Vrijdag 03/02/2023

Verkiezingen VS

Alles wat u moet weten over de 13 staten van Super Tuesday

Bernie Sanders haalt, net als de andere kandidaten, alles uit de kast in de aanloop naar Super Tuesday. Volgens de peilingen zou hij alleen kunnen winnen in zijn thuisstaat Vermont. Beeld photo_news
Bernie Sanders haalt, net als de andere kandidaten, alles uit de kast in de aanloop naar Super Tuesday. Volgens de peilingen zou hij alleen kunnen winnen in zijn thuisstaat Vermont.Beeld photo_news

Op 1 maart vinden in 13 staten tegelijkertijd voorverkiezingen plaats. Super Tuesday is daarmee een van de belangrijkste dagen in het Amerikaanse kiesproces. We stellen de staten waarvoor dinsdag gestreden zal worden hier aan u voor.

Annick Joossen

Super Tuesday kan een beslissende dag zijn. Zowel bij de Republikeinen als bij de Democraten moeten de kandidaten zoveel mogelijk afgevaardigden verzamelen om de nominatie voor hun partij binnen te halen. Bij de Republikeinen zijn er dinsdag 661 afgevaardigden te verdelen, bij de Democraten in totaal 1.034.

Donald Trump staat momenteel aan de leiding bij de Republikeinen met 81 afgevaardigden. Om de nominatie binnen te halen, heeft hij de steun van 1.237 kiesmannen nodig. Ted Cruz en Marco Rubio staan met elk 17 afgevaardigden op een gedeelde tweede plaats.

Bij de Democraten ligt Hillary Clinton ruimschoots voor op Bernie Sanders. Zij kon al 543 van de benodigde 2.382 afgevaardigden achter zich krijgen, Sanders moet het stellen met 85 kiesmannen.

Hoe het hele kiesproces in de VS in z'n werk gaat, kunt u nog eens nalezen in onze voorverkiezingsgids.

Alabama

De zuidelijke staat Alabama stemde bij de voorbije tien presidentsverkiezingen negen keer Republikeins. De laatste keer dat een Democraat het haalde in Alabama dateert al van 1976, toen Jimmy Carter de Republikein Gerald Ford versloeg.

In Alabama vormen de Afro-Amerikanen de grootste minderheid met bijna 27 procent van de bevolking, zo blijkt uit cijfers van het US Census Bureau. Ten tijde van de slavernij was Alabama een van de staten waar massaal slaven werden ingezet in de katoenbouw. In de jaren 50 en 60 speelde de staat een cruciale rol in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging, onder meer door het verzet van Rosa Parks tegen de gesegregeerde bussen in de hoofdstad Montgomery. In het stadje Selma vond in 1965 de beroemde 'Mars op Selma' plaats, een optocht voor gelijke burgerrechten onder leiding van Martin Luther King.

Het wapenschild van Alabama. Beeld rv
Het wapenschild van Alabama.Beeld rv

Democraten
Peilingfavoriet: Clinton
Gedelegeerden: 60

Republikeinen
Peilingfavoriet: Trump
Gedelegeerden: 50

Alaska

Alaska hangt - letterlijk - een beetje los van de rest van de VS. De noordelijke staat, de grootste van de VS, grenst in het oosten aan Canada en is verder volledig omgeven door water. Alaska werd in 1867 door Rusland aan de Amerikanen verkocht, en werd in 1959 de 49ste staat van de VS.

In zijn hele geschiedenis stemde Alaska nog maar één keer voor een Democratische presidentskandidaat: Lyndon Johnson in 1964. Een van de bekendste - en tegelijk meest controversiële politici - van Alaska is Sarah Palin, die er van 2006 tot 2009 gouverneur was. Tijdens de presidentsverkiezingen van 2008 was Palin de running mate van John McCain. Die verkiezingen werden uiteindelijk gewonnen door huidig president Barack Obama.

In Alaska vinden dinsdag enkel Republikeinse voorverkiezingen plaats. Volgens de meest recente poll, die dateert van januari, zou Donald Trump er winnen. Op 26 maart trekken de Democraten er naar de stembus.

Het zegel van Alaska. Beeld rv
Het zegel van Alaska.Beeld rv

Republikeinen
Peilingfavoriet: Trump
Gedelegeerden: 28

Arkansas

De laatste keer dat Arkansas tijdens de presidentsverkiezingen voor een Democraat stemde, was voor Bill Clinton in 1992 en 1996. Clinton werd geboren in het stadje Hope in Arkansas en was er van 1983 tot 1992 gouverneur. Bij de Democratische voorverkiezingen zou Hillary Clinton volgens een recente poll van Talk Business de voorkeur krijgen op Bernie Sanders, terwijl bij de Republikeinen Ted Cruz het zou halen van Donald Trump en Marco Rubio.

