Woensdag 24/07/2019

'Als De Wever belt, ben ik weg met Memorial'

Usain Bolt die afzegt voor de Memorial Van Damme van vrijdag is een stevige opdoffer, maar het blijft klein bier vergeleken met de mogelijke afbraak van het Koning Boudewijn-stadion in 2020. Organisator Wilfried Meert (70) gaat in de tegenaanval.

Wilfried Meert heeft de Memorial 39 jaar geleden boven het doopvont gehouden, nu is zijn kindje in gevaar. "Soms lig ik daar wakker van, ja. Ik besef heel goed dat als de Brusselse schepen van Sport Alain Courtois (MR) zijn plan uitvoert (het huidige stadion afbreken en het Eurostadion bouwen zónder piste, VH/JBG) we nooit in een stadion zoals het huidige zullen terechtkomen."

Waarom wordt de Memorial niet betrokken binnen het project van het Eurostadion?

"Omdat ze dan geen rekening moeten houden met een extra partij, zeker? Drie jaar geleden kwam er geen hond naar de Rode Duivels kijken en werkten politici graag met ons samen. Nu is er een hype rond de Rode Duivels en zit koning voetbal weer op zijn troon. Ze weten dat ze de rijkste en populairste sport zijn, dat de rest haar plan trekt."

Courtois herhaalde dat er een oplossing zal komen.

"Ik wil en moet hen geloven om de eenvoudige reden dat ik weet dat een hoop politici niet akkoord zijn met wat ze beslisten. Ze vragen zich af of we het Koning Boudewijnstadion, goed voor honderd jaar Belgische sportgeschiedenis, niet kunnen behouden.

"Als ik dan op tv hoor zeggen: 'Het Koning Boudewijnstadion moet tegen de grond, want het eerste waar de mensen aan denken is het Heizeldrama.' Hallo? Luister, ik ben niet tegen voetbal, maar dat is hypocriet."

Gelooft u dat in het NEO-project plaats is voor een gerenoveerd Koning Boudewijnstadion?

"Ja. Een architectenbureau tekende een alternatief plan uit, met een renovatie van het Koning Boudewijnstadion. Prachtig! En aan een derde van de kostprijs van het Euro- stadion. Een maand geleden ben ik met dat plan naar het BOIC gegaan. Ik heb hen gezegd: 'Word eens wakker, want ik ben precies Don Quichot. Jullie horen de verdediger van de olympische sporten te zijn, maar ik hoor niks van jullie.'"

"Tegelijk hoor ik dat mensen bij Anderlecht zich vragen stellen over de capaciteit van het stadion. Zestigduizend plaatsen, good luck om dat te vullen tegen Moeskroen of Westerlo. Als ze het Koning Boudewijnstadion goed renoveren met skyboxen, een sportcentrum, een opwarmingspiste onder de tribune, een sportmedisch centrum, een hotel dat door buitenlandse atleten als uitvalsbasis kan benut worden, enzovoort. Dan heb je een prachtig concept."

Brussel zou zich zo nog meer als sportstad profileren.

"En dat willen ze zo graag. Brussel wil af van zijn imago van saaie bureaucratenstad, waar overbetaalde euroambtenaren leven naast een bevolking die hier aanspoelt en een beter leven probeert op te bouwen."

De tijd begint wel te dringen.

"Voor politici ook. Stel dat het Eurostadion niet tijdig klaar raakt, dan heb je twee mogelijkheden. Eén: 'Sorry, meneer Platini, we trekken ons terug.' Of twee: 'Meneer Platini, we blijven kandidaat maar we gaan spelen in een gerenoveerd Koning Boudewijnstadion.'"

Voelt u zich eenzaam in uw strijd?

"Ik voel steeds meer steun. Het ergert mensen dat wat als een privé-investering begon stilaan een monsteruitgave van belastinggeld wordt. Het verschil tussen de vraagprijs en wat Anderlecht aan huur wilde betalen, werd ineens door de stad Brussel bijgelegd: 5 miljoen euro per jaar. Maal dertig jaar.

"En wie gaat opdraaien voor de kosten voor de parking? Ghelamco? Neen, de belastingbetaler. Tachtig miljoen euro in totaal. Dan spreken we nog niet over het doortrekken van de metrolijn of de heraanleg van de Brusselse ring."

Waarom blijft u eigenlijk in Brussel? Waarom niet Antwerpen?

"Dat zou kunnen, net zoals Luik of Namen als ze met een voorstel afkomen."

Als Bart De Wever u zou uitnodigen, zegt u oké?

"Dan ga ik dat zeker overwegen. Zolang we in onzekerheid leven en een andere stad wel zekerheid biedt, zou ik wel gek moeten zijn om die uitgestoken hand te weigeren. Ik ben 70 jaar, ik zou de handdoek kunnen gooien, maar ik heb geen zin om de Memorial, waar ik zoveel jaren van mijn leven in stak, in elkaar te zien stuiken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden