Donderdag 13/08/2020

Column

Als groei gebaseerd is op lucht

Beeld dm

Pascal Paepen is financieel analist en docent bank & beurs.

Nieuwe markten creëren nieuwe miljardairs. Het is dan ook niet verwonderlijk dat enkele van de rijksten der aarde hun fortuin vergaarden in regio's die het economisch veel beter doen dan Europa en de VS. In de lijst van Forbes speelt telecombaas Carlos Slim haasje-over met Bill Gates en Warren Buffett. De Mexicaan is zowat 70 miljard dollar (51 miljard euro) waard en gaat met zijn chequeboek geregeld op koopjesjacht, ook in Europa.

Li Ka-shing, de rijkste Aziaat, heeft 31 miljard dollar (23 miljard euro). Daarmee controleert hij een imperium met 260.000 werknemers in 52 landen. In Azië stijgt het aantal miljardairs relatief sneller dan elders. Nogal wat mensen gaan ervan uit dat al die rijkdom alleen maar kan toenemen. Maar dat is natuurlijk niet het geval.

Dat het goed fout kan gaan blijkt uit het bankroet van het Braziliaanse olie- en gasconcern OGX. Die firma heeft zopas bescherming aangevraagd tegen zijn schuldeisers omdat onderhandelingen over een schuldherschikking niks opleverden. Vijf miljard dollar aan schulden zijn nu bevroren. Intresten worden niet betaald en wanneer leningen op vervaldag komen, zullen ze niet worden terugbetaald. Probleempje voor bankiers en obligatiehouders. Niet zo lang geleden stonden beleggers en andere geldschieters nochtans aan te schuiven om te investeren in de Braziliaanse droom. Op de internationale kapitaalmarkten haalde OGX met gemak 3,6 miljard dollar op, zelfs voor er ook maar een vat ruwe olie was opgepompt. Het kan verkeren.

'From hero to zero'
Met de ondergang van OGX is ook de oprichter van de groep, Eike Batista, van zijn voetstuk gevallen. Zijn cv leest als dat van Richard Branson; schoolstudies niet afgemaakt en dan maar van deur tot deur verzekeringen verkocht. Nadien de ene firma na de andere opgestart. Batista gaat er prat op dat hij met helemaal niks is begonnen. Maar die uitspraak dien je met een flinke korrel zout te nemen. Zijn vader was ooit Braziliaans minister van Mijnen en Energie. Je kon Batista de afgelopen jaren ook herhaaldelijk horen opscheppen over zijn fortuin en zijn ambitie. Hij wilde minstens even rijk worden als Carlos Slim. Aanvankelijk leek het hem nog te lukken ook. Vier jaar geleden was zijn aandelenportefeuille 7,5 miljard dollar (5,4 miljard euro) waard, twee jaar geleden was dat al opgelopen tot 34,5 miljard dollar (25 miljard euro). Nu is het kaartenhuisje dus in elkaar gezakt.

Batista zelf zal er geen boterham minder om eten. Voor de ondergang van zijn imperium heeft hij nog gauw wat aandelen verruild voor cash. Maar de vele tienduizenden mede-aandeelhouders likken hun wonden. De obligatiehouders kunnen alleen maar hopen dat ze nog een klein deel van hun belegging zullen recupereren en leveranciers aan OGX zitten met 546 miljoen dollar aan onbetaalde facturen. Heel wat van die rekeningen zijn al afgeschreven. Men gaat ervan uit dat ze nooit zullen betaald worden. Werknemers van OGX die nog geen ontslagbrief hebben ontvangen gaan bange tijden tegemoet. Rond kerstmis zal de cash van hun werkgever op zijn.

OGX was een zeepbel, opgeblazen met onwaarschijnlijke beloftes over olie- en gaswinning. Ondanks het hoge luchtgehalte vloeiden miljarden van brave spaarders en beleggers naar het bedrijf. Dat geld is weg. Zoals bij alle zeepbellen op de financiële markten zorgt het openspatten ervan voor heel wat schade. Het zal, helaas, niet de laatste zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234