Arkansas, toepasselijk 'The Natural State' genoemd, staat bekend om zijn natuurschoon. Dat gaat van de dichte pijnboombossen van het Arkansas Timberland in het zuiden over de Ozark- en Ouachitabergen tot de oevers van de Mississippi in het oosten van de staat. De landbouw is er de belangrijkste werkgever, gevolgd door de houtindustrie. Er worden vooral katoen, rijst en sojabonen verbouwd. In Arkansas ligt ook de enige actieve diamantmijn van de VS, vlakbij het dorpje Murfreesboro.

Het zegel van Arkansas. Beeld rv
Het zegel van Arkansas.Beeld rv

Democraten
Peilingfavoriet: Clinton
Gedelegeerden: 37

Republikeinen
Peilingfavoriet: Cruz
Gedelegeerden: 40

Colorado

De westelijke staat Colorado staat bekend als swing state, een staat die niet traditioneel Republikeins of Democratisch stemt. Het kan bij de presidentsverkiezingen dus nog alle kanten uit in Colorado. Volgens een peiling van The Washington Free Beacon ligt Bernie Sanders in Colorado met 49 procent voor op Hillary Clinton (43 procent), en dat terwijl een poll van de Quinnipiac University in november nog een comfortabele voorsprong voor Clinton voorspelde.

Bij de Republikeinen zou de overwinning voor de voorverkiezingen volgens diezelfde poll van Quinnipiac naar Ben Carson gaan, met Marco Rubio op de tweede plaats en Donald Trump op de derde stek.

Colorado heeft als bijnaam 'The Centennial State', omdat het in 1876 als 38ste staat toetrad tot de Verenigde Staten van Amerika, honderd jaar na de ondertekening van de Onafhankelijkheidsverklaring. De staat wordt ook wel 'Colorful Colorado' genoemd, omwille van zijn bergen, rivieren en uitgestrekte vlakten. 21 procent van de bevolking is Hispanic.

De vlag van Colorado. Beeld rv
De vlag van Colorado.Beeld rv

Democraten
Peilingfavoriet: Clinton
Gedelegeerden: 79

Republikeinen
Peilingfavoriet: Carson
Gedelegeerden: 37

Georgia

De zuidoostelijke staat Georgia koos de afgelopen twintig jaar steevast Republikeins bij de presidentsverkiezingen. Recente polls geven Donald Trump een comfortabele voorsprong op zijn Republikeinse medekandidaten, terwijl bij de Democraten Hillary Clinton ruim voor ligt op Bernie Sanders.

Toen in 1828 goud werd ontdekt in het noordelijke stadje Dahlonega leidde dat tot de Georgia Gold Rush. De staat werd overspoeld met goudzoekers, waardoor de oorspronkelijke Indiaanse bevolking plaats moest ruimen. In 1838 werden duizenden Indianen, onder wie de Cherokee, gedwongen verhuisd naar een gebied ten oosten van de Mississippi. De barre voettocht kostte het leven aan duizenden mensen, en staat bekend als de 'Trail of Tears' (Spoor van tranen, red.).

Georgia was tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog een van de zuidelijke slavenstaten die zich hadden afgescheiden van de rest van de VS en die samen de Confederatie vormden. Tijdens de Burgeroorlog vonden in Georgia tal van grote veldslagen plaats, waarbij naar schatting ruim 18.000 soldaten uit Georgia het leven lieten. In Georgia is 31,5 procent van de bevolking van Afro-Amerikaanse afkomst.

De vlag van Georgia. Beeld rv
De vlag van Georgia.Beeld rv

Democraten
Peilingfavoriet: Clinton
Gedelegeerden: 116

Republikeinen
Peilingfavoriet: Trump
Gedelegeerden: 76

Massachusetts

Massachusetts, met hoofdstad Boston, staat bekend als de meest liberale staat van de VS. Zo stuurde Massachussets in 1972 de eerste openlijk homoseksuele volksvertegenwoordiger naar Washington en was het in 2004 de eerste staat die het homohuwelijk goedkeurde. In 2012 werd medicinale cannabis gelegaliseerd. 'The Bay State' telt twee van de meest gerenommeerde universiteiten van de VS: Harvard University en het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Massachusetts kiest al decennia Democratisch, terwijl de gouverneur de voorbije twintig jaar vaak een Republikein was. Dat is ook nu het geval, met de Republikeinse zakenman Charlie Baker.

Volgens recente peilingen op Real Clear Politics worden de voorverkiezingen bij de Democraten behoorlijk spannend. Twee van de drie peilingen die deze maand werden afgenomen zetten Bernie Sanders op kop, één peiling geeft een gelijke stand aan tussen Sanders en Hillary Clinton. Bij de Republikeinen ligt Donald Trump in alle peilingen aan de leiding.

