Woensdag 12/05/2021

Alpro via omweg naar de beurs

Het Amerikaanse Dean Foods brengt zijn soja-divisie, met daaronder het Gentse Alpro, naar de beurs. De opbrengst moet dienen om de schulden van de moedergroep te verminderen.

Het is niet de eerste keer dat Alpro wordt ingezet om de financiële nood van zijn eigenaar te lenigen. In 2009 werd de sojaspecialist verkocht door de Belgische voedingsgroep Vandemoortele nadat die laatste zich zwaar had vertild aan de overname van de Franse bakkerijgroep Panavi. Panavi had Vandemoortele met een dermate zware schuld opgezadeld, dat Alpro niet anders kon dan geslachtofferd worden.

De interesse in het succesvolle bedrijf - dat sinds 2000 een opmerkelijke groeispurt doormaakte - was groot, maar uiteindelijk was het het Amerikaanse Dean Foods dat met de buit ging lopen - voor 325 miljoen euro.

Dean Foods had op dat moment nog geen Europese activiteiten, maar overkoepelde in de VS ook al een sojadivisie WhiteWave. Hoewel Alpro als Europese afdeling vrij onafhankelijk zou opereren, moest de onderlinge uitwisseling van kennis van plantaardige voeding een versterking zijn. Niet toevallig stapte Alpro eerder dit jaar voor het eerst ook buiten het sojasegment, met hazelnoot- en amandelproducten, een verbreding waar WhiteWave al ervaring mee had.

Hoewel de overname door Dean Foods strategisch steek hield, kwam Alpro evenwel terecht in een groep die financieel niet sterk stond. In 2010 waren er voor het eerst geruchten over een desinvestering van de WhiteWave/Alpro-divisie nadat een analist in een rapport had geopperd dat zo'n operatie de schuld, toen nog 4 miljard dollar (3,2 miljard euro), zou kunnen halveren.

Bij Alpro werd onmiddellijk in alle toonaarden ontkend dat er van een nieuwe verkoop sprake zou zijn. Maar het viel niet te ontkennen dat de moedergroep beroep moest doen op haar succesvolle dochter om de andere activiteiten te ondersteunen. De afdeling verse zuivel, die vooral gewone koemelk verhandelt, kreeg steeds meer te lijden onder prijsdruk van de supermarktketens en stijgende grondstoffenkosten.

Hoewel Dean Foods inmiddels werk heeft gemaakt van kostenbesparingen, in het tweede kwartaal slaagde de groep er opnieuw in de operationele marge op groepsniveau te verbeteren, bleef de schuld hoog. Per eind juni bedroeg de langetermijnschuld nog steeds 3,5 miljard dollar.

De bedoeling is nu om die last te verminderen door de afdeling WhiteWave/Alpro (totale omzet in 2011 2,1 miljard dollar, operationeel resultaat van 206 miljoen dollar) af te splitsen en naar de beurs te brengen. Dean Foods zal daarbij wel 80 procent van de aandelen in handen houden. De verkoop van de overige 20 procent moet zo'n 300 miljoen dollar opleveren.

Opvallend: uit de balans van Alpro blijkt dat de Amerikanen na de overname in 2009 ook al schulden hebben overgeladen op de dochteronderneming: de schuld van Alpro steeg de voorbije twee jaar van 70 naar 150 miljoen euro.

Bij Alpro wensten ze gisteren geen commentaar te geven op de aangekondigde transactie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234