Woensdag 22/01/2020

'Als Anderlecht kampioen wordt, moet iedereen zwijgen'

Het Grote Gelijk van manager Herman Van Holsbeeck

Een verre neef van hem werd neergestoken in Brussel Centraal. Twee spelers moest hij ontslaan omdat ze in het gokschandaal waren verwikkeld. Zijn team was de pispaal van Europa, zijn trainer lag bijna buiten en het paars-witte legioen scandeerde pijnlijk luid de naam van 'Mister Michel'. Maar als Anderlecht morgen de landstitel pakt in Gent, is alles vergeten en vergeven voor manager Herman Van Holsbeeck.

Door Valerie Hardie

BRUSSEL * Twee punten, dat is de bonus die Anderlecht met nog twee speeldagen te gaan op Standard heeft. Dat hoort te volstaan, weet ook manager Herman Van Holsbeeck: 'Het zou onaanvaardbaar zijn als het nu nog fout loopt maar dit is zo'n raar kampioenschap dat ik er rekening mee hou.'

Van Holsbeeck: "In het verleden was de titel voornamelijk een prestigezaak, de financiële meerwaarde ervan was nul als je er in de voorronde van de Champions League uitging. Dan kon je zelfs beter tweede eindigen maar de kwalificatie wél overleven. Nu ben je als kampioen zeker van de Champions League en dat geeft een ongelooflijke plus. Anderlecht kan voor de vierde keer na mekaar - en dat heeft niemand ons in België voorgedaan - de Champions League halen. Voor de uitbouw van de club is die vijf miljoen euro een enorm voordeel. Die kwalificaties zijn ook altijd een dubbeltje op zijn kant omdat je erg afhankelijk bent van de lottrekking. Als reekshoofd kun je in die voorronde een club als Spartak Moskou trekken, dat met veel grotere budgetten werkt en zelfs de betere spelers uit Europa en Zuid-Amerika kan kopen. Dan weet je hoe laat het is."

Hoe frustrerend is het als manager om te weten dat u pas tweede of derde keus hebt?

"Kijk, wij moeten ons erbij neerleggen dat wij met onze budgetten nooit meer zullen kunnen rivaliseren met de topteams. Wat mij vooral frustreert is dat wij weinig hulp krijgen van buitenaf om ons jeugdcentrum en stadion uit te bouwen. Wij vragen niet dat men ons daar zomaar geld voor geeft maar wel dat men ons de mogelijkheid geeft om gronden te kopen en de nodige bouwvergunningen toekent. Als ik zie wat een processie van Echternach dat soms is... Jaren geleden beloofde het Brussels Gewest en de gemeente ons miljóénen voor Neerpede. We zijn nu nog aan het wachten op dat eerste miljoen. Intussen werden wij verplicht om de velden, die we toch duur betaalden, te herverhuren. Op veel medewerking kunnen we niet rekenen in dit dossier."

"Dit is dus zonder meer een alarmsignaal. België is de hoofdstad van Europa maar wij zijn niet eens in staat om ergens een Europese finale te organiseren. Wie in 2009 in de Champions League wil meedoen, moet over een stadion van 40.000 man beschikken. Ik weet niet waar wij dan gaan spelen."

Brengt de bouw van die fameuze derde ring geen oplossing?

"Wij zijn met dat project bezig, maar daar komt veel geld aan te pas. Anderlecht wil dat voor 60 à 70 procent zelf financieren maar voor het overige is de problematiek dezelfde."

Heeft Anderlecht wel wat in de Champions League te zoeken? Het was twee edities na mekaar een afgang.

"Ja, maar dan moet het budget omhoog en daarom roep ik om een groter stadion. Wat zegt Chris Lioen (de commerciële directeur) mij als ik zeg dat we meer inkomsten nodig hebben? 'Alles zit hier vol.' Het enige wat kan, is de prijzen optrekken. Of proberen om uit de nieuwe media, zoals uit een eigen tv-kanaal, munt te slaan maar om echt een beetje te kunnen rivaliseren heb je meer ruimte nodig.

"Met meer financiële armslag maak ik ook meer kans op de transfermarkt. Als ik nu een speler in het buitenland ga scouten, dan moet ik al heel veel chance hebben dat er geen middelmatige Engelse, Franse, Duitse, Italiaanse of Spaanse club geïnteresseerd is."

Hoe voelt het aan om twee jaar de pispaal te zijn geweest in Europa?

"Ook dat is een noodsignaal: het geeft aan dat we niet meer meedoen. De afstand tussen de Belgische competitie en de Champions League is in enkele jaren tijd gigantisch groot geworden. Vergelijk het met België: twee weken geleden had Westerlo één helft de illusie dat het wat kon rapen op Anderlecht. Maar op de tribune zat ik op mijn gemak: je weet dat je vroeg of laat die match wint. Dát gevoel, maar dan omgekeerd, had ik tegen Chelsea: we verloren met 1-0 maar op geen enkel moment had ik de indruk dat er een mooi resultaat in zat. Maar ik ben wel blij dat we in Betis die negatieve reeks konden stoppen. Die lelijke nul was weg en straks herbeginnen we met een proper blad."

