Zondag 18/04/2021

Als een boswandeling

Ivo en Hilde Bulcke van de Brugse wijnhandel Cuvee hadden me een paar maanden geleden verteld over hun plannen om achter de zaak een wijnbar te openen. Dat is inmiddels gebeurd. Tijd voor een bezoekje aan deze verstokte fans van natuurwijnen.

Het is zaterdagmiddag en dus druk in het centrum van Brugge. Ik ben op weg naar wijnhandel Cuvee van Ivo en Hilde, die ik vorig jaar al tijdens mijn wijnestafette ontmoette. Ze planden toen verbouwingen om ook wijn aan het glas te serveren, eventueel met een hapje erbij. Eens kijken of de plannen voor die wijnbar zijn gerealiseerd.

Binnenkomen doe je via de prachtige wijnhandel. De rustieke balken in het plafond en de parketvloeren vormen de juiste mix met de strakke wijnbakken en de moderne verlichting, die achter een geperforeerde glazen wand de horizontaal gepresenteerde flessen belicht.

Het wijnaanbod is met veel zorg samengesteld. Originele wijnen van bekende en minder bekende wijnbouwers in de nichemarkt van de bio- en natuurwijnen. Zelfs het ruime aanbod herkomstbenamingen uit de Bourgogne bestaat uit puristische wijnbouwers die bewust zijn van hun terroire en er respectvol mee omgaan.

Ik installeer me op de lederen bank in de gloednieuwe verbruikerszaal. Nog niet alle lampjes hangen er, maar het geslaagde winkelinterieur is haast naadloos doorgetrokken naar achter. De lange houten toog wordt geflankeerd door elegante barkrukken, en ook de zithoek is met veel smaak en een knipoog naar de jaren zeventig gemeubileerd. De bibliotheek bevat het beste van de actuele wijnlectuur.

Ik vraag Ivo een glas witte wijn naar zijn keuze, en wil er graag de terrine van varkenswang doorspekt met lever bij. "Dat wordt dan de Weingut Hiedler", zegt de patron. De wijn is intens geel met een gouden tint. Als was er een klein scheutje olijfolie in vermengd, heeft hij een lichtgroene schittering en gedraagt hij zich bij het walsen ook wat vetter.

In de neus is de grüner veltliner-druif overduidelijk aanwezig. Een intens en zuiver boeket dat vooral mineraal geurt. Aroma's van witte vruchten zoals conferencepeer zijn mooi afgekruid met bergplantjes en een druppeltje limoen. Gelukkig ruik ik enkel nieuwe eik van het pas gelegde parket en niet in mijn wijnglas.

In de mond beantwoordt hij volledig aan de veelbelovende neus. Een tikkeltje restzoet stoort absoluut niet, want de aanwezige zuren zorgen voor voldoende evenwicht. De textuur is wat olieachtig. Het is een rijke, minerale witte wijn; de keuze bij mijn paté is gewaagd maar correct. Ik vermoed dat hij zelfs wit vlees als kalf of Aziatische kost moeiteloos aankan. Een topwijntje met een verantwoorde prijs-kwaliteitverhouding.

Het licht dat door de grote glaspartij naar binnen valt, ontwikkelt speelse gouden weerkaatsingen van mijn wijn op de muren, maar toch verheug ik me nu op een glas rood met wat kaas of charcuterie. Het aanbod bevat naast bubbels en wit ook een vijftal rode wijnen tussen de 5 en 8 euro per glas. Mijn oog valt op een eigen cuvée van de wijnhandel. Het visitekaartje van het huis? "Inderdaad", zegt Ivo. "Op een wijngoed van vrienden in de Cevennen mochten we ons ding doen. De cuvée bevat voor 95 % syrah, opgevoed op betonnen cuves, en 5 % cabernet sauvignon op barrique: samen goed voor 5.400 liter wijn, zonder toevoeging van sulfieten. Als charcuterie neem je hier best capocollo bij, gedroogd nekspek gerold in venkelzaadjes."

De kleur van de wijn is troebel kersenrood. De eerste neus kondigt meteen de afwezigheid van sulfiet aan. Wel stalgeuren, aardse aroma's met herinneringen ook aan een schoolwandeling door het bos. 'Dit zijn varens en dit zijn mossen. Dit is een zwam die zich ontwikkelt tussen de gecomposteerde bladeren...'

In de mond is hij extreem animaal. Zoals bij het eten van een gerijpte rauwe melkkaas of bij het drinken van artisanaal bier met de gist er nog in. Zuiver en natuurlijk. Wijn die je kan catalogeren onder de noemer 'oersmaken'. Voor de consument die durft en openstaat voor een nieuwe smaakervaring. Rijpen hoeft hij niet meer te doen, deze verdomd goeie wijn.

"Ja, de wijnbouwers die we steunen, maken met passie en kennis ambachtelijke wijnen", beaamt Ivo. "Nauwelijks interventie tijdens de vinificatie, geen kunstmatige aroma's, weinig of geen toegevoegde sulfiet, geen cultuurgisten. Pure, lekkere plezierwijnen!"

Dat kan ik alleen maar beamen.

Als je van plan bent je gasten te verrassen met een speciale wijn als een rosé of een clairet, schenk hem dan in zwarte glazen om alle vooroordelen overboord te gooien. Je zult zien dat er twijfel zal ontstaan of het nu witte of rode wijn is. Deze glazen zijn te koop bij de meeste wijnwinkels of bij gespecialiseerde zaken in tafelgerei.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234