Maandag 20/01/2020

Bootvluchtelingen

"Als de zee de enige optie blijft, komen er alleen meer drama's"

Beeld Bob Van Mol

Met achttien doodskisten langs de vloedlijn van Oostende liet Pozzallo Pirates zondag voor het eerst van zich horen. De anonieme actiegroep, vertegenwoordigd door Annelies D'Hulster (30), wil zo de vooroordelen over bootvluchtelingen wegwerken en de afbouw van de Italiaanse reddingsoperatie Mare Nostrum aanklagen. "Niemand waagt zich zomaar aan een oversteek."

In twee rijen van negen lagen ze. De lichamen van mannen als Doubia Assane Mohamed, Diakite El Hadj en Youssef Abdu Laziz. Samen met vijftien anderen probeerden zij op 23 augustus vanuit Libië per boot de kust van het Siciliaanse Pozzallo te bereiken. Maar het liep mis. Goed mis. Het bewijs daarvan werd geleverd door achttien houten kisten in het midden van het kerkhof van de stad.

Annelies D'Hulster was een van de weinigen die de begrafenis bijwoonde. De Belgische vertoefde eerder al op het eiland Lampedusa, om er de verhalen van bootvluchtelingen uit Afrika op te tekenen. De begrafenis van de 18 mannen schokte haar zodanig dat ze meer wilde doen. Ze richtte ter nagedachtenis van hen mee Pozzallo Pirates op.

Met hun actie wilden ze de ogen van de mensen hier openen. "Elke dag sterven zeven migranten op de Middellandse Zee. We moeten af van het idee dat dit alleen voor Italië, waar de meesten toekomen, een probleem is. Dit belangt ons allen aan. We moeten dan ook met ons allen voldoende middelen hiervoor vrijmaken."

Dat gebeurt volgens D'Hulster, die woordvoerder is voor de actiegroep, niet met Triton, het Europees initiatief dat sinds 1 november de Italiaanse reddingsoperatie Mare Nostrum moet vervangen. "Hiermee worden vooral de grenzen bewaakt. Bovendien moet Triton het doen met één derde van de middelen die Mare Nostrum had."

Beeld Bob Van Mol

Grondoorzaken aanpakken

Dat Groot-Brittannië onlangs afzag van deze actie, omdat ze vluchtelingen zou aantrekken, is nonsens, gelooft ze. "Ik heb het voorbije jaar met tientallen asielzoekers gesproken en kan eerlijk zeggen: van Senegal tot Eritrea, niemand waagt zich zomaar met 130 anderen op een rubberboot aan een oversteek. Dit is geen kwestie van een boterham meer of minder te eten. Voor deze mensen is het kiezen tussen de pest of cholera. Of ze blijven in een land als Libië, waar complete straffeloosheid geldt en hun leven constant in gevaar is, of ze proberen, met risico voor hun eigen leven, via het water elders terecht te komen."

Zolang de politieke, religieuze en culturele problemen in de Afrikaanse landen niet verminderen, zullen mensen blijven vluchten. "En als de zee voor hen de enige optie blijft, worden de drama's alleen maar talrijker." De cijfers spreken nu al boekdelen: ondanks Mare Nostrum, waarmee dit jaar 150.000 mensen uit zee gered werden, zijn er toch bijna 3.000 migranten overleden, oftewel vier keer meer dan in 2013.

"Zoek- en reddingsoperaties blijven dus essentieel. Tegelijkertijd moet Europa de oorzaak aanpakken. Voor ons betekent dat: de situaties in de getroffen landen verbeteren, mee de netwerken van mensensmokkelaars blootleggen, zoeken naar manieren waarop deze mensen via veiligere wegen asiel kunnen aanvragen."

Annemans veroorzaakt Twitterrel

"Naast iedere doodskist in Oostende zouden ook 15.000 of meer kiplekkere Afrikaanse illegalen mogen staan. #Triton"

Met die tweet haalde voormalig Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans zich de woede van de Twitter-gemeenschap op de hals. Onder de quote had hij een foto geplaatst van een sloep op zee met daarin tientallen verstekelingen. De schaamte voorbij, zo reageerden heel wat Twitteraars.

"Net wanneer je denkt dat het niet degoutanter kan, krijg je deze tweet", aldus Bram Schelfout. Lien Crapoen: "Nog maar eens de bevestiging dat de realiteitszin bij die mannen ver te zoeken is."

Achteraf probeerde Gerolf Annemans nog de schade te beperken. In een nieuwe tweet noemde de Vlaams Belanger kritiek op zijn tweet onterecht. "Ik bedoel niets anders dan er staat. Europa heeft vooral 270.000 mensen en wellicht veel meer gered dit jaar. Het verwijt in verband met de doden is dus onterecht."

Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234