Woensdag 18/09/2019

'Allesbehalve vrijblijvend'

Geen monorail, drones of virtualrealitytoepassingen. De denkers van G100 houden bij het brainstormen over de toekomst van Gent de voetjes opvallend stevig op de grond. 'Er zitten heel wat ideeën in waar we echt mee aan de slag kunnen.'

Het leek wel een trouwfeest gisterenmiddag in de viptent van Film Fest Gent. Gedempt licht, ronde tafels, zwart tafellinnen en zoals dat bij zo'n feest hoort ook behoorlijk wat schoon volk. AA Gent-voorzitter Ivan De Witte bijvoorbeeld. Of Kamervoorzitter en Gents gemeenteraadslid Siegfried Bracke (N-VA). Maar ook burgemeester Daniel Termont (sp.a) en fotografe Lieve Blancquaert. Samen met zo'n tweehonderd andere 'denkers' kwamen zij ideeën spuien die de toekomst van Gent moeten bepalen.

De G100 is op poten gezet door Gent Community, een samenwerkingsverband tussen de stad Gent en de Gentse organisaties. "Als onafhankelijk platform willen we het stadsbestuur helpen om van Gent een nog betere stad te maken", vertelt gedelegeerd bestuurder Bart Vandesompele.

Bottom-upbenadering

De community is al een aantal jaren actief maar wil met de G100 een versnelling hoger schakelen. De voorbije jaren lieten de meer dan honderdvijftig bedrijven, cultuurhuizen en onderwijs- en zorginstellingen die lid zijn van de community hun frustratie blijken over de gebrekkige uitwisseling van kennis en ideeën tussen de verschillende sectoren. De twintig ronde tafels van de G100 zijn een eerste poging om daar iets aan te doen.

Aan elk van die tafels kwam gisteren een tiental mensen van heel divers pluimage zitten om het daar over de thema's wonen, leven, werken en leren in de stad te hebben. Zo mocht Charlotte Colman, onderzoekster aan de UGent, met Ivan De Witte discussiëren over hoe werken en leren in het Gent van de toekomst er uit moet gaan zien. "Ik ben beroepsmatig niet specifiek met dat thema bezig, maar ik woon en werk wel in Gent. Ik heb dus wel een mening over het thema. Als onderzoekster ben ik bovendien overtuigd van de bottom-upbenadering die ze hier hanteren. Het is toch de logica zelve dat je op zoek naar de toekomst van een stad, gaat polsen bij de mensen die er leven of werken?"

Ook Blancquaert, die al van bij het begin bij Gent Community betrokken is, gelooft in een initiatief als de G100. "Iedereen die in een stad woont heeft ideeën over hoe die in de toekomst beter zou kunnen functioneren. Mensen fysiek met elkaar rond de tafel zetten, is een goede manier om al die ideeën met elkaar in contact te brengen."

Wie had verwacht dat dit wilde plannen zou opleveren voor pakweg een monorail om de mobiliteitsproblemen op te lossen, een containerdorp dat de hoogste woonnood zou kunnen lenigen of een netwerk van drones om boodschappen te bezorgen bij minder mobiele bejaarden, was er aan voor de moeite.

Terwijl Termont bij het begin van de G100 nog had opgeroepen om met echt innovatieve ideeën te komen, bestond de 'best of' van zowat zestig ideeën die aan het einde van de namiddag overbleven vooral uit kleinere, haalbare projecten. Het creëren van een 'Made in Ghent'-label om het Gentse ondernemerschap in de kijker te zetten. Of het uitbouwen van een deeleconomie, zowel op het vlak van kennis, ruimtegebruik als mobiliteit.

Basis voor de toekomst

Ook een Hallo-dag, waarbij alle Gentenaars hun buren in reallife kunnen ontmoeten, werd in het leven geroepen. Net als het plan om het groenbeheer in de stad voortaan door zijn inwoners te laten doen. Een bloemlezing waar de organisatoren alvast heel tevreden mee waren. "Er zitten heel wat ideeën in waar we echt mee aan de slag kunnen. Welke dat precies worden, bepalen we de komende weken."

Want 'Wat nu?' is dé vraag die overblijft. Het stadsbestuur, Termont voorop, belooft de ideeën van de G100 niet zomaar naast zich neer te leggen. Daar zullen ze, als het van Gent Community afhangt, ook de kans niet toe krijgen. "Dit is niet zomaar een vrijblijvende denkoefening", zegt Vandesompele. "Deze G100 is de basis voor onze werking van de komende jaren. En volgend jaar organiseren we een nieuwe editie, om te laten zien hoe ver we staan en nieuwe ideeën te sprokkelen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234