Maandag 11/11/2019

'Allochtonen moeten stoer zijn. Tegenover meisjes en tegenover homo's'

Drie allochtone jongens takelden gisterochtend een twintigjarige jongeman flink toe. Het slachtoffer kwam uit holebicafé The Out. Het incident roept vragen op over de manier waarop vooral moslimjongens met homoseksualiteit omgaan.

Ik was met vrienden iets gaan drinken in een holebicafé in het centrum van Gent en wilde rond drie uur naar huis vertrekken", vertelt Mathias Goethals. "Bij het buitenkomen van het café zag ik drie jongeren staan die in de richting van het terras keken. Ik nam mijn fiets en vertrok. Even later merkte ik dat de jongens achter mij reden. Toen ik wat sneller begon te fietsen, versnelden zij ook."

Meer dan twee kilometer verder, op de Wiedauwkaai, haalden de jongens Goethals in en werd hij van zijn fiets gestampt. "Ze zijn afgestapt en zijn me beginnen schoppen en uitschelden. Ze riepen 'vuile homo' en 'vuile strontlikker'. Na een tijdje zijn ze luidop lachend weggereden." De jongens waren van allochtone origine en spraken gebroken Nederlands.

Tweede keer

"Het kan toch niet dat homo's zichzelf of hun geaardheid moeten verstoppen om niet lastiggevallen te worden?", zegt Goethals, die eerder al eens op de tram tegen het hoofd geslagen werd met een fles drank. Ook beledigingen en verwensingen zijn - zelfs in Gent - dagelijkse kost. Wel vaker zijn de daders in dat geval allochtonen. "Ik ben absoluut geen racist, maar het gebeurt wel meer dat ik nageroepen wordt door allochtone jongens", zegt Goethals.

Uit een studie van KU Leuven-prof Marc Hooghe blijkt dat meer dan een op de vijf moslimjongeren contact met homoseksuelen vermijdt. Dat zijn er zeven keer meer dan bij vrijzinnigen en vier keer meer dan bij katholieken. Hoewel de homofobie over het algemeen afneemt met de leeftijd, blijft ze bij moslimjongeren erg hoog en neemt ze daar zelfs een beetje toe met de jaren. Jonge moslima's zouden veel toleranter zijn dan moslimjongens, maar nog steeds minder tolerant dan de rest van de vrouwelijke bevolking.

Yves Aerts van Çavaria, de koepel van Vlaamse en Brusselse holebiverenigingen, stelt vast dat er inderdaad geregeld allochtone jongeren betrokken zijn bij homofoob geweld. "Het gaat dan vooral over verbaal geweld, schelden en tieren. Daar zijn allochtone daders op het eerste zicht oververtegenwoordigd."

Over fysiek geweld durft Aerts geen uitspraken te doen. "Er zijn alleszins geen wetenschappelijke studies die aantonen dat allochtone jongeren zich vaker zouden schuldig maken aan homofoob fysiek geweld."

Volgens Aerts speelt geloof in het algemeen een erg belangrijke rol bij de aanvaarding van homoseksualiteit. "Gelovige moslims hebben het vaak moeilijk met homo's, maar dat geldt ook voor orthodoxe joden, strenge protestanten of conservatieve christenen. Hoe geloviger of kerkelijker iemand is, hoe minder hij open staat voor holebi's."

Machocultuur

Radiopresentator Sven Pichal, die als voormalig voorzitter van het Roze Huis in Antwerpen jarenlang met de problematiek bezig was, wijst vooral de machocultuur als grote schuldige aan. "Zeker in allochtone middens leeft heel erg het idee dat jongens zich stoer moeten opstellen. Tegenover meisjes, maar blijkbaar ook tegenover homo's. Ik ben zelf ook al verschillende keren uitgescholden op straat, meestal door groepjes met zowel autochtone als allochtone jongeren."

In Antwerpen stampte Pichal met zijn organisatie projecten uit de grond om homofobie terug te dringen. "Dat deden we onder andere in allochtone milieus, maar bijvoorbeeld ook in seniorenverenigingen."

Naar aanleiding van de vele incidenten die het afgelopen jaar in de media verschenen, werkt de regering in samenwerking met de holebifederaties momenteel aan een nationaal actieplan tegen homofobie. Dat zou in het najaar klaar moeten zijn. Homofoob geweld zal in de toekomst alvast veel zwaarder worden bestraft.

Zowel Çavaria als de Gentse politie dringen er ondertussen op aan dat alle slachtoffers van homofoob geweld klacht indienen, zoals Mathias Goethals dat deed. De jonge Gentenaar is twee tanden kwijt en hield aan het incident ook een beschadigde lip en schaafwonden over aan het gezicht, de handen en een voet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234