Maandag 25/05/2020

'Als die man verkozen wordt, wie zit dan aan de knoppen?'

Didier Peleman heet hij en in oktober staat hij op de CD&V-lijst in Gent. Opvallend: Peleman is de eerste kandidaat met een verstandelijke handicap. Goed? Of politiek té correct?

Het nieuws haalde de Gentse CD&V-lijsttrekker Veli Yüksel alvast met zijn keuze om Didier Peleman in oktober de twintigste plaats op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen te geven. En bij Inclusie Vlaanderen juichte directeur Bernadette Rutjes de kandidatuur van de 41-jarige Peleman vanzelfsprekend toe. Een man die naar eigen zeggen moeilijk kan lezen en schrijven, maar die zich ondanks zijn mentale beperking al jaren inzet voor de rechten van andere mensen met een mentale handicap.

"Zo ken ik Didier ook", zegt Rutjes. "Op overlegmomenten, onder meer met 'Onze Nieuwe Toekomst' waar hij actief is, heb ik hem vaker ontmoet. Het is belangrijk dat hij een agenda heeft, goed voorbereid is en gecoacht wordt. Maar hij voert zelf het woord. Belangrijk is dat. Onder het motto 'Niet over ons zonder ons' geven mensen als Didier bijvoorbeeld aan hoe communicatie kan verbeterd worden, dat bij toegang tot gebouwen niet alleen schuinoplopende brugjes goed zijn, maar dat logo's ook interessanter zijn voor mensen die moeilijk kunnen lezen."

Positieve discriminatie

Vraag is: zijn er op dit moment geen politici die die zorg op zich nemen? Ongetwijfeld wel. Hoe ver moet positieve discriminatie dan gaan? "Maar dat gold in het verleden ook voor vrouwen of voor moslims", zegt Bert Gevaert, die aan de VUB doctoreert met een studie over mentaal en fysiek gehandicapten in het Romeinse rijk, op basis van geschriften van Martialis. "Essentieel is dat deze mijnheer gecoacht en begeleid wordt, met respect voor hem. Persoonlijk vind ik het dus een goed idee. Mensen met een lichte mentale handicap mogen hun stem uitbrengen. Waarom zouden ze dan niet mogen opkomen?"

De geschiedenis leert Gevaert wel iets "Philippos Arrhidaios, een halfbroer van Alexander de Grote, had een mentale beperking en werd, na de dood van Alexander, voortdurend gemanipuleerd en als politieke marionet gebruikt. Dat is mijn grote vrees. Zal deze man voldoende voor zichzelf kunnen opkomen?"

"Beleid mag niet alleen geschikt zijn voor de gezonde en actieve bevolking", zegt Yvonne Denier, docent gezondheidsethiek aan de KU Leuven. "Het idee van integratie en kansen geven is van groot belang. Dat ook voor mevrouw Stevens (Vlaams N-VA-parlementslid die doof is, RVP) tolken worden ingeschakeld is een goede zaak. Voor sommige mensen moeten nu eenmaal meer inspanningen gedaan worden."

Gaat die vergelijking op? Niet helemaal, vindt professor Carl Devos (UGent). Helga Stevens kan helemaal zelf beslissen. Kan Peleman dat met een coach? "Veli Yüksel geeft op deze manier een sterke invulling aan de slogan 'Iedereen Inbegrepen'", zegt Devos. "Maar ik ga ervan uit dat wie op een lijst staat, ook in staat is om effectief te kunnen functioneren binnen een gemeenteraad. Is dat niet zo, dan heeft hij daar geen plaats. Dan kom je in een situatie waarbij je je moet afvragen: wie zit er in feite aan de knoppen? Die man of de niet-verkozen medewerkers?"

En wat met de politiek zelf, ten slotte? Iedereen is het erover eens dat de politiek keihard is. Dat niemand gespaard wordt. En dat zelfs mensen die wel over alle verstandelijke mogelijkheden beschikken onder de druk kunnen bezwijken. Moet de maatschappij iemand als Didier Peleman daar niet tegen beschermen? "Ja, maar dat is ook juist een van de kansen", besluit Yvonne Denier. "Wordt die man gekozen, dan kan de Gentse politieke wereld bewijzen dat politiek niet hard móét zijn. En dat de toon van het politieke discours, net zoals dat tegenover vrouwen ging, zachter kan zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234