Maandag 27/03/2023

Vier vragen

‘Als consument de handdoek gooit, sukkelen we een recessie in’

Hans Bevers. Beeld rv
Hans Bevers.Beeld rv

Komt er een wereldwijde economische recessie? Indicaties genoeg, zo lijkt het, maar Hans Bevers, hoofdeconoom bij de Bank Degroof Petercam, nuanceert. Al is er wel één ongrijpbare factor: Donald Trump.

Jan Devriese

We hebben de jongste tijd enkele forse onheilsboodschappen over een dreigende recessie gekregen. Hoe ongerust moeten we zijn?

“Ik kijk al langer met een bezorgde blik. De groei vertraagt al sinds vorige zomer, met name in de verwerkende nijverheid, als gevolg van de handelsonzekerheid. De wereldhandel stagneert en bedrijven schroeven hun investeringen terug. Bovendien liet de Amerikaanse obligatiemarkt de jongste maanden meermaals een inverse rentecurve optekenen, waarbij de overheid dus een hogere rente betaalt voor leningen op korte termijn dan voor papier op lange termijn. Dat is historisch gezien een belangrijk waarschuwingssignaal voor een nakende recessie, zo’n zes tot achttien maanden later. De vraag is nu in welke mate het vertrouwen van de dienstensector en de consumptie wordt aangetast. Dat valt voorlopig heel goed mee, maar als de consument de handdoek zou gooien, sukkelen we de recessie in.”

Hoe hard zou zo’n recessie kunnen toeslaan?

“Moeilijk te voorspellen, maar ik verwacht niet al te zwaar. Zeker niet zoals in 2008, toen de Amerikaanse consument zwaar in de schulden zat en de vastgoedmarkt zwaar overgewaardeerd was. Het voornaamste risico nu is dat de aanhoudende onzekerheid ertoe leidt dat bedrijven hun investeringsplannen nog verder uitstellen of gewoon schrappen. Tegelijk zie je dat de centrale banken – de Fed in de VS en de Europese Centrale Bank – zich volop bewust zijn van de fragiele situatie en er alles aan doen om de markten duidelijk te maken dat de rentevoeten nog lang laag zullen blijven. Hopelijk benutten overheden die kans om meer te investeren, maar voorlopig zie ik weinig tekenen van een gecoördineerd stimulerend investeringsbeleid. Dat is jammer.”

Er is natuurlijk die ene ongrijpbare factor: Donald Trump. Hoe schat u het effect van de Amerikaanse president in?

“Trump maakt er echt een zootje van en heeft tot dusver heel weinig gerealiseerd van wat hij had beloofd. The art of the deal? Iran, Noord-Korea, de binnenlandse infrastructuur, het terugdraaien van Obamacare, de NAFTA-onderhandelingen...: de berg heeft telkens een muis gebaard. De VS liggen zwaar in de clinch met China, met Mexico en met Europa. De aandelenmarkt leeft op hoop dat alle stormen een beetje gaan liggen en dat er alsnog een Amerikaans-Chinese deal komt op de G20-top in Osaka, maar daar ben ik nog zo zeker niet van. En als er een deal komt, wat zal die waard zijn? Want het gaat over meer dan handelstekorten, hé. Dat gaat ook over het soortelijk gewicht van de technologie-industrie en uiteindelijk ook het militaire leiderschap in de wereld. Het gevaar van protectionisme zie ik nog geruime tijd aanhouden.”

Ondertussen zit de kleine spaarder/belegger wel een beetje met dichtgeknepen billen. Wat raadt u hem aan?

“Het is altijd goed om een goed gediversifieerde portefeuille te hebben. Wie vooral obligaties heeft, zit nog wel een hele tijd safe. Wie vooral aandelen heeft, wordt misschien beter voorzichtiger – al leveren aandelen op lange termijn meer op.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234