Zondag 09/05/2021
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Hans Vandeweghe

Als één organisatie de afgelopen tien jaar boter op het hoofd heeft, dan wel het WADA

Hans Vandeweghe verblijdt u elke maandagochtend op deze plek en onder deze noemer met een eigenzinnige kijk op de sport van het afgelopen weekend.

Voor de verandering geen 'wat is?', maar wel 'wat zal er van de sport zijn?'.

Want vandaag zal het Wereldantidopingagentschap WADA de resultaten bekend maken van het onderzoek naar de veronderstelde grootschalige corruptie in de atletiekwereld. Om u wat bij te praten, u herinnert zich vast wel die beschuldigingen het voorbije jaar aan het adres van de Keniase, Jamaicaanse en vooral Russische atletiekbond. Geen controles, gebrekkige controles, of wel controles en positieven maar geen straffen, en dat alles met medeweten van de nationale bonden.

Van de Kenianen en de Jamaicanen hadden we niks anders verwacht, en om eerlijk te zijn, van de Russen ook niet. Alleen bleek bij de Russen wel wat meer aan de hand dan zomaar een positief staaltje onder de mat vegen. Russische atleten die nu bescherming genieten in het buitenland, getuigden maar wat graag over hun atletiekbonzen die geld vroegen om hun positieve tests te laten verdwijnen.

Hans Vandeweghe. Beeld Karel Duerinckx
Hans Vandeweghe.Beeld Karel Duerinckx

Naar dat alles is een goed half jaar onderzoek gevoerd en daarbij is men gestoten op, aldus een onderzoeker, "een totaal ander niveau van corruptie, vergeleken met dat bij de FIFA". Dat klinkt veelbelovend, net als, "dit wordt een game changer voor de sport". Bij de wereldvoetbalbond FIFA zijn er inmiddels meer dan tien beschuldigd en een aantal zitten zelfs in de gevangenis, bij de IAAF gaat het voorlopig over vier man van wie niemand in de gevangenis zit, maar dat kan nog komen.

Papa Massata Diack, de zoon van de voormalige IAAF-voorzitter Lamine Diack, is de grootste naam, al neemt dokter Gabriel Dollé als voormalig hoofd van de dopingcel van het IAAF ook een voorname plaats in op de beschuldigdenbank. Daarnaast zitten nog Alexei Melnikov, voormalig voorzitter van de Russische atletiekfederatie, en Valentin Balachnikev, een Russische coach voor de fond en het snelwandelen.

Alle vier zijn ze aangeklaagd voor fraude, afpersing en witwaspraktijken. Nog steeds volgens de onderzoeker gaat het over een bende mannen die extra geld in hun zak stopten via afpersing en omkoping, maar die ook een belangrijke impact hadden op de uitkomst van internationale competities. Afwachten dus welke details morgen bekend raken.

Afwachten ook of men tot op het bot gaat in deze zaak. De voorzitter van de onderzoekscommissie is Richard 'Dick' Pound, de ex-voorzitter van het WADA, en als één organisatie de afgelopen tien jaar boter op het hoofd heeft, dan wel het WADA. Pound's selectieve verontwaardiging tegenover de zogezegde laksheid van de internationale wielerbond UCI in de dopingbestrijding - terwijl geen bond méér heeft gedaan tegen doping dan die UCI - zou nu als een boemerang in zijn gezicht terug kunnen keren. De corruptie in het atletiek dateert van 2010 en misschien zelfs eerder, en het WADA moet ervan hebben geweten. Pound zwaaide daar toen nog de scepter, maar had al die tijd maar één obsessie: het wielrennen aanvallen. Uitgerekend hij leidt nu het onderzoek en dat mag men hoogst verdacht vinden.

Benieuwd tot waar en tot wie Pound en zijn onderzoekers zijn geraakt. Vast niet tot dokter Arne Ljungqvist, zijn grote vriend en collega IOC-lid die op 8 augustus van dit jaar nog fulmineerde over de totaal onterechte beschuldigingen aan het adres van de internationale atletiekfederatie.

Ljungqvist, moet u weten, overziet daar het medisch en dopingdepartement, en hij deelt al jaren samen met Pound een viscerale afkeer van het wielrennen. De Zweed blokkeerde in 2001 eigenhandig een initiatief van zes internationale bonden, waaronder de UCI, om snel tot een bloed/urinetest te komen voor epo. Tot grote ergernis van Hein Verbruggen die dan maar met zijn UCI solo slim de Parijse test valideerde, en met succes. Daardoor kwam het tussen beide IOC-leden tot een hoogoplopende ruzie die pas is bijgelegd in Salt Lake City met Jacques Rogge als moderator.

Ljunqvist wist maar al te goed dat epo even veel en even vaak in het atletiek werd gebruikt als in het wielrennen, maar hield eigenhandig tweeëneenhalf jaar de validering van de epo-test door het WADA tegen. Waarom? Lang niet zeker of Pound zover zal durven gaan om die vraag te stellen, want dan komt hij zelf in beeld.

Het IAAF-hoofdkwartier in Monaco. Beeld REUTERS
Het IAAF-hoofdkwartier in Monaco.Beeld REUTERS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234