Zaterdag 24/10/2020

Opinie

Als Frankrijk weer groeit, zal Europa meegroeien

Roger Cohen.Beeld rv

Roger Cohen is columnist van The New York Times.

Emmanuel Macron, de jongste president in de Franse geschiedenis, de man die de krachten van het xenofobe nationalisme heeft verslagen, kiest ondubbelzinnig partij voor Europa. Zijn verkiezing is, zoals Angela Merkel meteen liet weten, een overwinning voor 'een sterk en verenigd Europa'.

Maar dat Europa heeft hervormingen nodig. Het gaat niet goed met de EU en Macron beseft dat. 'Ik wil de band tussen de burger en Europa herstellen', zegt hij. Er meer transparantie nodig, meer aansprakelijkheid en meer creativiteit.

Macron heeft geen gemakkelijke beloften gedaan en geen sprookjes verteld. Hij komt op voor de vluchtelingen, verdedigt de Europese eenheidsmunt en heeft de moed om de Fransen te zeggen dat zij de moderne wereld en de welvaart de rug niet mogen toekeren.

Met zijn rationele argumenten heeft hij in twee weken tijd zijn voorsprong op Le Pen van 20 naar 30 procent vergroot. In deze tijd van nepnieuws, leugens en propaganda is dat een kostbare demonstratie dat rede en coherentie nog altijd meetellen in de politiek.

Maar nu begint het echte werk. Extreemrechts heeft voor het eerst in Frankrijk meer dan een derde van de stemmen gekregen, een teken van de woede over de werkloosheid, de mislukte integratie van de immigranten en de economische stagnatie. Macron zegt dat hij zich bewust is van 'de boosheid, de angst, de twijfels'. Hij moet dat maatschappelijke onbehagen nu frontaal aanpakken door het land weer het gevoel te geven dat het anders kan. Als er geen verandering komt, zal Le Pen sterker blijven worden.

De Fransen hebben een hekel aan verandering. Ze houden koppig vast aan de verworven rechten van hun sterke welvaartstaat. Veel politici hebben hun tanden stukgebeten op hervormingen. Om te doen wat zij niet konden, zal Macron een sterke steun van het parlement nodig hebben. Volgende maand wordt een nieuw parlement verkozen en Macron mag geen tijd verliezen om zijn overwinning uit te buiten. Zijn beweging, En Marche!, heeft een buitengewone vaart gekregen, terwijl het traditionele politieke landschap van de Vde Republiek geëxplodeerd is.

Misschien zal dat unieke gegeven in de recente politieke geschiedenis hem in staat stellen om als onafhankelijke centrist de Fransen te doen beseffen dat je de essentie van de welvaartstaat met een flexibele arbeidsmarkt kunt combineren, zoals de Duitsers, de Nederlanders, de Zweden en de Denen dat doen. Met een jeugdwerkloosheid van 25 procent maakt Frankrijk zichzelf kapot.

Als Frankrijk weer groeit, zal Europa meegroeien. Dat zal een krachtig antwoord zijn op de autocratisch-nationalistische school – Le Pen met haar klucht van een politiek project, de xenefobe nar Nigel Farage in het Verenigd Koninkrijk, Poetin in Moskou, Recep Tayyip Erdogan in Turkije en natuurlijk de Amerikaanse president, met zijn schokkend onverantwoordelijke houding tegenover de Europese bondgenoten van Amerika.

Macrons overwinning heeft bewezen dat Frankrijk geen land is waar racisme en anti-Europese bekrompenheid een verkiezing kunnen winnen. Ze geeft Frankrijk en Duitsland de kans om het Europese idealisme nieuw leven in te blazen. Maar het belangrijkste is dat Macron met zijn intelligentie en zijn beschaving, zijn cultuur en zijn openheid, een broodnodig barrière opwerpt tegen de grofheid, het onfatsoen, de onwetendheid en de bekrompenheid die zich vanuit Trumps Witte Huis verspreiden en die de wereldpolitiek dreigen te verrotten.

Vive la France! Vive l'Europe! Vandaag meer dan ooit.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234