Tekent u voor vijf jaar deelname aan de Champions League, met telkens één puntje?

"Voor die vijf jaar wel (lacht). Het is natuurlijk niet zo plezant als je op voorhand weet dat je weinig of geen punten zal halen. Maar het is mijn ambitie ervoor te zorgen dat de groten van Europa toch een klein beetje bang zijn als ze naar Anderlecht komen. Zoals drie jaar geleden, toen Lyon, Bayern en Celtic het hier niet onder de markt hadden. Dat niveau moet Anderlecht zeker halen."

De rol van lastige vlo in de pels?

"Ja. En waarschijnlijk zal je dan eens een jaar - als de lottrekking meezit zoals in 2001 - een goede campagne maken. Weet je, mijn grote voorbeeld is Lyon, dat al vijf jaar na mekaar outstanding is in de Franse competitie en het al jaren goed doet in Europa. Lyon is als een komeet naar boven geschoten. Mede door de middelen die ze kregen uit tv-rechten, wat hen toelaat om een speler te kopen van 25 miljoen euro."

Ruim voldoende voor Vincent Kompany.

"Als Vincent de kans heeft om naar een club als Lyon te gaan, dan zou dat voor hem een perfecte tussenstap zijn. Lyon hoort bij de betere clubs van Europa maar het heeft nog niet het imago of de traditie van een Real Madrid, Barcelona of Manchester United. Hij kan daar dus met iets minder druk leven. Lyon is ook niet te ver en hij kent de taal. Ideaal dus, maar dan moet Lyon wel geïnteresseerd zijn."

Kompany, Wilhelmsson, Tihinen en Zewlakow vertrekken in de zomer. Zetterberg stopt. Anderlecht zal moeten investeren om Europees mee te kunnen.

"We zijn ermee bezig."

Gaan jullie 5 miljoen euro aan een speler geven?

"De magische grens in Anderlecht was altijd 2,5 miljoen euro. Tot nu toe heeft Anderlecht nooit meer aan een speler uitgegeven. Maar als wij voor de vierde keer de Champions League halen en wij Kompany en Wilhelmsson kunnen verkopen aan de prijs die we in gedachten hebben, dan kan het zijn dat Anderlecht voor het eerst in zijn bestaan wat meer doet. Belangrijk is dat je twee à drie spelers hebt die het geheel veel beter maken, zoals Frutos. In het verleden kochten we te veel middelmatige spelers maar van die politiek zijn we afgestapt."

Vijf miljoen euro is wat Genk vraagt voor Steven Defour. Waarom kan Ajax hem betalen en Anderlecht niet?

"(afgemeten) Ze hebben meer geld, zo simpel is het. Het budget van Ajax is veel groter en de salarissen die ze daar betalen, betalen wij niet. Wij zijn uiteraard altijd geïnteresseerd in goede spelers zoals Defour en Boussoufa, maar als wij moeten concurreren met Ajax, dan moeten we passen. En zelfs al wil Anderlecht 5 miljoen voor Steven Defour betalen, dan moet je die jongen zo'n contract geven dat er een onevenwicht komt in de kern. Terwijl je van hem toch niet kan verlangen dat hij hier even Zetterberg doet vergeten."

U noemt ook Boussoufa maar volgens Leekens is hij voor Belgische clubs al niet meer betaalbaar.

"Als het juist is dat clubs als Ajax, PSV of een paar Franse toppers hem willen inlijven, dan zijn we kansloos. Maar wat is voor een jongen als Boussoufa het voordeel van Anderlecht? Dat het kan dienen als tussenstation. Spelers die misschien niet onmiddellijk de klasse hebben om naar Milaan of Barcelona te gaan, kunnen zich bij Anderlecht Europees profileren. Daar moeten we mee leren leven en van profiteren. Ik heb in Argentinië gemerkt dat ik zo spelers kan warm maken om naar Brussel te komen."

U zegt: Anderlecht zal mogelijk meer dan 2,5 miljoen euro uitgeven aan een transfer. Op de binnenlandse markt?

"(resoluut) Neen. Vroeger kocht Anderlecht meestal Belgische spelers, maar zeg me eens welke spelers hier rondlopen die ons een meerwaarde kunnen bieden in de Champions League? Bovendien: als Anderlecht interesse heeft voor een speler, dan durft men vaak waanzinnige bedragen vragen. Geen probleem: dan gaan we op een ander. Maar of dat goed is voor de Belgische clubs?"

Hoe groot was uw tevredenheid toen bleek dat Frutos een voltreffer was? Zijn transfer werd eerst op hoongelach onthaald.

