Maandag 04/07/2022

Als een koning(in) te rijk: op schattenjacht in de mooiste kastelen van Vlaanderen

null Beeld Lander Loeckx
Beeld Lander Loeckx

Wie denkt voor mooie burchten of kastelen naar de Lesse of Loire te moeten afzakken: genoeg pareltjes van chateaus in Vlaanderen om je dicht bij huis een middeleeuws king/queen te wanen. Goesting Magazine neemt je mee langs hun pracht en praal. Volg Goestings Facebookpagina voor meer uit-ideetjes!

Redactie Goesting

Door de virtuele ogen van de kasteelheer in Kasteel Wissekerke

Dit mooie kasteel en het uitgestrekte, groene en rustgevende kasteeldomein ziijn de trots van de gemeente Kruibeke. Twee uitgestippelde wandelingen leiden je door de prachtige vertrekken, van de middeleeuwse kelders tot helemaal op zolder, via allerlei verborgen doorgangen en smalle trapjes. De heel geslaagde reconstructie van decors en stijlen brengt de glorietijd van het kasteel vandaag weer heel dichtbij.
En het wordt nog mooier, denk maar aan een rondgang met een augmented-realitybril, waardoor bezoekers van de vroegere kasteelheer of dienstmeid kunnen horen hoe ze er leefden, en het kasteeldomein krijgt dan weer picknickplekjes en wandelingen.
Koningin Astridplein 17, Bazel. www.kruibeke.be.

undefined

null Beeld Joris Vergauwen
Beeld Joris Vergauwen

Tafelen als royalty in Kasteel Walburg

Deze waterburcht uit de 13de eeuw is al vaker de inzet van een bitse strijd geweest, hoewel het in en rond het kasteel in het pittoreske stadspark van Sint-Niklaas vandaag heel vredig toeven is. De grote troef is het geweldige terras, met uitzicht op de grote vijver en het park. In 1550 stapte ridder Willem Van Waelwyck van zijn paard in Sint-Niklaas om van de burcht zijn uitvalsbasis te maken, die hij de naam gaf van zijn geliefde Walburgis.
Het mooie kasteel is nu een al even mooie horecazaak, waar het verleden wel een plaats heeft gekregen, vooral dan in de beleving van de kasteelruimtes. Je kan het ook proeven, met enige verbeelding, met de benen onder tafel en een lekker stukje vlees of vis op het bord, terwijl de ondergaande zon schittert in de kasteelvijver. Dan besef je dat die ridder bijna zes eeuwen geleden allerminst een slecht plekje uitkoos met zijn lieftallige deerne Walburgis.
Kasteel Walburg, Walburgstraat 35, Sint-Niklaas. www.walburg.be.

null Beeld Joris Vergauwen
Beeld Joris Vergauwen

Het goed bewaarde geheim, Kasteel Beauvoorde

Dat het Kasteel Beauvoorde nog steeds naast de kerk in Wulveringem staat, hebben we te danken aan Arthur Mergelynck. Zijn familie ten spijt, trouwde deze eigenzinnige, rijke romanticus niet met iemand van adel. Met zijn veel jongere Juliana woonde hij 's zomers op het domein Beauvoorde. Uit wraak op de familie bleef hij kinderloos en onterfde ze stuk voor stuk. Zijn fortuin ging volledig op aan nostalgie: het bewaren van erfgoed.
Voor kinderen heeft Beavoorde een ontdekkingsparcours klaar dat hen het verhaal van deze laatste kasteelbewoner spelenderwijs vertelt. In het Frans-Engelse kasteelpark kan je van het uitzicht, dat beschermd is, genieten met een gratis te ontlenen familiespel of picknickdeken. Niets om te eten meegenomen? Kies dan wat streekproducten uit in de museumshop.
Wulveringemstraat 10, Beauvoorde. www.kasteelbeauvoorde.be.

null Beeld rf
Beeld rf

Spoken en paddenstoelen tellen in Kasteel Wijnendale

Net buiten Torhout, te midden van het Wijnendalebos, word je overdonderd door Kasteel Wijnendale. Al meer dan 1.000 jaar zwerft het spook Robbie rond tussen de kasteelmuren. Robbie staat voor Robrecht I de Fries, voormalige graaf van Vlaanderen, die de waterburcht in de 11de eeuw liet bouwen. Ga met je kinderen op zoek naar het spook, want wie alle spookjes in het kasteelparcours vindt, krijgt een leuke verrassing. En al wordt de oudste vleugel nog bewoond door afstammeling Jean-Jacques Matthieu de Wynendaele, het houdt niemand tegen om af en toe de deuren te openen voor spektakel. Op 5 juni bijvoorbeeld, tijdens de Dag van het Kasteel, val je van de ene middeleeuwse verbazing in de anderen. Onder leiding van een rasechte ridder, ontmoet je de legendarische Maria van Bourgondië en vliegen er rakelings roofvogels over je hoofd. Verkleed komen mag!
Oostendestraat 390, Torhout. www.toerismetorhout.be.

