Donderdag 27/01/2022

'Als het fout gaat, is het met tequila'

Cult. Vraagt iemand elke dag, de hele week lang, naar zijn voorkeuren, routines en bizarre trekjes. Deze week: Felix van Groeningen. Begin maart brengt de Oscar-genomineerde regisseur Belgica in de zalen. Vandaag blikken we terug op zijn jeugd en vertelt hij over zijn culinaire gewoontes.

Wat is uw vroegste culturele herinnering?

"Urbanus. (lacht) Ik ben grootgebracht met zijn platen en ik ben toen ik acht of negen jaar was ook eens naar een show geweest. Nu ik hieraan terugdenk, schiet het nummer 'Kodazuur' mij weer te binnen. (lacht) De combinatie van het stoute en het absurde is puur Belgisch."

Wat wou u worden toen u tien jaar was?

"Regisseur. Dat kwam ook door Urbanus denk ik, want ik vond de film Hector echt geweldig. Ik heb die een paar keer in de cinema gezien en achteraf ook meermaals gehuurd. Ik leerde hem zelfs vanbuiten.

"Het hele televisie - en filmgebeuren trok mij erg hard aan als kind. Eerst wilde ik acteur worden en volgde ik toen ook een tijdje toneelschool, maar al snel merkte ik dat ik daar niet zo goed in was. Ik was nogal verlegen en voelde me in de schijnwerpers nooit echt op mijn gemak. Dus heb ik voor de optie regisseur gekozen."

Welke vervelende gewoonte heeft u overgenomen van uw ouders?

"Mijn teennagels veel te lang laten worden waardoor er gaten in mijn kousen komen."

Welk pak slaag herinnert u zich nog altijd?

"Goh, mijn moeder heeft me misschien één keer geslagen. Ik weet nog wel dat als ze uit haar dak ging, ze dan vaak in het Frans riep: 'Je l'ai jusque là', het zit me tot hier. Ze was dan altijd zo hysterisch en ik vond dat heel erg grappig. Ik heb dat zinnetje eigenlijk de rest van haar leven nog tegen haar gebruikt. (lacht) Gewoon om wat te plagen, hé!

Voor welk gerecht mag uw moeder u altijd opbellen?

"Mijn moeder heeft eigenlijk nooit graag gekookt in haar leven, dus er is niet direct een gerecht dat met haar verbonden is. Hoewel soep misschien, ik eet heel graag soep. Welke maakt niet zo veel uit: het heeft gewoon iets huiselijks. Ik maak dat zelf regelmatig, maar mijn moeder maakt het eigenlijk sneller. Dus daar kan ik haar wel eens voor opbellen."

Wat bestelt u altijd in de frituur?

"Een Bicky Burger en een frietje met stoofvleessaus, mayonaise en een frikandel. Ik heb al vaak andere dingen geprobeerd, maar ik kom telkens terug op deze classics. Ik ben een gewoontebeestje."

Welke drank kunt u niet weerstaan? En drinkt u er te veel van?

"Waar word ik nu eens echt zat van? (lacht) Eigenlijk kan ik goed op tijd stoppen met drinken. De laatste tijd waag ik me weleens aan sterkere bieren, maar ook daar ken ik mijn grenzen. Als het echt fout gaat, dan is het met tequila. Maar dat gebeurt niet zoveel."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234