Woensdag 08/12/2021

Als het decor de keuken overklast

Op een middag dat de Duiker van Brussel naar Gent rijdt (met een nearly new car) besluiten we halt te houden in Aalst, en iets te eten in het loungerestaurant So. Ik had er al over gelezen en de foto's op de website zagen er veelbelovend uit. We vinden makkelijk een plaatsje om de wagen te stallen - een verschil met de grootstad - en stappen het indrukwekkende hoekhuis binnen. De foto's hebben er niet om gelogen.

Wat een aantrekkelijke plek! Rond een lichtbeige gecapitonneerde bank in het midden staan de tafeltjes geschaard, gedekt met bruine lopers. De tweede cirkel zijn hogere tafels met dito stoelen die uitkijken op het terras. Maar het opmerkelijkst zijn de kristallen luchters en de grote kralenbol, die ook als 'entree' van de website dienst doet. Door de vriendelijke ontvangst en het mooie kader hebben we hoge verwachtingen, en hoewel we van plan waren om maar een snelle schotel te gebruiken (want er moet nog gewerkt worden vanmiddag) besluiten we de tijd te nemen voor wat meer.

Er is een driegangenlunch voor 19 euro, met een hapje vooraf, drie oesters of kervelsoep met zalm, als hoofdgerecht vogels zonder kop met mozzarella en geprakte aardappelen, plus een dessert. Aan de naburige tafels zie ik het serveren, en het ziet er me te machtig uit. "Grote borden!" zeggen we tegen elkaar. Grote porties! Omdat we net een gevuld weekend achter de rug hebben, kiezen we voor iets soberder.

Op de kaart lonkt kokos-gembersoep met chili en sint-jacobsoester (12 euro), parelhoen met Thaise aubergines, rode curry en rijst (22 euro), gebakken paling met klassieke tartaarsaus en zelfs de gehaktballetjes met Luikse stroop, mayonaise en friet (16 euro). "Vind je 't erg als ik een slaatje neem?" vraagt de Duiker, "er moeten dringend wat kilootjes af." Ga je gang, zeg ik, maar neem dan nog een soep vooraf, met één salade heb ik geen verhaal. Uiteindelijk wordt het rundscarpaccio met truffelolie en parmezaan (14 euro), krokant gevulde sardientjes met Italiaanse dipsaus (14 euro), een salade folle 'met delicatessen volgens marktaanbod' (22 euro) en asperges à la Flamande (20 euro). De Siciliaanse witte wijn die we bestellen is net uitverkocht, dus steken we de Middellandse Zee over en kiezen de Spaanse Linaje Vetiver, een stokdroge witte rioja met een nootachtige neus (26 euro). Goed!

Om het wachten te verkorten komt er een kopje lekkere, zij het nogal zoute soep van shiitake, en een wrap met gerookte zalm. Het is hier aangenaam zitten, en hoewel de jazzmuziek nogal overheersend is, past ze volkomen bij de sfeer en gelukkig ook bij onze mood. Door de lamellen van de grijze blinden kijken we uit op het zonnige terras waar witte houten 'kamertjes', een soort strandcabines, staan waar je bij mooi weer romantisch en discreet kunt tafelen. Mooi. Boven het restaurant ligt een lounge, die 's avonds de deuren opent en waar het iedere eerste vrijdag van de maand disco night is.

De wijn wordt koel geserveerd, de bruine kadetjes zijn vers, en hier komen de voorgerechten. Mijn 'krokante sardientjes' blijken drie pakketjes te zijn, vergelijkbaar met loempia's, gevuld met geprakte sardines, een kommetje tomatensaus en wat raketsla erbij. Ik had iets anders verwacht, maar kom, het is niet onverdienstelijk. De carpaccio is te dik gesneden, de parmezaan is meer in stukken gehakt dan in schilfers, de portie is royaal.

Ook de hoofdgerechten missen finesse. De salade folle is een groot bord met een royale handvol grijze garnalen, een driehoekje eendenleverpastei, een scampi en een moot gebakken paling op een stokje, opnieuw wat brokken parmezaan en ik vergeet vast nog wat. Aan asperges op zijn Vlaams kun je niet veel verkeerd doen tenzij... ze plat laten koken en dat is hier jammer genoeg gebeurd. Ze hebben duidelijk te lang in het water gelegen en dat kunnen die grote schep boter en geplet hardgekookt ei niet goedmaken. Jammer, alles leek zo goed te kloppen, en ongetwijfeld zijn klanten met grote honger en minder hoge eisen dan wij hier in de wolken. Maar aan onze verwachtingen werd vandaag niet voldaan. nSo

Keizersplein 1, 9300 Aalst,

053/70.05.55,

zaterdagmiddag gesloten

Atrium restaurant

Radisson SAS hotel, Wolvengracht 47, 1000 Brussel, 02/219.28.28,

alle dagen doorlopend open van 12 tot 22 u, in de lounge zijn de hele dag snacks en tapas verkrijgbaar

APoint

Kerkstraat 48, 9250 Waasmunster,

052/55.45.31,

gesloten op woensdag, donderdag, zaterdagmiddag

Berto

Holstraat 32, 8790 Waregem,

056/44.30.15,

zondag en maandag gesloten

Lotus Root

Stationstraat 33, 9810 Eke,

09/280.07.77,

gesloten op maandag en dinsdag, en op donderdag- en zaterdagmiddag

Contrasto MB

Fotografiemuseum,

Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen,

03/257.02.57,

open van dinsdag tot zondag vanaf 10 uur, keuken open tot 22 uur

Chaflo & Co.

Dendermondsesteenweg 336,

9070 Destelbergen,

09/229.28.91,

woensdag gesloten

Amatsu

Hoogpoort 29, 9000 Gent,

09/224.47.06,

maandag gesloten, zondag groepsreservaties en workshops

Resto.Bar

Kernstraat 39, 1000 Brussel,

02/503.04.03,

gesloten op zaterdagmiddag en zondag

Mayong Thai

Hundelgemsesteenweg 220, 9820 Merelbeke,

09/324.41.41

Benjarong Thai

Heusdenbaan 79, 9090 Melle,

09/232.43.43

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234