Donderdag 04/03/2021

Standpunt

Als de Vlaamse superministerraad uitdraait op een mislukking, mogen we hard zijn

Jeroen Van Horenbeek. Beeld Wouter Van Vooren
Jeroen Van Horenbeek.Beeld Wouter Van Vooren

Jeroen Van Horenbeek is journalist bij De Morgen.

Daar is de zomer en daar is de superministerraad. De Vlaamse regering staat vrijdag voor haar laatste kunstje voor het reces en meteen ook het slotakkoord van haar bestuursperiode.

Bovenaan de agenda staan het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (intussen beter bekend als de betonstop), het Vlaams klimaat- en energieplan en het Vlaams afvalplan. Al bestaat de kans dat dit laatste dossier de onderhandelingstafel nooit haalt. Minister Joke Schauvliege (CD&V) wil statiegeld op plastic flessen en blikjes maar weet dat ze daar alleen mee staat. Dan is het ‘wijzer’ om je voorstel nog even in te houden, zodat je het straks nog als verkiezingsthema kan uitspelen.

Uitzonderlijk belangrijk beleidsdocument

Hoe dan ook, terwijl de federale begrotingsgesprekken het meeste media-aandacht aantrekken, kan het belang van de Vlaamse superministerraad moeilijk overschat worden. Het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen is een uitzonderlijk belangrijk beleidsdocument, wellicht het belangrijkste dat de regering-Bourgeois zal afkondigen. Het enige dossier dat over tien à vijftien jaar misschien nog hoger ingeschat wordt qua impact op ons dagelijks leven, is het klimaat- en energieplan.

Bekijk Vlaanderen op een satellietfoto en alles kleurt grijs. Onze regio is een splinterbom van verkavelingen met een paar plukken groen ertussen. Die ruimtelijke verrommeling ligt aan de basis van een heleboel kwalen die onze samenleving treffen. Van de files, het ondermaatse openbaar vervoer en hoge aantal fietsdoden, over de regeldrift en de overstromingen, tot de luchtkwaliteit: het houdt allemaal verband met het feit dat Vlaanderen al decennia aan ruimtelijke zelfverminking doet.

De regering die hier voor een omslag zorgt, gaat met een gulden randje de boeken in. Hoe hobbelig de rest van haar parcours ook mocht zijn. Of dit dan de regering-Bourgeois wordt? Dat blijft open.

Hoge woorden vallen er genoeg binnen de coalitie. De ambitie is om tegen 2040 geen extra ruimte meer in te nemen. Maar tegenover die ambitie moeten ook concrete engagementen staan. Daar is het nog ver naar zoeken. Zo blijft het onduidelijk wie de betonstop gaat betalen. En even belangrijk: wie hem gaat uitvoeren? De betonstop overlaten aan gemeenten lijkt nu al een garantie op miserie. Welke gemeente gaat vrijwillig verkavelingen schrappen en zo jonge tweeverdieners wegjagen?

Tastbare maatregelen

Het Vlaamse klimaat- en energieplan kampt met precies hetzelfde probleem. Ambitieuze streefdoelen zijn lovenswaardig. Maar er moeten tastbare en ingrijpende maatregelen tegenover staan. Als de Vlaamse superministerraad vrijdag uitdraait op een mislukking, mogen we hard zijn. Op het vlak van ruimtelijke ordening en klimaat staat deze coalitie dan eigenlijk niet veel verder dan bij haar aantreden. Wat een plichtsverzuim zou dat zijn. Wat een verspilling van tijd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234