Dinsdag 22/09/2020

Standpunt

Als dit 'volgens de procedures' verlopen is, schort er duidelijk iets aan de procedures

Beeld Bob Van Mol

Yves Desmet is politiek commentator. Hij noemt de situatie waarbij een psychiatrische patiënte van 17 jaar bij de jeugdrechter werd gedumpt "beschamend".

Haar teddybeer had ze nog bij, en een tasje met de noodzakelijke medicatie en een briefje met de manier waarop die ingenomen moesten worden, toen ze door een ambulance bij de jeugdrechtbank werd gedropt. Tot daar de hulpverlening van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen, waarvan de woordvoerder mordicus bleef volhouden dat eigenlijk alles 'volgens de procedures' verlopen is.

Als dat het geval is, schort er dus duidelijk iets aan de procedures. Want ook al kun je je indenken dat een psychiatrische patiënte die door het lint gaat geen cadeau is voor hulpverleners en verpleegkundigen, dan nog zijn zij beter geplaatst en opgeleid dan rechtbankpersoneel om in de opvang van zo'n minderjarige te voorzien. Dan nog is een politiecel de allerlaatste plek waar zo'n minderjarige patiënte de nacht zou moeten doorbrengen. Dan nog kun je de verantwoordelijkheid voor de opvang niet verschuiven naar jeugdrechters, jeugdparketten en politie, die helemaal niet beschikken over de middelen of over de expertise om zo'n opvang te organiseren.

Zich verschuilen achter procedures en een ambulance om "onaanvaardbare en ethisch niet correcte praktijken" (dixit kinderpsychiater Peter Adriaenssens) te hanteren is beschamend.

Het is ook niet uniek.

Hij was niet minderjarig, maar het tragische lot van Jonathan Jacob, ondertussen vijf jaar geleden, is bijna een kopie van dit geval. Ook hij werd in een politiecel gestopt nadat bij hem de stoppen doorsloegen en omdat de behandelende medische staf vervolgens verantwoordelijkheid doorschoof. Toen de bottinnekes eraan te pas kwamen resulteerde dat in zijn dood. Gelukkig bleef dit meisje tijdens haar celnacht kalm, wie weet hoe deze situatie anders nog was uitgedraaid.

Crisispsychiatrie is zeker niet de makkelijkste job, en vraagt gespecialiseerde expertise en behandeling. Het gebrek aan residentiële plaatsen in de jeugdhulpverlening en psychiatrie voor minderjarigen is een oud zeer. De Vlaamse wetgever voorziet al jaren op papier in de mogelijkheid voor jeugdrechters om minderjarigen in een gesloten psychiatrische setting te plaatsen, maar dat blijft dode letter, want er zijn nog steeds geen uitvoeringsbesluiten voorhanden. Ondertussen zorgen onzorgvuldige bevoegdheidsverdelingen tussen Vlaams en federaal ervoor dat iedere minister de andere verantwoordelijk acht voor de problemen en dus de oplossingen.

Dat we in een samenleving zitten waarin de besognes van de hardwerkenden en de ondernemenden intussen veel belangrijker worden geacht dan het zorgen voor de allerzwaksten in de samenleving, draagt tenslotte al evenmin bij tot bijzonder grote politieke urgentie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234