Maandag 21/06/2021

Opinie

Als het kwik stijgt, zucht de stad

Toeristen poseren bij de bekende 'I amsterdam'-letters op het Museumplein. Beeld Hollandse Hoogte / Herman Wouters
Toeristen poseren bij de bekende 'I amsterdam'-letters op het Museumplein.Beeld Hollandse Hoogte / Herman Wouters

Nina Bogosavac (23) is freelancejournalist. Ze werkt in Amsterdam, waar ze in de zomer struikelt over de toeristen. Ze schreef deze bijdrage op uitnodiging van De Morgen.

Het is de ziekte van deze zomer: de zeurende stad. Na pretparkmetropolen als Venetië en Barcelona is het ook elders chique om te zeggen dat we af moeten van die 'verdomde toeristen'.

Ook in Amsterdam is de zomer een absoluut zeurhoogtepunt, waarin we de onvermijdelijkheden van het wonen in een stad ontvluchten door zelf precies zo'n bespuugde reis te ondernemen, inclusief Airbnb-overnachting en ratelende trolleykoffer.

Nina Bogosavac. Beeld RV
Nina Bogosavac.Beeld RV

Voor vertrek worstelen we ons door een drukbevolkte weg die we niet delen, maar heimelijk voor onszelf willen houden. Het zijn de paden, historische lanen en intieme cafés die nu op elk willekeurig Instagram-account worden onthuld. Of de statige panden die ooit het honk waren van rasechte locals en nu voltijds huis bieden aan toeristen. Dat is jammer. Zeggen dat we 'af moeten' van toeristen, is te makkelijk. De vraag is hoe we gaan werken aan de onvrede over een stad die uit zijn voegen barst omdat het toerisme, zoals in mijn hoofdstad, in vijf jaar tijd is vertienvoudigd.

Wie zich op dit moment verdiept in de mondiale toeristensituatie, komt er verward uit. Je treft gedupeerden en bewoners die vrezen dat hun thuisbasis binnen tientallen jaren geen levendige stad meer is, maar slechts een decor.

Dat er een toerismeprobleem is, blijkt wel uit de toenemende incidenten. In Barcelona werden toeristen vorige week opgeschrikt toen gemaskerde mannen hun tourbus tegenhielden. Ze sneden een band lek en spoten met graffiti op de voorruit: 'Toerisme doodt wijken.' Eerder bekogelden buurtbewoners hotels met eieren. Dichter bij huis: in 1990 kwamen in Bruggelingen in opstand met pamfletten voor hun raam met de noodkreet 'Word wakker Brugge!'. Het doel: een hotelstop om de aanzwellende toeristen te stoppen.

De aantrekkingskracht van steden op toeristen heeft gevolgen voor huizenprijzen, niet in de laatste plaats omdat steeds meer bewoners ervoor kiezen hun woningen te verhuren via Airbnb en andere bedrijven.

In plaats van toeristen hardhandig weg te werken, is er ongetwijfeld een constructieve gulden middenweg waardoor de toeristenstromen kunnen worden geleid. In mijn geval betekent dat kiezen voor een woonplaats op twintig minuten van een gigatoeristenstad. Een plek met een fractie goedkopere woningen en waar de toeristen, moe van het sjokken in de rosse buurt, net als ik 's avonds op verder gelegen terrein hun benen strekken.

Hoe een stad met haar toeristen moet omgaan, is niet aan mij om te zeggen. Het enige dat ik de gevreesde bezoekers kan meegeven, zijn ideeën die stroken met hun profiel: kijk verder dan je neus lang is en ga voorbij de geijkte plekken. Elk land is groter dan de hoofdstad. Dat je er niet hoeft te wonen om de magie te voelen, staat buiten kijf.

Toeristen zijn niet alleen mondaine tortelduifjes wier afval zich beperkt tot wijnglazen bevlekt met de lippenstift, dat is een tweede opgave. Het zijn de wiettoeristen, feestmaniakken en alles bij elkaar roepende levensgenieters die de tijd van hun leven hebben: nu, zonder enig compromis. Dat de grond onder hun voeten Unesco-werelderfgoed is, kan hen worst wezen.

Dat gezegd zijnde, is de zomer zo'n schrijnend seizoen omdat de mensen van de halve globe hun trolleykoffers uitpakken in een stad waar ze, ondanks de hitte, van een siësta niets willen weten, en continu vertier zoeken voordat ze uitgeput neerploffen op hun Airbnb-bed. Die toeristen, lieve mensen, dat zijn wij tenslotte zelf.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234