Maandag 08/03/2021

Muziekvideo

Alors on danse: Axelle Red danst de ziel uit haar lijf in ‘Who’s Gonna Help You?’

Axelle Red in de clip van 'Who's Gonna Help You?' Beeld Wim Vandekeybus
Axelle Red in de clip van 'Who's Gonna Help You?'Beeld Wim Vandekeybus

Vijf jaar na haar laatste plaat brengt Axelle Red een nieuwe single uit. En hoewel ze niet van plan was om nog ooit een clip te draaien, liet ze zich toch verleiden door choreograaf Wim Vandekeybus. Meer nog: in de video van ‘Who’s Gonna Help You?’ danst ze zélf de ziel uit haar lijf.

In een poëtische, romantische, maar ook dramatische clip zingt Axelle Red over onmogelijke liefde. De video bij ‘Who’ Gonna Help You?’ is een fraai gestileerd kunstwerkje geworden, waarin dansers uit het gezelschap van Wim Vandekeybus doorlopend in beeld dansen. De opnames gingen door in het postgebouw van Oostende en bunkers op het strand in Noord-Frankrijk. Maar die locaties herkent u mogelijk niet meteen: de clip biedt een onbestemd, maar ook tijdloos zicht.

“We kenden elkaar niet, maar ik wist natuurijk wie Wim was,” vertelt Axelle Red. “Ik volg zijn werk al sinds Blush! en vind hem altijd heel inspirerend. Hij heeft trouwens niet alleen de choreografie bedacht, maar ook de clip geregisseerd.”

Mythes en meubelstukken

Eigenlijk wilde ze geen clip maken, bekent ze. “Ik vind dat alles eigenlijk in mijn songs zit. Ik schrijf sowieso heel beeldend. Voor mij is een clip dan beperkend, omdat je een extra beeld opgedrongen wordt. Ik wilde me ook niet focussen op negatieve zaken als welke kant van mijn gezicht het best in beeld wordt gebracht, omdat één kant minder mooi wordt met de jaren. (lacht) Ik had daar geen zin in.”

“Gaandeweg kwamen we er achter dat Wim en ik heel veel interesses delen. In mijn teksten zit veel mythologie, en dikwijls had hij dezelfde ideeën als ik over de song, terwijl we daar niet ééns over hadden gesproken. In de clip zie ik de dansers op een bepaald ogenblik als meubelstukken. Een idee van hem, maar daar had ik eerder al eens een song over geschreven!”

Intimiderend en bevrijdend

Het verhaal van ‘Who’s Gonna Help You?’ is er één van jeugdliefde, waar beide partijen nogal sterke ideeën hebben over de maatschappij. Op een bepaald moment kan hij het niet meer aan en trekt hij uit de bewoonde wereld. “Er zit wat van de Odyssee van Homerus in, maar ook referenties aan Into the Wild, het boek van Jon Krakauer.”

Aanvankelijk was Red bijzonder gegeneerd tijdens de opnames. “Omdat ik lang niet het niveau van zijn dansers haal. Wim vond weliswaar dat ik het er goed van af bracht, maar daar dacht ik het mijne van: die dansers doen met hun lichaam wat ik alleen met mijn stem kan. Ik denk niet na wanneer ik zing - dat is mijn tweede natuur. Ik heb me wel volledig gegeven: dansen is intimiderend, maar ook bevrijdend. (lacht) Ik voelde me soms ook Rocky tijdens het oefenen: na een paar minuten was ik al buiten adem, maar ik moést doorzetten. Dansen is ook energie: ik wilde niet onderdoen voor hen, zelfs al ontbreekt het aan de vaardigheden van die professionele dansers.”

“Wim heeft me wel veel energie gegeven: zijn hoofd stopt trouwens geen moment met malen. Op het moment van het draaien zelf kon hij ineens - out of the blue - nieuwe ideeën spuien. Hij is voortdurend geïnspireerd. Als ik zulke clips kan blijven draaien, zal ik mijn idee over geen video’s toch bijstellen.”

De nieuwe plaat van Axelle Red, EXIL, wordt in februari verwacht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234