Donderdag 21/01/2021

Mishandeling

Als het baasje de hond schopt, kunnen ook de kinderen in de klappen delen

Beeld Thinkstock

Als het baasje de hond schopt, kunnen ook de partner of de kinderen in de klappen delen. Vlaamse dierenartsen willen daarom alerter zijn voor dierenmishandeling én huiselijk geweld. "Het besef komt dat wij ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen."

Komt een vrouw bij de dierenarts. Haar hond heeft een gebroken poot, zij een blauw oog. Het is een opmerkelijk beeld uit een sensibiliseringscampagne in de VS. Een realiteit waar de Vlaamse dierenartsen niet langer van willen wegkijken.

Studies bevestigen dat er een link is tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld. Volgens Nederlands onderzoek gaan beide vormen van geweld in 10 procent van de gevallen hand in hand. Amerikaanse studies spreken zelfs van 70 procent. Feit is: in gezinnen waar Bobbie en Pekkie geregeld een trap krijgen, kunnen ook de partner of kinderen in gevaar zijn. En omgekeerd.

De dierenartskoepel Savab Flanders (Small Animal Veterinary Association Belgium) en de diergeneeskundige werkgroep VDWE hielden in mei dit jaar al een studiedag over de problematiek. In het najaar hopen ze hier nog een vervolg aan te breien, met meer sensibilisering. Beide verenigingen halen hiervoor de mosterd bij het Britse Link, een initiatief dat dierenartsen ondersteunt om te durven ingrijpen als baasjes over de schreef gaan.

"Het besef begint ook hier te leven dat wij een maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen", vertelt Christine Halsberghe, dierenarts in Kortrijk en VDWE-voorzitter.

Is die kat wel echt van de trap gevallen? Is dat hondje echt tegen een deur gebotst? Dierenartsen die onraad ruiken, kunnen nu al de dienst Dierenwelzijn inschakelen. Elke maand neemt de Vlaamse dierenpolitie zowat 200 mishandelde of verwaarloosde dieren in beslag. Halsberghe: "Maar het grote knelpunt blijft: je wilt die baasjes niet onnodig beschuldigen. Een kat die van de trap valt, breekt in principe niets. Maar de ondersteuning om onze vermoedens goed onderbouwd aan te kaarten, zoals ze die in Nederland hebben, die missen wij nog."

In Nederland werd begin dit jaar het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling (LED) opgezet. Dierenartsen kunnen er online hun verdachte gevallen voorleggen. Experts, onder wie forensisch artsen, vellen binnen de 48 uur een oordeel, waarmee dierenartsen gesterkt naar de politie kunnen stappen. "Die kan dan, op haar beurt, tot voorbij de voordeur kijken. Om na te gaan of er ook sprake is van huiselijk geweld", stelt psycholoog Nienke Endenburg, coördinator bij het centrum. Het LED kreeg tot nu toe twintig meldingen binnen. In de helft van de gevallen ging het effectief om mishandeling.

"Wie het goed voorheeft met de toekomst van onze samenleving kan het Nederlandse voorbeeld maar beter volgen", knikt GAIA-kopstuk Michel Vandenbosch. Net als de dierenartsverenigingen SAVAB en VDWE loopt hij warm voor een centrum "dat de hele problematiek in kaart brengt en dat toelaat om gepaste maatregelen te nemen. Want waar er iets fout loopt met de dieren, kan er ook iets verkeerd gaan met de kinderen. Dat daar nu nauwelijks aandacht voor is, is bijzonder onrustwekkend."

Bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) kijkt vooralsnog de kat uit de boom. Hij kan "initiatieven die dierenmishandelaars opsporen enkel toejuichen", maar hij "wacht nog meer wetenschappelijke onderbouwing af". Wel benadrukt hij dat "de inspecteurs dierenwelzijn zeker ook de sociale diensten of politie verwittigen als ze problemen vaststellen binnen het gezin".

Lees ook 'Als de hond een trap krijgt, worden vaak ook de partner of kinderen mishandeld'.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234