Maandag 21/09/2020

ReportageSnelkookplan

Alles wordt lekker met lente-ui

Beeld Hannes vandenbroucke

Sinds de lockdown afgekondigd werd, zijn we gezegend met blauwe hemels en zonovergoten dagen. De lente is hier! Geen mooiere manier om dat te vieren dan met een ode aan de lente-ui.  

De keuken van ons eerste huurhuis had geen volwaardige oven. Uit zo’n piepklein ­elektrisch oventje, dat niet groter was dan een microgolfoven, haalde ik bubbelende lasagnes, ovenschotels met gehakt en puree en quiche, véél quiche. In die tijd, ik spreek over zo’n dertien jaar geleden, was quiche jé van het. Ging je bij vrienden eten: quiche. Lunch in de stad: quiche. Ik werkte toen meerdere avonden per week in een vegetarisch restaurant en raad eens wat er steevast op de dagschotel te vinden was? Een stukje quiche. 

De hartige taart kwam ons na enkele jaren zodanig de oren uit dat ik hem van het menu schrapte. Voor altijd. Het quiche-tijdperk werd ingeruild voor pasta met tomatenpuree, mascarpone en ­champignons (mijn god, ik moet dat gerecht wel honderd keer klaargemaakt hebben) en de recepten van Jamie Oliver, die toen furore maakten.

Quiche behoorde tot het verleden, nooit kwam het in me op om er nog eens eentje in de oven te schuiven. Tot we enkele maanden geleden bij vrienden gingen lunchen (je weet wel, toen social distancing nog geen term was die ons leven beheerste) en er een hartige taart met bladerdeeg in het midden van de eettafel belandde. Weliswaar plat en zonder eieren, en met flink gekruide ricotta en zachtjes gestoofde snijbiet. Een lichtere en interessantere variant van de quiche die ik zo mooi uit mijn leven gebannen had. Deze 2.0-versie was wél helemaal mijn ding. Luchtig en krokant met een mooi ­evenwicht tussen fris en hartig.

Beeld Hannes vandenbroucke

Zoals u misschien eerder las, hou ik altijd een rol bladerdeeg in de diepvriezer, voor noodgevallen. Gisteren – terwijl ik zat te tobben over of ik nu wel of niet mijn gezondheid in de supermarkt wou gaan ­riskeren – dacht ik plots aan mijn rantsoenbladerdeeg en deze hartige taart die geen quiche is. Er lag dan wel geen mooi gekleurde snijbiet in mijn koelkast, wel drie bussels lente-ui. ‘Drie?!’, hoor ik u roepen. Ja drie, want ik ben zot van lente-ui. Van alle uien tout court! Zelden of nooit zijn de spotlights op ze gericht, zoals dat met asperges of witloof vaak wel het geval is. Maar deze nederige groene stengels ­hoeven absoluut niet onder te doen voor de meer luxueuze groentesoorten. Met lente-ui kun je zoveel meer doen dan hem in ringen te snijden en over een kom noedels te strooien.

Nu het eindelijk lente is, lijkt dit, meer dan ooit, het geschikte moment om de pijpajuin eens op een mooie piëdestal te zetten en hem te laten schitteren in een quiche die geen quiche is. Laat de simpele pasta eens voor wat hij is, en laat deze hartige taart uw quarantainedagen opfleuren. Combineer hem gerust met andere gebakken groenten wanneer u geen drie bussels in huis hebt. Ik denk aan spinazie of in plakjes gesneden courgette. Serveer hem met een frisse salade, als u die voorhanden hebt, en een glaasje rosé. Want lockdown of niet, de lente is in ’t land!

DMM1104Beeld Hannes vandenbroucke

Hartige taart met lente-ui

Dit heb je nodig voor 2 à 3 personen: 

3 bussels lente-ui, schoongemaakt / olijfolie / peper en zout / 200 g ricotta / 60 g Parmezaanse kaas, geraspt / zeste van 1 citroen / snuf chiliflakes of chilipeper / 1 vel bladerdeeg / 2 el pijnboompitten / 1 ei, losgeklopt 

Zo maak je het:

1. Verhit de oven op 200°C. Trim de lente-uien zodat ze in je grootste pan passen. Verhit een geutje olijfolie in de pan en bak, over een hoog vuur, de lente-uien enkele minuten, in verschillende porties. Kruid met peper en zout.

2. Meng de ricotta met de ­Parmezaanse kaas, citroenzeste en chili­flakes. Proef en breng op smaak met peper en zout.

3. Rol het vel bladerdeeg samen met het bakpapier uit over een bakplaat. Prik de bodem met een vork in. ­Besmeer het vel met de ricotta en beleg vervolgens met de lente-uien, laat een beetje van de rand open. Besprenkel met pijnboompitten en vouw de randen over de groenten.

4. Kwast de randen in met het ­losgeklopt ei. Schuif de oven in en bak in ongeveer 30 min. gaar.

5. Haal de hartige taart uit de oven en serveer met een frisse salade.  

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234