Het zegel van Massachusetts. Beeld rv
Het zegel van Massachusetts.Beeld rv

Democraten
Peilingfavoriet: Clinton
Gedelegeerden: 116

Republikeinen
Peilingfavoriet: Trump
Gedelegeerden: 42

Minnesota

De naam Minnesota, in het noorden van de Amerikaanse Midwest, is afgeleid van het Dakota voor 'helder blauw water'. De staat heeft zijn bijnaam 'Het land van 10.000 meren' dan ook niet gestolen. Een groot deel van de inwoners van Minnesota stamt af van Scandinavische en Duitse migranten. Minnesota heeft een van de hoogste levensstandaarden van de VS en geldt ook als een van de hoogst opgeleide en rijkste staten van het land.

Minnesota stemt traditioneel Democratisch bij de presidentsverkiezingen en is de enige Amerikaanse staat die in de jaren 80 niet voor Ronald Reagan stemde. Bij de Democratische voorverkiezingen zou Hillary Clinton het met de vingers in de neus halen van Bernie Sanders, aldus recente peilingen. Bij de Republikeinen zouden Donald Trump en Marco Rubio de voorkeur wegdragen.

Het zegel van Minnesota. Beeld rv
Het zegel van Minnesota.Beeld rv

Democraten
Peilingfavoriet: Clinton
Gedelegeerden: 93

Republikeinen
Peilingfavoriet: Rubio
Gedelegeerden: 38

Oklahoma

Oklahoma is centraal gelegen in het zuiden van de VS, op de Great Plains. Op die uitgestrekte prairies kun je in Oklahoma onder meer buffels aantreffen, niet voor niets het symbolische dier van de staat. De regio wordt geregeld getroffen door extreem weer, zoals felle onweders en tornado's.

Politiek gaat het er minder ontstuimig aan toe: de Okies, zoals de inwoners liefkozend worden genoemd, zijn trouwe Republikeinen. Recente peilingen plaatsen Donald Trump aan de leiding in Oklahoma, al is zijn voorsprong op Ted Cruz en Marco Rubio eerder klein.

De bijnaam voor Oklahoma is 'The Sooner State'. Toen in 1889 de nog niet toegewezen stukken land verdeeld moesten worden, bepaalde de staat dat kolonisten aan de grens moesten wachten tot het signaal werd gegeven, vooraleer ze hun stuk land mochten uitkiezen. Een aantal onder hen speelde echter vals en drong 's nachts het territorium binnen om alvast de beste plekjes te bezetten. Zij werden 'Sooners' - vrij vertaald: 'vroege vogels' - genoemd.

Het zegel van Oklahoma. Beeld rv
Het zegel van Oklahoma.Beeld rv

Democraten
Peilingfavoriet: Clinton
Gedelegeerden: 42

Republikeinen
Peilingfavoriet: Trump
Gedelegeerden: 43

Tennessee

Het zuidoostelijke Tennessee, met Nashville en Memphis als bekendste steden, is de muziekstaat bij uitstek en geldt als de bakermat van de rock-'n-roll. Legendes als Elvis Presley, Johnny Cash en Roy Orbison maakten er in de jaren 50 de muziekclubs onveilig en namen in Memphis hun bekendste platen op.

Ondanks al die losbandige muziek is Tennessee een zogenoemde dry state: een staat waar het alcoholgebruik strikt gereglementeerd is. Zo mag de bekende Amerikaanse whisky Jack Daniels dan wel geproduceerd worden in Lynchburg, Tennessee, ervan proeven in de brouwerij mag je niet.

De laatste jaren stemde Tennessee Republikeins, maar in 1992 en 1996 steunde de staat de Democraat Bill Clinton. 17 procent van de inwoners is Afro-Amerikaans.

De inwoners van Tennessee staan bekend als echte patriotten, of toch volgens de officiële bijnaam van de staat. Tennessee wordt ook 'The Volunteer State' genoemd, een verwijzing naar het grote aantal vrijwilligers dat zich tijdens de oorlog van 1812 aanmeldde. Dat deden ze nog eens over tijdens de Mexicaanse oorlog in 1846. De buitenlandminister vroeg toen om 2.800 vrijwilligers uit Tennessee. Liefst 30.000 kandidaten meldden zich aan.

De vlag van Tennessee. Beeld rv
De vlag van Tennessee.Beeld rv

Democraten
Peilingfavoriet: Clinton
Gedelegeerden: 76

Republikeinen
Peilingfavoriet: Trump
Gedelegeerden: 58

Texas

In de zuidelijke staat Texas valt dinsdag de jackpot te winnen. Texas heeft als op één na grootste (na Alaska) en op één na meest dichtbevolkte staat (na Californië) van de VS een groot aantal afgevaardigden te verdelen. Bij de Republikeinen vallen er 252 Democratische en 172 Republikeinse kiesmannen te verzamelen.

