Vrijdag 22/01/2021

Standpunt

Als er politieke prioriteiten worden gesteld, halen betonboeren het moeiteloos van Nobelprijswinnaars

Beeld Yann Bertrand

 Yves Desmet is opiniërend hoofdredacteur.

In een recent interview uitte een Belgische Nobelprijswinnaar - veel lopen er daarvan niet rond - zijn vrees voor de teloorgang van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. "Mensen beseffen mogelijk onvoldoende dat een gebrek aan fundamenteel onderzoek in vele andere domeinen gevolgen zal hebben", zei hij. "Op lange termijn zal het overal de creativiteit vernietigen."

Dat hij geen spoken zag, bewijst het Junckerfonds, een bijzonder ambitieus plan van Europees commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Zijn nieuwe investeringsfonds van 315 miljard moet een boost geven aan Europese infrastructuurwerken, om op die manier een boost te geven aan de economische groei. Daar is op zich niets mis mee. Integendeel: zowat alle economen zijn het er inmiddels over eens dat alleen begrotingstekorten wegwerken en besparen geen uitweg uit de crisis zullen bieden, maar eerder de economische heropleving tegenwerken. Zeker met een historisch lage rente is dit het moment om noodzakelijke investeringen te doen.

Maar problematisch is wel dat Juncker, om het startgeld voor zijn investeringsfonds bijeen te krijgen, bestaande fondsen wil afbouwen. Met name diegene die dienen om fundamenteel wetenschappelijk onderzoek te financieren. Geld weghalen uit fundamenteel kankeronderzoek om er vervolgens Oosterweel mee aan te leggen? Het klinkt vergezocht, bijna populistisch, maar toch is dat exact wat dreigt te gebeuren.

Want op het wenslijstje van de Belgische regering voor dat Junckerfonds, dat min of meer leest als een catalogus van tot hier toe niet te financieren verkiezingsbeloftes, staat Oosterweel zeer prominent, maar wijst niets nog in de richting van fundamenteel onderzoek. Om innovatie te bevorderen wil men geld weghalen uit fondsen die bij uitstek innovatie stimuleren, luidt de klacht van wetenschappers verderop in de krant.

Eigenaardig is dat. Politici hebben de mond vol van innovatie en het belang van onderzoek en ontwikkeling. Ze benadrukken het belang van onze grijze cellen, de enige natuurlijke grondstof waarover we nog beschikken. Maar eenmaal er politieke prioriteiten moeten worden gesteld, halen betonboeren het blijkbaar moeiteloos van Nobelprijswinnaars. Met de steun van de individuele lidstaten: hun ministers van Financiën hebben unaniem met deze transfer ingestemd.

Opnieuw is er gelukkig het Europees Parlement om in te gaan tegen infrastructuurshopping van de lidstaten ten koste van fundamenteel onderzoek. Maar het zou niet voor het eerst zijn dan het parlement het gevecht met de lidstaten verliest.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234