Zaterdag 26/11/2022

'Als het maar gezond is'

Net als bij Histories groeit de reputatie van Overleven, het wetenschappelijke programma van Canvas, gestaag. Nadat het programma met de prijs van de Vlaamse Gemeenschap beloond werd voor het toegankelijk maken van wetenschap, gaat Overleven zelf prijzen uitdelen. Vindingrijke kijkers kunnen tot 2.000 euro winnen door een idee naar Overleven, en het wetenschappelijke magazine Eos, te sturen.

Brussel

Van onze medewerker

Hans Van Goethem

Maar vanavond pakt Overleven uit met een eigen idee: de strijd tegen erfelijke aandoeningen. 'Als het maar gezond is.' Negen maanden lang spookt die onrust door de hoofden van aanstaande ouders, "als het maar gezond is". Meestal gaat alles goed, maar garantie heb je niet. Zeker niet als je drager bent van een erfelijke aandoening. Waar moet je dan heen met je kinderwens? Een kind verwekken via de natuurlijke weg is dan een soort Russische roulette. Een minuscuul genetisch defect kan immers enorme gevolgen hebben. Levensbedreigende ziekten zoals mucoviscidose, de spierziekte van Duchenne of de ziekte van Huntington worden veroorzaakt door een fout in één enkel gen.

Professor Ingeborg Liebaers van de VUB maakte van de speurtocht naar zulke schrijffouten in ons dna haar levenswerk. Eind jaren zeventig richtte ze het Centrum voor Medische Genetica op aan de VUB. Het is één van vier officiële Vlaamse instellingen waar je kunt laten onderzoeken of een bepaalde erfelijke ziekte in je familie zit. Stellen die een defect gen dragen en een kind verwachten, kunnen er ook terecht voor een prenatale test. Met een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie kun je bepalen of de foetus het 'zieke' gen geërfd heeft of niet. Maar dergelijke tests zijn niet zonder risico. Bovendien blijft de keuze tussen een erfelijk belast kind of het onderbreken van de zwangerschap een loodzware beslissing.

Tien jaar geleden bracht professor Ingeborg Liebaers van de VUB een nieuwe techniek naar België om dit moeilijke dilemma te omzeilen. In samenwerking met de fertiliteitskliniek aan de VUB werkte ze een in-vitrofertilisatieprogramma uit voor paren die drager zijn van een erfelijke aandoening. Nochtans hebben zulke paren meestal geen vruchtbaarheidsproblemen. Via de weg van in-vitrofertilisatie wordt het mogelijk een genetisch gezond embryo te selecteren nog vóór er sprake is van een zwangerschap. Zo helpt het centrum van professor Liebaers stellen uit de hele wereld aan een gezonde baby. Toch roept de nieuwe techniek moeilijke ethische vragen op.

Om nog meer sluimerend talent in Vlaanderen te ontdekken, is er de Overleven-prijs. Met een goed en origineel wetenschappelijk idee voor het programma kan men 2.000, 1.000 of 750 euro winnen. Voor meer informatie kan u terecht op de website: www.canvas.be.

Overleven

Canvas21.05

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234