Donderdag 02/12/2021

Als de vogels van huis zijn

muziektheater

'Ik vlieg' van muziektheater transparant drijft op muzikanten

Antwerpen / Van onze medewerkster

Annelies De Waele

Muziektheater Transparants jongerenopera De Storm oogstte onlangs in Utrecht veel lof, en was de voorbode voor een reeks kinder- en jongerenproducties. In Ik Vlieg van Jan Van Outryve en Bas Teeken komen het Peter Pan-gegeven en componist Purcell samen. Een voorstelling in laagjes, die jammer genoeg niet alle even overtuigend de vleugels uitslaan.

Transparant wil de combinatie 'jong en klassiek' au sérieux nemen, zonder al te ernstig te willen doen. Behalve samenwerken met gevestigde namen wil dit gezelschap - dat met 744.000 euro nu op dubbel zoveel toelage mag rekenen - ook een soort labo blijven, waar jonge zangers en muzikanten enthousiast hun ding kunnen doen. Zo ontstond, onder leiding van Wouter Van Looy, de jongerenopera De Storm. Die opende voor Transparant, dat sowieso al niet mag klagen over buitenlandse belangstelling, in Nederland de deur naar meer. Dat tikkeltje meer wil Transparant ook in zijn producties zelf, al leidde de radicale keuze voor muziektheater in het verleden ook al tot minder geslaagde dingen als Histoire d'A (met De Roovers) en het recente - overigens voor Nederland herwerkte - Via Viola (samenwerking met Victoria). Op veel bijval mocht dan weer Manicuur rekenen, met Pat Van Hemelrijck. Ik vlieg is een pure Transparant-productie, waarvoor auteur-acteur-regisseur Bas Teeken scheep gaat met Jan Van Outryve (zie: Floris en Blancefloer van Laïka, dat het middeleeuwse verhaal deze zomer koppelde aan sefardische muziek). Teeken verwerkt in deze 'vogelparabel' het gegeven van Peter Pan. Die vliegende jongen die niet groot wil worden, heet bij hem Wiet Belle, een zesjarig knaapje dat zich verveelt op het koertje van zijn vader. Wiet heeft, zoals elk kind, vliegdromen, en op een dag wordt die waas ook een beetje werkelijkheid. Hij krijgt bezoek van Piep de nachtegaal, die hem meetroont naar een geheime plek in het vogelbos.

De elfjarige Sebastiaan Peeters staat niet voor het eerst op een podium. Wiet Belle wordt door hem een verbazingwekkend natuurlijk kereltje, dat wel graag wil vliegen maar daar niet zijn hele leventje voor wil opgeven. Peeters stem heeft nog weerhaakjes, voor sommigen maakt dit net de charme van dit soort kinderproducties uit. Nele Goossens typeert Piep als een vogel met wat machoallures, tot de vriendschap voor de kleinste het haalt. Die evolutie is mooi uitgetekend. Verteller van dienst is Bas Teeken, zittend aan de rand van het podium en mooi opgaand in zijn verhaal. Derde bouwsteen zijn de vier muzikanten, die het geheel rijk stofferen met een mengeling van klassiek, folk en jazz. Hun inbreng is welkom, want al bij al zijn verhaal en liedteksten van en voor Wiet Belle maar een mager beestje. De diepere laag is ver te zoeken, soms stokt de inspiratie. Wel zweven, in tegenstelling tot wat we vaak in andere muziektheaterproducties zagen gebeuren, de muzikanten (Jan Van Outryve zelf, Didier François, Bert Bernaerts, José Toral) niet uit boven de rest en geraken ze, hier en daar als acteurs, goed geïntegreerd.

WIE: Muziektheater Transparant WAT: Ik vlieg, voor iedereen vanaf 7 jaar WAAR EN WANNEER: In Tielt (23/12). Tot 17/3 onder meer in Tielt, Turnhout, Brugge, Bree, Roeselare, Dendermonde, Lier en Sint-NiklaasONS OORDEEL: De inbreng van de muzikanten is welkom, want al bij al is het verhaal van Wiet Belle maar een mager beestje.

'Ik vlieg' is een pure Transparant-productie, waarin het Peter Pan-gegeven en componist Purcell samenkomen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234