"Kijk, als manager van Anderlecht steek je je nek uit en moet je er rekening mee houden dat men zal proberen er die af te hakken. Ik was overtuigd van de kwaliteiten van Frutos en uiteindelijk word je be- en veroordeeld in functie van het resultaat. Ik wil de verantwoordelijkheid van transfers wel op mij nemen maar dan wil ik, zeker voor buitenlandse spelers waar we 2,5 miljoen aan uitgeven, zelf gaan kijken voor ik groen licht geef. De trainer heeft het recht om zijn advies te geven over het type speler dat hij wil maar uiteindelijk ligt de eindbeslissing bij het bestuur."

Zonder Frutos zou uw rapport niet zo positief zijn geweest.

"Absoluut. Maar als je objectief het rapport maakt, dan deden we het toch niet zo slecht. We kochten dit jaar drie spelers die rechtstreeks inzetbaar waren voor de eerste ploeg: Silvio Proto, Bart Goor en Juhasz. Juhasz had pech met blessures maar op die anderen is niets aan te merken. En Pujol liet intussen zien dat hij toch kwaliteiten heeft. Wie door een samenloop van omstandigheden wél zijn mislukt, zijn Marius Mitu en Laurent Delorge.

"Als we kampioen worden, dan moet iedereen zwijgen, zo simpel is het. Ik weet dat er zal gezegd worden dat Anderlecht een kleine kampioen is terwijl de titel voor Standard de apotheose van 23 jaar wachten zou zijn. Daar moet je als manager boven staan. Ik ga niet ontkennen dat de wedstrijd tegen GBA, toen de trainer onder druk stond en men schreeuwde om de terugkeer van Michel Verschueren, me geen plezier deed, maar ik week niet af van mijn lijn. Als ik zeg (klopt op tafel): 'Jestrovic weg, Baseggio weg', wel dan zíjn ze weg. En dan mag er voor mijn part 25.000 man staan brullen - want Baseggio en Jestro waren hier iconen - ik wist dat het voor Anderlecht de enige goede oplossing was. En dan moet je als manager tegen een stootje kunnen."

Club Brugge sloopte dit jaar het monument Ceulemans, terwijl u bij Anderlecht aan monumentenzorg deed door in een open brief Vercauteren te steunen.

"We waren ervan overtuigd dat Franky ongelooflijk professioneel met zijn vak bezig is en dan is het belangrijk dat je die man steunt op het moment dat hij onder druk staat. En ontslaan doe je pas als de leidinggevende figuren van de ploeg niet meer achter de trainer staan, wat niet het geval was. Die brief was ook een teken voor de spelersgroep: 'Heren, wat er ook gebeurt, Vercauteren blijft.' De bal lag in hun kamp en daar keken ze wel van op. In het verleden betaalde de trainer al te vaak het gelag als de resultaten wat minder waren. Nu zijn we rustig gebleven en hebben we gewacht tot die storm van kritiek - die terecht was - verstomde door de resultaten."

Het bestuur stond unaniem achter Vercauteren?

"Ja (knipoogt)."

Vercauteren leed erg onder die kritiek, hij laste zelfs een persstop in.

"Franky heeft véél krediet opgebouwd als hulptrainer, maar dat is nog een gróót verschil met hoofdtrainer zijn bij een club als Anderlecht. Ik wéét hoe hij redeneerde. Toen ik als manager naar Anderlecht kwam, na Molenbeek en Lierse, dacht ik ook: 'Ik ga ze hier eens tonen wat ik kan.' Maar dat is niet zo, hé. Je mag dan de beste diploma's ter wereld hebben, het belangrijkste is ervaring. Eén jaar Anderlecht is hetzelfde als tien jaar bij een andere club. Vergeleken met twee jaar terug ben ik ook veranderd. Ik weet nu dat je op Anderlecht eigenlijk met niemand echt kameraad kan zijn. Omdat je standpunten moet innemen die vaak niet populair zijn."

Hoeveel ouder bent u in twee jaar Anderlecht geworden?

"(lacht) Ik denk nog altijd dat ik een mannetje van 25 ben maar soms voel ik wel dat dat niet zo is. Dit is een ongelooflijk boeiende job maar vaak ook slopend. Al wat je doet, wordt met een vergrootglas bekeken. Je voelt dat bepaalde media je soms ook eens graag met de grond gelijk willen maken. Hoe goed je ook probeert om met die stress om te gaan, het vreet aan jou. En daarom ben ik niet van plan om zoals 'Mister Michel' tot mijn 75ste manager van Anderlecht te blijven."

Herman Van Holsbeeck:

'Het is mijn ambitie ervoor te zorgen dat de groten van Europa toch een klein beetje bang zijn als ze naar Anderlecht moeten komen''Als ik zeg: 'Jestrovic weg, Baseggio weg', wel dan zijn ze ook weg. En dan mag er voor mijn part 25.000 man staan brullen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234