Maandag 05/12/2022

Sportweekend

"Als de week om is, moet ik er vier loopsessies opzitten hebben"

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

"Sport heeft voor mij veel te maken met structuur, maar sinds een jaar of twee zit er geen regelmaat meer in mijn leven waardoor ik lang het gevoel had geen hobby te kunnen ontwikkelen", zegt radiojournaliste Fatma Taspinar. Toch pikte ze de draad op en loopt ze weer vier keer per week. Hoe ze daar in slaagt, legt ze uit in onze rubriek 'Sportweekend'.

Katrien Depoorter

Fatma Taspinar (31) is nieuwslezeres en reporter op Studio Brussel, MNM en Radio1. Nu eens horen we de warme, licht hese radiostem van de temperamentvolle Vlaamse met Turkse roots 's morgensvroeg, dan weer 's avonds laat. Van sporten kwam er een jaar lang niets in huis. Het getal op de weegschaal klom langzaam maar zeker omhoog, tot Fatma besloot dat het genoeg was. "Eenzaam lopen geeft me een heroïsch gevoel. Het mag hagelen, ijskoud zijn of extreem heet zijn: als ik loop, is er niets wat mij kan doen stoppen."

Hoe slaag je erin je sportroutine te onderhouden?
Door mezelf op te leggen vier keer per week te joggen. Het maakt niet uit wanneer, maar wanneer de week om is, moet ik er vier loopsessies op zitten hebben. Heb ik eens geen zin of energie om te lopen, dan blijf ik thuis, maar dan moet ik de dag nadien wel zeker naar buiten. Als ik niet sport, leef ik minder gezond en kom ik bij. Toen ik merkte dat ik niet meer in mijn kleren kon, heb ik het lopen eindelijk hervat.

Ik loop telkens veertig minuten. Geen minuut meer of minder en ik stop nooit, zelfs niet voor een rood licht. Bij mij is het alles of niets, half werk is niet aan mij besteed. Die gewoontes heb ik overgehouden aan de start-to-run training die ik samen met mijn beste vriendin, die nogal neurotisch is, heb gedaan. We volgden dat schema negen weken lang heel minutieus op.

Je noemt jezelf ook wel eens een controlefreak.
Ja. Ik heb zo'n gestructureerd kantje, maar in mijn hoofd ben ik eigenlijk een ongeleid projectiel. Mijn gedachten kunnen alle kanten uitgaan en door structuur in mijn leven te bouwen, krijg ik ze beter onder controle. Ook lopen brengt rust in mijn hoofd en de endorfines missen hun effect niet, want ik voel mij uitstekend tijdens en na een training. Zou je kunnen huilen terwijl je aan het lopen bent? Ik denk het niet.

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert
null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Loop je nog steeds met je beste vriendin?
Nee. Die start-to-run is intussen al tien jaar geleden. Nu loop ik het liefst alleen want sporten met anderen vind ik zinloos. In de fitnesszaal zie ik vaak meisjes lange gesprekken voeren of op elkaar wachten om naar het volgende toestel te gaan. Ik spreek liever af op restaurant of café met mijn vriendinnen. Lopen doe ik om een kick te voelen en te genieten van de eenzaamheid die me kan overvallen. Die geeft me een heroïsch Eye-of-the-Tiger gevoel en als het regent of snikheet is, wordt dat gevoel zelfs nog versterkt.

Jij sport dus in de blakende zon?
Ik loop het liefst in volle zon, daar krijg ik een kleurtje van. Op een warme zomerdag trek ik soms om drie uur in de namiddag mijn loopschoenen aan. Dan zweet ik en zie ik af en dat ook dat geeft mij weer dat onoverwinnelijke gevoel. Dan fantaseer ik dat ik een loopkampioen had kunnen zijn mocht ik er vroeger aan begonnen zijn (lacht).

Deed je dan niet aan sport tijdens je jeugd?
Niet in clubverband, dat werd bij ons thuis niet gestimuleerd. Ik deed basket op school en ben van nature heel actief. Als er bieptesten waren, kreeg ik 11 op 10 omdat ik altijd een tikkeltje verder ging dan ik moest. Ik ben competitief ingesteld. Als er iets te winnen valt, dan wil ik ook winnen. En als ik merk dat ik niet kan winnen, dan doe ik alsof ik dat helemaal niet zo erg vind. Heel onsportief, ik weet het.

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Neem je soms deel aan loopwedstrijden?
In april loop ik "les 10 km de l' ULB". Ik kan een uur lopen als ik dat wil, want vreemd genoeg is mijn conditie na de start-to-run nooit meer verdwenen. Nochtans ben ik een roker ben en heb ik een jaar stil gezeten. Voor die loopwestrijd zal ik wel extra trainen, want ik wil uiteraard een goeie tijd neerzetten.

Als je het kunt, waarom loop je dan nu nog geen uur?
Omdat ik mij na 20 minuten al begin te vervelen. Ik ben iemand die veel afwisseling nodig heeft, ook in mijn werk trouwens. Daarom neem ik geen genoegen met nieuwslezen alleen, ik wil ook de baan op.

Heb je van je twintigste tot nu nog andere sporten uitgeprobeerd?
Ik heb enkele jaren heel intensief gefitnesst. De roeimachine, loopband en crossfit gym waren mijn favoriete toestellen omdat je daarmee de meeste calorieën verbrandt. Soms roeide ik 5 kilometer na elkaar tot ik aan een verbranding van 1000 of 1500 calorieën zat. Maximale output verkrijgen met minimale input, zo zit ik in elkaar. Ik heb ook nog ergens een tienbeurtenkaart voor de zumba liggen. Slechts twee keer hebben ze me daar gezien. Ik kan me niet motiveren om nog eens te gaan, zelfs al heb ik er veel voor betaald. Die verouderde Spaanse Salsanummers irriteren me te veel. Sport en muziek zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden.

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Naar welke muziek luister je dan het liefst als je loopt?
Naar de old school hip hop afspeellijsten van Spotify. Mijn favoriete loopnummer is 'Lose Yourself' van Eminim. Dat is zo opzwepend dat ik er uren zou kunnen op lopen.

Is er een sport die je ooit nog wil doen in je leven?
Toen we vijftien waren gingen mijn beste vriendin en ik eens zonder zadel rijden met de paarden die bij haar in de wei stonden. We waren onbezonnen en zagen niet in hoe gevaarlijk dat wel was, maar ik heb daar enorm van genoten. Als ik kinderen heb, mogen of beter: moeten ze leren paardrijden. De mama zal dan ook lessen volgen (lacht).

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234