Zaterdag 08/05/2021

Burgerdoden Mosoel

Alles wat we nu weten over de dodelijke luchtaanvallen op Mosoel

Volgens minister van Defensie Vandeput (N-VA) weigerde ons land vanuit Qatar al meermaals vragen tot ondersteuning. Beeld BELGA
Volgens minister van Defensie Vandeput (N-VA) weigerde ons land vanuit Qatar al meermaals vragen tot ondersteuning.Beeld BELGA

Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) moet vandaag achter gesloten deuren tekst en uitleg geven in de Kamer over de mogelijke betrokkenheid van Belgische F-16's bij de dodelijke luchtaanvallen van 17 maart in Mosoel. Er hangt vooralsnog veel onduidelijkheid rond het bloedbad, wat staat er wel vast?

Zeker is dat zowel de internationale coalitie onder leiding van de VS als de Iraakse autoriteiten een onderzoek gestart zijn naar wat er op 17 maart precies gebeurd is. Het federaal parket in ons land bekijkt intussen of het ook een onderzoek moet openen. "Wij hebben van Defensie informatie gekregen over twee mogelijke incidenten", aldus persmagistraat Eric Van Der Sypt vorige vrijdag. "Als blijkt dat er mogelijks sprake is van een inbreuk op de 'rules of engagement', wordt er een onderzoek geopend maar dat wordt dus momenteel bekeken."

Voorts heeft de coalitie op 25 maart bevestigd dat gevechtsvliegtuigen "op 17 maart IS-strijders en materiaal hebben aangevallen in het westen van Mosoel, op de locatie waar sprake zou zijn van burgerslachtoffers". Het Iraakse leger bevestigde op 26 maart dat het op de bewuste plek hevig strijd heeft gevoerd met IS.

Uitzondering op strikte procedure

In het persbericht van de coalitie klonk daags voordien al dat de luchtaanvallen waren uitgevoerd "op vraag van de Iraakse veiligheidsdiensten". Dat is mogelijk niet onbelangrijk. Minister Vandeput legde immers op Radio 1 nog uit dat ons land vanuit Qatar al meermaals vragen tot ondersteuning geweigerd heeft omdat de onduidelijkheid over de situatie op de grond te groot is of de operatie niet voldoet aan de 'rules of engagement', de aanvalsregels die België zichzelf heeft opgelegd.

Maar er bestaat een uitzondering op die strikte procedure. "Als er specifiek om steun gevraagd wordt door de grondtroepen, komen volgens het oorlogsrecht heel wat regels te vervallen. En mag men dus tussenbeide komen, ook bij twijfel", aldus Vandeput. "Zelfs op dat ogenblik doen wij nog een aantal checks and balances, maar dan komen wij tussenbeide."

Dodentol onzeker

Over de dodentol lopen de cijfers intussen uiteen naargelang de bron. De ngo Airwars - die tracht klaarheid te scheppen over de luchtaanvallen boven Syrië en Irak - heeft een hele reeks berichten opgelijst. De geciteerde bronnen gaan van berichten op sociale media over ngo's tot Iraakse en internationale nieuwszenders. Het aantal slachtoffers varieert van verschillende tientallen tot meer dan vijfhonderd.

"Welke slachtoffers gevallen zijn door de luchtaanvallen en welke door de gevechten op de grond, is uiteraard erg moeilijk te zeggen", verduidelijkt Eline Westra van Airwars. "Mogelijk gaat het om meerdere aanvallen. Het beeld dat wij hebben, is dat het ging om vliegtuigen van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en/of België."

In zijn online overzicht verwijst Airwars tot slot naar de Iraakse vicepresident Osama al-Nujaifi, die heeft opgeroepen tot een onmiddellijke stop van de coalitiebombardementen op wijken in Mosoel.

Lees ook: Vallen de Belgische bommen altijd juist?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234