null Beeld rf
Beeld rf

Kunstig Kasteel van Gaasbeek

Het kasteel van Gaasbeek heeft een turbulente geschiedenis achter de rug. Sinds de dertiende eeuw werd ze verschillende malen van de kaart werd geveegd, tot markiezin Arconati Visconti besloot het kasteel haar huis te noemen. Samen met de frisse wind die ze door de kasteelgangen liet waaien, bracht ze ook haar enorme kunstcollectie mee. Het is inmiddels een vaste waarde geworden in het kasteel, want ook wie er vandaag voet zet, kan zich aan tentoonstellingen verwachten. Daarna nog wat zin in zomers braden? Het kasteel ligt pal in het midden van een 49 hectare groot natuurdomein dat al in de zeventiende eeuw werd aangelegd, en in de museumtuin, aangelegd door Agentschap voor Natuur en Bos naar het voorbeeld van de 18de- en 19de-eeuwse kasteeltuinen, spot je fruitbomen en een mooi collectief aan vergeten groenten.
Kasteelstraat 40, Gaasbeek. www.kasteelvangaasbeek.be.

null Beeld Gary Breyssem
Beeld Gary Breyssem

Suske & Wiske achterna in het kasteel van Beersel

Het kasteel van Beersel werd lange tijd aan het verval overgelaten, maar in de negentiende eeuw werd besloten dat het leed niet meer om aan te zien was. Een restauratie volgde snel, waarbij er trouw gezworen werd aan de historische correctheid van het gebouw. Juicht ende jubelt, want daardoor bleef een van de zuiverste voorbeelden van de laat-middeleeuwse militaire architectuur gespaard van een tragische ondergang. Dat het kasteel sindsdien een inspiratiebron voor velen is geworden, mag je gerust stellen. Zo speelde het album van Suske & Wiske De schat van Beersel zich in en rond de kasteelmuren af. Bezoekers kunnen het kasteel vrij bezoeken, om het middeleeuwse leven binnen de kasteelmuren in alle rust te ontdekken. Een hongertje stil je in brasserie Kasteel Beersel.
Lotsestraat, Beersel. www.toerismebeersel.be.

null Beeld Lander Loeckx
Beeld Lander Loeckx

Op de koffie bij graaf John de Marnix de Sainte-Aldegonde

De meest gastvrije kasteelheer van het land is ongetwijfeld graaf John de Marnix de Sainte-Aldegonde. Om het onderhoud van zijn enorme kasteel te financieren, zet hij de poorten van zijn stulpje open voor iedereen die het wil zien. Het robuuste bouwwerk dateert van 1007, wat van de huidige graaf al de 54ste bewoner maakt. Zodra je de sprookjesachtige brug hebt overgestoken, geeft ook het interieur zijn geheimen prijs. Als een van de mooist bemeubelde kastelen van het land heb je aan twee ogen amper genoeg om alles in je op te nemen. Naast de leefruimtes toont de rondleiding je ook de uitgebreide bibliotheek, de historische karrencollectie en zelfs een reeks gravures van Breughel de Oude himself. Wie zich na al dat moois nog wil verdiepen in de geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners, rept zich best nog naar de vaste tentoonstelling over graaf Filips de Marnix.
Kasteelstraat 34, Bornem. www.kasteelmarnixdesaintealdegonde.be.

undefined

null Beeld rf
Beeld rf

Exotisch groen bij Kasteel De Renesse

Ten midden van twintig hectaren Kempisch groen, ligt het prachtige kasteel De Renesse. Het originele bouwwerk werd in 1464 afgewerkt, maar daar schiet vandaag maar weinig van over. Door oorlogen, vetes en verloedering is de grote verdedigingstoren het enige originele stuk dat nog rechtstaat. Gelukkig kent het park nog altijd een enorme biodiversiteit door de verschillende eigenaars met elk hun eigen smaak. De meest opvallende bewoners van de tuin zijn de sequoia's. Deze boomsoort is de grootste ter wereld en de exemplaren in het park tellen respectievelijk 27, 28 en 34 meter. Wie liever het interieur van het kasteel van dichtbij ziet, kan elke zondagmiddag om 3 uur aansluiten bij een rondleiding. Die geeft je wat meer uitleg over de bijzondere figuren die er verbleven en het onheil dat het kasteel meermaals in puin legde.
Lierselei 30, Malle. www.derenesse.be.

undefined

null Beeld rf
Beeld rf
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234