Alles wat we eten veroorzaakt én beschermt ons tegen kanker
Wijn, tomaten, thee, boter. Volgens de ene studie beschermen die voedingsmiddelen ons net tegen kanker, volgens de andere veroorzaken ze de ziekte net. Nieuwssite Vox probeert in een grafiek enige duidelijkheid te scheppen en concludeert in de kop: "Je moet niet elke nieuwe studie geloven."
Daarvoor baseert Vox zich op een Amerikaanse studie van Jonathan Schoenfeld en John Ioannidis uit 2013 die in The American Journal Of Clinical Nutrition is verschenen. Voor die metastudie overliepen de onderzoekers een ingrediëntenlijst uit een kookboek en verzamelden ze alle wetenschappelijke literatuur die daarover bestaat. Van de 50 ingrediënten die ze selecteerden, bleken er bij 40 onderzoeken te bestaan die hen linkten aan kanker, zij het op heel uiteenlopende manieren. Zo bleek koffie én heel goed én heel slecht te zijn, hetzelfde voor eieren, melk en maïs.
Conclusie van de onderzoekers: "Veel alleenstaande studies benadrukken onwaarschijnlijke grote gevolgen, ook al is het bewijs daarvoor heel zwak. Als ze allemaal in een meta-analyse worden gestopt, blijkt hun effect veel minder groot."