Maandag 30/01/2023

AchtergrondRegistratie huisdier

Als het registratieplatform je gestolen hond net ‘witwast’: ‘Mijn dochtertje is hier echt ziek van’

Ben Weyts (N-VA) met zijn Duitse herder Jerry. De Vlaamse minister van Dierenwelzijn van is grote fan van het systeem. Zijn kabinet geeft wel toe dat het weinig nut heeft in discussies over eigendom van het dier.  Beeld ID/Kris Van Exel
Ben Weyts (N-VA) met zijn Duitse herder Jerry. De Vlaamse minister van Dierenwelzijn van is grote fan van het systeem. Zijn kabinet geeft wel toe dat het weinig nut heeft in discussies over eigendom van het dier.Beeld ID/Kris Van Exel

Al meer dan twintig jaar krijgen honden een chip en een officiële registratie om diefstal en fraude tegen te gaan. Maar het registratiesysteem kan ook omgekeerd werken en diefstal net ‘witwassen’.

Cathy Galle

Anke en dochtertje Anaya zijn er het hart van in. Een half jaar geleden moest Anke een tijdje naar het buitenland en vertrouwde haar hond Maya toe aan haar moeder. Die kreeg echter gezondheidsproblemen en vond een ex-vriend van Anke bereid om tijdelijk op Maya te passen. Nadien wou de ex Maya niet meer teruggeven. “Praten hielp niet, dus stuurde ik uiteindelijk de politie op hem af”, vertelt Anke. “Maya heeft een chip en staat op mijn naam geregistreerd in Frankrijk, waar ik woon. Maar de Belgische politie controleerde de chip van Maya en zag dat mijn hond ondertussen op naam van mijn ex staat. Voor de politie was de kous dan ook af. Mijn dochtertje is hier echt ziek van.”

Sinds 1998 moeten in ons land alle honden gechipt en geregistreerd zijn bij DogID. Dat is het officiële platform voor de registratie van honden en is een initiatief van de drie gewesten, Vlaanderen, Wallonië en Brussel. DogID kwam er net om diefstal, fraude en illegale hondenkweek tegen te gaan. Als baasje kan je je hond niet zelf registreren, dat moet door de kweker of een dierenarts gebeuren. Die geeft de gegevens van de hond – zoals chipnummer, geboortedatum, ras en de persoon waarbij de hond verblijft – door aan DogID. Een geregistreerde hond krijgt een identiteitskaart die in heel Europa geldig is.

Het systeem heeft al veel dieren- en mensenleed voorkomen. Een geregistreerde hond kan namelijk sneller bij zijn baasje teruggebracht worden als hij na diefstal of verloren te lopen opnieuw gevonden wordt. Om die reden werd het systeem door Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) al een paar keer in de media de hemel in geprezen. “Wie 100 procent correct geregistreerd is, kan 100 procent gerust zijn”, zei hij eerder al.

Honden kunnen uiteraard ook van eigenaar veranderen. Daarvoor moet het ‘kaartje’, een officieel overdrachtsdocument dat meegeleverd wordt met de identiteitskaart, ingevuld en ondertekend door de oorspronkelijke eigenaar teruggestuurd worden naar DogID. Zonder dat ingevulde en ondertekende kaartje kan en mag een overdracht dus niet uitgevoerd worden. Is er onduidelijkheid over het kaartje of krijgt DogID een registratie via een dierenarts zonder dat er sprake is van een kaartje, dan moet DogID via een aangetekend schrijven contact opnemen met de oorspronkelijke eigenaar. Blijkt de hond in het buitenland geregistreerd te staan, dan moet DogID bij de collega-instantie daar een kopie van de afstandsverklaring opvragen.

Anke heeft het kaartje van Maya nog in haar bezit, het is nog volledig blanco. Ze heeft het nooit ingevuld en ondertekend, laat staan doorgestuurd naar DogID. En van die laatste heeft ze ook nooit zelf iets gehoord. Wel heeft ze de aankoopfactuur voor Maya en de in Frankrijk geregistreerde Europese identiteitskaart. Op beide staat wel degelijk haar naam als verantwoordelijke voor de hond.

Facebook-groepen

Ze blijkt ook niet de enige hondeneigenaar die problemen ondervindt met DogID. Via een oproep op een aantal Facebook-groepen van hondenliefhebbers krijgen we nog enkele gelijkaardige getuigenissen binnen. Ook hier gaat het om ex-partners of familieleden die na een echtscheiding of ruzie met de hond aan de haal gaan. Allen wensen ze anoniem te blijven, maar geven aan exact te weten waar en bij wie hun dier verblijft. In alle gevallen ontdekten de slachtoffers dat de chip van hun hond zonder hun toestemming of medeweten op naam van de ‘dief’ is gezet.

De slachtoffers zijn er van overtuigd dat zo’n ‘herregistratie’ niet kan zonder de hulp van een dierenarts. Iets wat bij de Orde der Dierenartsen wordt ontkend. Volgens Theo Borgers, voorzitter van de Nederlandstalige kamer van de Orde, werkt DogID net heel goed. Naar zijn weten, zijn er geen problemen mee gemeld.

Maar dat wordt tegengesproken door enkele anonieme dierenartsen. “De controle zou inderdaad performanter moeten”, zegt een van hen. “Het begint met een dierenarts die op zijn minst zijn werk niet doet of erger nog, hieraan moedwillig meewerkt. Binnen de Orde weet men meestal over welke dierenartsen het gaat, maar men treedt niet op. En iedereen weet ook dat DogID zo goed als niets controleert. Het is een databank die gewoon registreert wat aan hen doorgegeven wordt. En zo kunnen mensen met kwade bedoelingen hier gebruik van maken.”

Op het kabinet van bevoegd minister Weyts kennen ze de verhalen ook. “Ik vrees dat dit soort dingen niet super uitzonderlijk zijn”, zegt woordvoerder Michaël Devoldere. “Het gaat hier niet om discussies over dierenwelzijn, maar wel over eigendomsrecht, voornamelijk in het kader van echtscheidingen.”

De databank is opgericht om honden die aangetroffen worden toch te kunnen identificeren zodat ze herenigd kunnen worden met hun verantwoordelijke. “Maar juridische discussies over eigenaarsrecht oplossen of het voorkomen van diefstal overstijgt de mogelijkheden van de databank”, zegt Devoldere. “Dit zijn duidelijke gevallen van diefstal, maar wel iets dat evengoed was gebeurd als DogID niet had bestaan.” Volgens het kabinet Weyts kunnen slachtoffers zich wel beroepen op parket of vredegerecht.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234