Zondag 29/05/2022
Bart Eeckhout. Beeld DM
Bart Eeckhout.Beeld DM

Standpunt

Als een beer op verbrande poten danst de N-VA door de coronacrisis

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Bart Eeckhout

In Humo vraagt N-VA-voorzitter Bart De Wever zich wanhopig af waarom de Franstalige politieke leiders Paul Magnette (PS) en Georges-Louis Bouchez zijn “eerlijke pogingen” afblokten om een noodregering op de been te brengen om de coronacrisis eensgezind te lijf te gaan. Reconstructies van die onderhandelingen, onder meer in deze krant, legden inderdaad een opeenvolging van gemene streken bloot. De verantwoordelijkheid van Magnette en Bouchez daarbij is weinig fraai.

Maar elke geschiedenis heeft ook een voorgeschiedenis. Na jaren van permanente campagne vanuit de regering en nadat de N-VA over Marrakesh onverhoeds wegvluchtte uit de federale regering, is het nu ook weer niet zo gek dat Franstalige politici niet staan te springen om gauw een coalitie te vormen.

Gelukkig is er de N-VA zelf om ons aan die context te herinneren. Bij de belangrijke stemming in het Europees Parlement over het coronasteunfonds bestonden de drie parlementsleden van N-VA het om zich te onthouden. Als allerenigen, samen met twee rare snuiters van extreemrechts. Verklaring: een te groot deel van de voor België bestemde middelen uit dat fonds zou naar Wallonië gaan.

Ten eerste: die verklaring klopt feitelijk van geen kanten. Het steunfonds is een herbestemming van bestaande middelen, waar een bestaande verdeelsleutel op wordt toegepast. Het alternatief is een totaal nieuwe onderhandeling, dan zijn we gauw een paar jaren verder. Terwijl, zo zegt onder meer N-VA terecht, de EU nu moet handelen.

Maar vooral: wat een enggeestige reactie op zo’n moment van totale urgentie. Hoe kan je hoofd- en bijzaak zo verhaspelen? Het coronavirus zet de hele wereld in brand, maar de N-VA gaat even de centen tellen die naar Wallonië gaan. Hoe kan je van een Franstalige politicus verwachten dat hij ooit nog maar wil overwegen om met zo’n partij een akkoord te sluiten?

Je zou denken: het zijn stresserende tijden, iedereen schat weleens wat verkeerd in. Zelfs bij de N-VA zullen ze wel beseffen dat dit standpunt niet helemaal goed doordacht is.

Vergeet het. Op de Europese Raad werd de Belgische regering, alweer als enige, gedwongen om zich te onthouden over hetzelfde steunfonds. De federale regering kon niet anders na een veto vanwege de door N-VA geleide Vlaamse regering.

Als een beer op verbrande poten danst de N-VA door de coronacrisis. ’s Ochtends roept er een vanuit Antwerpen dat de regering-Wilmès te weinig doet, ’s middags zegt minister-president Jan Jambon (N-VA) dat het juist wat minder mag zijn. Nu brengt deze partij ons land ook ten schande voor de rest van Europa.

Wat een ontluistering voor deze partij en haar respectabele vertegenwoordigers. Maar ook voor de kern van haar programma. Want wat België nu tot ons aller schaamte vertoont in de EU-instellingen is juist wat de N-VA wil veralgemenen. Dit soort politiek heeft een naam. Het heet confederalisme.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234