Woensdag 22/01/2020

Terrorisme

Als geradicaliseerde vrijkomt, is de gemeente nog te vaak niet verwittigd

De gevangenis van Marche-en-Famenne. Beeld Eric de Mildt

Dit jaar komen 28 gevangenen vrij die bekendstaan als geradicaliseerd. Er bestaan intussen verschillende organen voor hun opvolging, maar toch zijn lokale overheden vaak niet op de hoogte van hun vrijlating.

In de loop van dit jaar komen 28 geradicaliseerden aan het einde van hun straf en mogen ze de gevangenis verlaten. Dat leidt De Standaard af uit een vertrouwelijk rapport van de Staatsveiligheid.

Het gaat onder anderen om Syrië-gangers en misdadigers die geradicaliseerd zijn in de gevangenis.

De veiligheidsdiensten volgen geradicaliseerden in België op in 14 Local Task Forces (LTF), per gerechtelijk arrondissement. Staatsveiligheid, de lokale politie, het antiterreurorgaan OCAD en de federale politie komen zo maandelijks samen om informatie uit te wisselen.

Daarnaast zijn er 309 gemeenten in België met een Lokale Integrale Veiligheidscel (LIVC), een lokaal overlegplatform met de burgemeester, de lokale politie en preventie- en sociale diensten. 

Een gemeente als Vilvoorde organiseert naast het LIVC ook partnertafels, met sleutelfiguren uit de directe omgeving van de geradicaliseerde. Een verslag van die ontmoeting gaat naar het LIVC.

Vorig jaar kwamen er 76 geradicaliseerden vrij. Dat liep voorlopig nooit echt fout af, maar toch maken lokale overheden zich zorgen. "Er is geen automatische melding aan de burgemeester of de deradicaliseringsambtenaar van die gemeente als iemand vrijkomt", zegt Nathalie Debast van VVSG, de Vlaamse koepelorganisatie van steden en gemeenten.

Fundamentele breuk

Volgens Hans Bonte, sp.a-burgemeester in Vilvoorde, is er ondanks alle organen "een fundamentele breuk" in de informatiedoorstroming naar de lokale overheid.

"Wij zijn een Syrië-ganger tegengekomen in Vilvoorde die met penitentiair verlof was zonder dat iemand dat wist", zegt Bonte. "Per toeval herkende een schepen hem op straat."

Bart De Wever (N-VA) wil dat opgesloten terroristen of criminelen die zwaar geradicaliseerd zijn, niet vrijkomen zolang er een terreurdreiging bestaat. "Laat je in een oorlogssituatie een krijgsgevangene vrij voor de oorlog gedaan is? Niemand zou dat doen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234