Texas is de thuisstaat van Republikeins presidentskandidaat Ted Cruz. De meeste recente peilingen geven ook aan dat hij zal winnen, maar zijn voorsprong op Donald Trump is niet heel groot. Bij de Democratische kiezers ligt Hillary Clinton wel mijlenver voor op Bernie Sanders in de polls. Texas stemt bij de presidentsverkiezingen sinds 1980 trouw Republikeins.

Texas maakte tussen 1821 en 1835 deel uit van Mexico. Na een korte oorlog riepen in 1836 de inwoners de onafhankelijke Republiek van Texas uit. De bijnaam van Texas, 'The Lone Star State', verwijst naar de eenzame witte ster op de vlag van het onafhankelijke Texas. In 1845 trad toe Texas tot de Verenigde Staten. In Texas is 38,6 procent van de inwoners Hispanic, 12,5 procent is Afro-Amerikaans.

De vlag van Texas. Beeld rv
De vlag van Texas.Beeld rv

Democraten
Peilingfavoriet: Clinton
Gedelegeerden: 252

Republikeinen
Peilingfavoriet: Cruz
Gedelegeerden: 172

Vermont

De kleine noordoostelijke staat Vermont stemt sinds 1992 consequent Democratisch tijdens de presidentsverkiezingen. Als thuisstaat van Bernie Sanders hoeft het niet te verwonderen dat hij volgens alle peilingen moeiteloos zal winnen van Hillary Clinton.

Vermont is met zo'n 602.000 inwoners een van de meest dunbevolkte staten van de VS. 'The Green Mountain State' is vooral bekend als grootste producent van ahornsiroop in de VS, het goudgele goedje waarin Amerikanen graag hun befaamde pancakes drenken.

In de 18de eeuw was Vermont een tijdlang een onafhankelijke Republiek. In die tijd speelde Vermont ook een belangrijke rol in de zogenoemde Underground Railroad, een geheim netwerk dat slaven hielp ontsnappen naar Canada. Vermont was ook de eerste staat waar de slavernij (gedeeltelijk) werd afgeschaft.

Het zegel van Vermont. Beeld rv
Het zegel van Vermont.Beeld rv

Democraten
Peilingfavoriet: Sanders
Gedelegeerden: 26

Republikeinen
Peilingfavoriet: Trump
Gedelegeerden: 16

Virginia

Virginia, in het oosten van de VS, stemde sinds eind jaren 60 steevast een Republikein naar het Witte Huis, maar koos de voorbije twee verkiezingen voor de Democraat Barack Obama. Hoe de staat deze keer zal stemmen, is nog onduidelijk. Bij de Republikeinen zetten de peilingen Donald Trump op kop, met een tweede plaats voor Marco Rubio. Bij de Democraten ligt Hillary Clinton comfortabel voor op Bernie Sanders.

De staat is vernoemd naar de 'maagdelijke' Britse koningin Elizabeth I, en ook de bijnaam 'Old Dominion' gaat terug tot de tijd dat de VS nog een Britse kolonie waren. De inwoners van Virginia hadden zich tijdens de Britse Burgeroorlog trouwe onderdanen van de Britse kroon getoond, en kregen daarom van koning Charles II de koosnaam toegekend. Een andere bijnaam voor Virginia is 'Mother of Presidents', omdat het de geboortestaat is van liefst acht presidenten. Virginia is ook de thuisbasis van het Pentagon, het bekende vijfhoekige ministerie van Defensie van de VS.

De vlag van Virginia. Beeld rv
De vlag van Virginia.Beeld rv

Democraten
Peilingfavoriet: Clinton
Gedelegeerden: 110

Republikeinen
Peilingfavoriet: Trump
Gedelegeerden: 49

Wyoming

Het bergachtige Wyoming, in het noordwesten, is met 584.000 inwoners de dunstbevolkte staat van de VS en heeft een trouwe Republikeinse aanhang. Er zijn geen recente peilingen afgenomen in de staat.

Wyoming kent een lange geschiedenis van vrouwenrechten. In 1869 was Wyoming de eerste staat in de VS waar vrouwen stemrecht kregen. Later zou de staat een voortrekkersrol spelen in de benoeming van vrouwen op belangrijke politieke functies. In de jaren 20 van de vorige eeuw verkoos Wyoming de Democrate Nellie Tayloe Ross tot eerste vrouwelijke gouverneur in de VS. De strijd voor gelijke rechten leverde Wyoming de bijnaam 'The Equality State' op, al staat de staat ook bekend als 'Cowboy State'.

Dinsdag wordt er niet gestemd in Wyoming, de Republikeinen houden er wel een conventie.

De vlag van Wyoming. Beeld rv
De vlag van Wyoming.Beeld rv

Republikeinen
Geen recente peilingen.
Gedelegeerden: 29

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234