Dinsdag 06/12/2022

Allochtone theatergroep zoekt toegang tot televisie

Brussel l Het nieuwe theatergezelschap De Halve Maan presenteert haar eerste toneelstuk De droom van Amerika. De Halve Maan bestaat uit zes allochtone jongens en meisjes die via de vzw Flying Carpet instroom willen vinden in de theater- en televisiewereld.

door christophe de mulder

De vzw Flying Carpet organiseerde enkele maanden geleden in samenwerking met de cel Diversiteit van de VRT een acteursopleiding voor Nederlandstalige allochtonen. Dat project werpt nu zijn eerste vruchten af onder de naam De Halve Maan, een theatergezelschap dat bestaat uit zes 'nieuwe Belgen' die hun eerste stuk dit weekend op de planken brengen.

De zes acteurs en actrices, die allen de acteursopleiding van Flying Carpet hebben gevolgd, brengen met De droom van Amerika een stuk van de Amerikaanse toneelschrijver Edward Albee. Het stuk draait voornamelijk rond hypocrisie en is daarmee een sneer naar de hedendaagse wereld waarin allochtonen leven. "Iedereen is wel bezig met allochtonen, maar vaak worden ze gebruikt als middel voor autochtonen die er dan beter van worden", zegt Michael Vercauteren, woordvoerder van de vzw Flying Carpet.

Het stuk is de afsluiting van de acteursopleiding van de zes jongeren en zal opgevoerd worden in verschillende culturele centra in Vlaanderen. Hoewel het gezelschap enkel bestaat uit allochtonen is het net die stempel die ze willen vermijden. "Het is niet de bedoeling dat de theatergroep als allochtoon geprofileerd wordt. In feite doen wij bij Flying Carpet alsof het verschil tussen allochtonen en autochtonen niet bestaat", aldus Vercauteren. Toch merken de jongeren daar op straat niet veel van. "Vaak krijgen bijvoorbeeld jongeren van Marokkaanse origine Marokkaanse thee aangeboden, hoewel ze hier geboren zijn en eigenlijk niets met die gebruiken te maken hebben. Ze willen gewoon behandeld worden als iedereen."

Het feit dat het gezelschap enkel uit allochtonen bestaat, zorgt er natuurlijk wel voor dat ze de nodige aandacht krijgen. In veel allochtone gemeenschappen wordt toneelspelen immers niet als een echt beroep aanvaard, en meisjes hebben het extra moeilijk om het respect te krijgen dat ze verdienen. Toch kreeg de vzw nog geen enkele negatieve reactie van de allochtone gemeenschap. "Wel integendeel," zegt Vercauteren, "de vereniging krijgt zelfs enorm positieve reacties. Zo worden we bijvoorbeeld gesteund door Kif Kif, een organisatie rond multiculturalisme."

De première van De droom van Amerika zal op 11 januari plaatsvinden voor een selecte groep televisie- en theatermakers. Het toneelgezelschap wil zich dan ook voorstellen aan die professionele theater- en televisiewereld om er hun weg in te vinden. Op 12 en 13 januari wordt de voorstelling nog gespeeld in jeudgcentrum Den Eglantier in Berchem, daarna toert het gezelschap doorheen Vlaanderen.

Meer info is te verkrijgen op www.flyingcarpetvzw.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234