. Als het slecht gaat, zoekt men schuldigen. En dan komt men meestal bij de belangrijkste spelers terecht."

Mogen we tegen Tottenham eindelijk nog eens iets verwachten van Anderlecht?

"Tottenham is een grote club, maar wij spelen thuis en we moeten winnen om ons te kwalificeren. Tottenham kreeg thuis twee goals binnen tegen Aalborg en we hebben zelf kunnen zien dat dat toch maar een middelmatige ploeg was. Dan moeten wij met onze kwaliteiten ook iets kunnen doen tegen Tottenham. Winnen moet ons uitgangspunt en ons doel zijn. Het is een grote match, dan kunnen we altijd iets meer. Ik heb iets meer schrik voor Sint-Truiden zondag. Na zo'n Europese match heb ik het vaak lastiger. Dikwijls heeft de ploeg het dan ook moeilijker."

(RN)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234