Donderdag 09/04/2020

'Als de druk toeneemt, draait de rechtspraak'

De advocaten van de Syrische familie uit Aleppo zijn verbolgen dat de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen in een nieuw arrest zegt dat hun cliënten toch geen visum moeten krijgen. 'Dit is een technische uitspraak, er wordt niet geoordeeld over de kern van de zaak. Dit is
gewoon flauw.'

In een nieuw arrest dat de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) vrijdag uitsprak, staat
dat staatssecretaris Theo Francken (N-VA) geen visum moet afleveren voor het Syrische gezin uit
Aleppo dat via de ambassade in Libanon een humanitair visum aanvroeg voor ons land. Een bevriende Naamse barones wilde het gezin graag opvangen. De RVV oordeelde tot drie keer toe dat de motivatie van de Dienst Vreemdelingenzaken van Theo Francken onvoldoende was om een visum te wei-geren. Uiteindelijk oordeelde de Raad eind vorig jaar ook dat Francken wel degelijk een visum moest uitreiken en legde de instantie een dwangsom op voor de periode dat Francken die verplichting niet nakwam.

Maar in een nieuw arrest van vorige vrijdag verandert de RVV het geweer toch van schouder. De
oorzaak: een procedurefout door de advocaten van de familie in het prille begin van het dossier. Op 13 september weigerde de Dienst Vreemdelingen zaken (DVZ) van Theo Francken voor het eerst de visumaanvraag van het gezin. Daarop dienden de advocaten een schorsingsberoep in bij de RVV, dat werd omgezet in een schorsingsarrest. Om ook tot een uitspraak ten gronde te komen, moesten de advocaten nog een annulatieberoep indienen, maar
dat is nooit gebeurd.

Na latere weigeringen van DVZ doorliepen de advocaten wel het volledige traject, met als resultaat dat de RVV besliste dat Francken verplicht was het visum af te leveren en dwangsommen moest betalen zolang dat niet gebeurde. "Maar aangezien er na het eerste schorsingsarrest een fout gemaakt is, vervallen alle latere uitspraken nu", zegt Frédéric Tamborijn van de RVV.

Een beslissing waar Mieke Van den Broeck, advocate van de Syrische familie, verbijsterd over is. "Vooral omdat het een technische uitspraak is en er niet wordt geoordeeld over de kern van de zaak. Die heeft volgens het nieuwe arrest geen belang meer, want er zou een procedurefout gebeurd zijn. Dat is gewoon flauw." Maar de advocaten van Progress Lawyers Network, waartoe Van den Broeck behoort, zijn naar eigen zeggen ook verbolgen en diep teleurgesteld over de argumentatie van de RVV. "De vaste rechtspraak van de Raad voor
Vreemdelingenbetwistingen en de Raad van State was tot op heden zo: een nieuwe beslissing vervangt altijd een oude. De enige conclusie die wij kunnen trekken is dat als de druk groot wordt, men de rechtspraak 180 graden draait."

Kritiek die de RVV fors van de hand wijst. "Mevrouw Van den Broeck lijkt vooral haar initiële
nalatigheid te willen verhullen. Indien zij gegriefd meent te zijn door onze arresten, moet ze deze in een cassatieprocedure bij de Raad van State aanvechten en niet in de krant."

Nieuwe aanvraag

Van den Broeck weet nog niet wat de volgende stap zal zijn. Ze heeft nog geen contact gehad met de Syrische familie. "Het zal moeilijk uit te leggen zijn", zucht ze. "Mijn cliënten kunnen nu al niet meer volgen." In theorie kan de familie nog een nieuwe poging doen om asiel aan te vragen in België, maar dan op basis van de Belgische wetgeving in plaats van op de Europese visumcode. Van den Broeck weet niet of ze dat wel zullen zien zitten. "Het komt toch steeds op hetzelfde neer. Krijgen we een negatieve uitspraak van de Raad voor Vreemdelingen betwistingen, dan krijgen we geen visum. Krijgen we een positieve, dan evenmin. Wij zijn ten zeerste verontrust over de manier waarop de Belgische staat zich in dit dossier heeft gedragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234