Zaterdag 21/05/2022

straatblog

Als elke inwoner van Brussel dit jaar gezond blijft, blijft de hoofdstad dan ook gezond?

null Beeld aubry cornelis
Beeld aubry cornelis

Aubry Cornelis studeerde Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Woont (opnieuw) in datzelfde Brussel. Lag ooit vier dagen in coma. Won in 2012 een niet meer zo druk bekeken tv-quiz. Put uit al deze - en vele andere - ervaringen inspiratie.

OPINIE

Op oudejaarsavond voerde ik menig gesprek, in afwachting dat de kosmos dat hele 2014 in stelling bracht. Zo werd gekeuveld over spiksplinternieuwe vrouwenbotten en het slijtagetempo van de zolen onder zo'n botten. Tevens was ik geprivilegeerd deelnemer aan een causerie over Peter Vandenbempt. Twee van m'n favoriete thema's werden me dus zomaar voor de voeten gegooid. Wat een serendipiteit. Het staartje van 2013 was genadig.

Om middernacht stonden we dan toch maar met z'n achten door een raam te staren, ergens op de tweede verdieping van een huis in Elsene. We zwegen en we nipten van onze glazen. Voor ons liep een grote laan recht naar omhoog, in een tot mislukken gedoemde poging om aan de einder het feeërieke vuurwerk boven de Cinquantenaire aan te raken. Hier en daar sloegen zijstraten, als lenteknoppen aan een tak, naar links of naar rechts aan het muiten.

Zo ook, vermoedde ik, baanden op dit ogenblik onze gedachten zich hun eigen unieke en allergeheimste weg in onze hoofden. Bezinnen, mijmeren, overdenken en plannen. Dat is nu eenmaal nieuwjaar. Een denkbeeldige streep tussen wat achter ons ligt en wat nog komen gaat. Een collectief geveinsde catharsis; de demonen bezweren, al is het maar voor even. Aan de overkant van de straat rolde een olijke bende het restaurant uit. Ze brachten een arsenaal vuurwerk in stelling waarvoor een razende cohorde invasiebeluste Magyaren alsnog op de vlucht zou slaan.

Ik kon niet anders dan me afvragen wat het aggregaat van alle goede voornemens en oprechte wensen oplevert voor de stad zelf. Als elke inwoner van Brussel dit jaar gezond blijft, blijft de hoofdstad dan ook gezond? Hoeveel individuele tegenslag moet er zijn vooraleer Brussel er zelf op achteruit gaat? Kan je ook een stad "het allerbeste" toewensen? Of is het niet meer dan wat het is: een vergaarbak van honderdduizenden levenswegen, elk met onvoorspelbare vertakkingen, elke persoon vastberaden om het dit jaar beter te doen dan het vorige - ook al is daar volstrekt geen rationele argumentatie voor te bespeuren?

Laat ik er maar van uitgaan dat de optelsom van wat de Brusselaars voor zichzelf willen, goed is voor Brussel. Het is niet alsof stadsstenen en wijkbomen kunnen protesteren mocht dat niet het geval zijn. Hoogstens kunnen ze hun onverschilligheid op de schouders van de stedeling laten neerdalen. Die sloft dan tergend traag weer een Nieuwjaar tegemoet. Voornemens zijn slangen die zichzelf in de staart willen bijten. De tijd is een valse vriend. Alleen al daarom doen we er goed aan hem zorgeloos te gebruiken.

Het vuurwerk bracht nu geen hemelse lichtjes meer voort, alleen maar een helse stank. Daar behoedde dit raam op de tweede verdieping van een huis in Elsene ons niet voor. De Cinquantenaire had alles gegeven en de kasseien lagen er nu wellicht opnieuw verlaten bij. Pas later zouden we uit de kranten mogen vernemen dat het aftelexperiment aan het Brouckère weinig volk op de been had gebracht. Maar achter ontelbare gevels ging het feest onverkort voort. Goede voornemens werden er in de praktijk gebracht, anderen meteen aan diggelen geslagen. De mijmerdeuren gingen opnieuw op een kier, zodat wereldse impulsen er doorheen konden sluipen.

Spoedig zou het keuvelen weer aanvangen. Ik nam me voor Brussel niet op de gespreksagenda te zetten. Dat zou ik later wel doen, als het moet dit volledige verdomde 2014 door.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234