Maandag 12/04/2021

Terreurdreiging

Alles wat je moet weten voor maandag: wat blijft er allemaal dicht in Brussel?

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De Nationale veiligheidsraad heeft op basis van de adviezen van het OCAD beslist dat het terreurniveau voor Brussel op 4 blijft en voor de rest van het land op 3. Scholen, crèches en metro blijven morgen dicht in Brussel.

Het gewone leven kan nog niet hervatten in het Brussels gewest. Dit heeft grote gevolgen voor het openbare leven.

"De bedreiging blijft ernstig en zeer nabij", zei premier Michel zonet. "We vrezen een aanval zoals in Parijs." Het gevaar is dus nog steeds niet geweken waardoor drastische maatregelen van kracht blijven. "Niveau 4 is zeer uitzonderlijk, dat betekent ook uitzonderlijke maatregelen", zei de premier.

Extra maatregelen

De federale regering neemt nog extra maatregelen:

• een versterking van de aanwezigheid van politie en leger, waarvoor bijkomende middelen worden vrijgemaakt;

• een vermindering van het aantal grote evenementen waar veel mensen bij elkaar komen.

Winkelcentra, winkelstraten en het openbaar vervoer blijven mogelijke doelwitten van terroristen.

Metro in Brussel

Daarom zal morgen als de werkweek begint, de metro niet uitrijden. De bewaking is met al die in- en uitgangen bijzonder moeilijk te organiseren waardoor de metro gesloten blijft. Ook de premetro rijdt niet. De MIVB en het gewest willen wel het bovengronds aanbod verhogen.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Scholen in Brussel

Ook alle scholen, hogescholen en universiteiten gaan dicht in Brussel. Aan de ouders wordt gevraagd om hun kinderen niet naar school te brengen.

De Brusselse schooldirecties plegen morgen overleg met de lokale politiezones om onder meer de veiligheids- en evacuatieplannen aan te scherpen en aan te passen en afspraken te maken rond bijkomende beveiliging.

De instellingen van het hoger onderwijs sluiten eveneens. Zij zullen hierover zelf communiceren naar hun studenten en personeel toe, luidt het. De KU Leuven liet inmiddels via Twitter weten dat het alle lessen en activiteiten op de Brusselse campussen opschort.

Crèches in Brussel

Vanwege de terreurdreiging zullen ook de crèches in Brussel morgen dicht blijven, zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) na overleg met de negentien Brusselse burgemeesters, in de zogenaamde gewestelijke veiligheidsraad.

"Op deze uitzonderlijke maandag zal in geen enkele van de Brusselse gemeenten een onthaaldienst worden waargenomen", zei Vervoort.

Ook Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen heeft de Nederlandstalige crèches in Brussel gevraagd hun opvang te sluiten. Kleinschalige gezinsopvang heeft de keuze om in opvang te blijven voorzien. De crèches zijn gevraagd de ouders op de hoogte te brengen.

Kind & Gezin laat weten dat ook de dienstverlening in het Brussels Gewest wordt opgeschort. Het gaat om consulten in het consultatiebureau en de huisbezoeken aan gezinnen met jonge kinderen.

Scholen in Vlaamse rand

De burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte, heeft beslist om ook in Vilvoorde alle scholen morgen gesloten te houden: "We volgen de Brusselse richtlijnen. Daarom sluiten we onze 22 scholen en voorzien we geen enkele vorm van opvang. Een pijnlijke maar noodzakelijke maatregel."

Ook de gemeente Dilbeek, aan de rand van het Brussels Gewest, houdt de scholen dicht. Er wordt ook geen opvang voorzien, laat de gemeente op haar website en via Twitter weten.

ook de scholen Campus Wemmel en het KTA Pro Technica uit Halle aan dat ze op maandag 23 september de deuren sluiten wegens de terreurdreiging.

Scholen in rest van Vlaanderen

"Vlaamse scholen zijn morgen wel open maar treffen extra veiligheidsmaatregelen", verklaarde Minister van Onderwijs Hilde Crevits.

Vlaamse basis- en secundaire scholen krijgen de uitdrukkelijke raad om, zolang het dreigingsniveau op 4 blijft, geen uitstappen te maken naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De Lijn

Bussen en trams blijven morgen wel normaal rijden. Enkel schoolritten Brussel worden geschrapt.

Winkels en markten in Brussel

Ook de meeste winkels, ontspanningsruimten, markten en sportvoorzieningen zullen gesloten zijn. "Het is de bedoeling om zoveel mogelijk veiligheidsmanschappen in te zetten op het terrein", aldus Vervoort.

Carrefour & Delhaize

Alle Carrefourwinkels in Brussel gaan morgen gewoon open, tenzij de lokale overheid anders vraagt. Dat meldt woordvoerder Baptiste van Outryve deze avond. "Er werden bijkomende veiligheidsmaatregelen getroffen", aldus de woordvoerder. "Enkel de winkels in het metrostation Rogier en in het winkelcentrum City 2 blijven gesloten", luidt het. Het hoofdkantoor in Evere opent ook de deuren.

Alle Delhaizewinkels in Brussel gaan open, behalve deze in de winkelcentra Westland en Basilix. Dat heeft woordvoerder Roel Dekelver gemeld. "Er komt wel extra bewaking voor elke winkel", zo luidt het. Het hoofdkantoor van Delhaize in Molenbeek gaat ook gewoon open, luidt het. "Maar wie wil, kan telewerken", aldus nog Dekelver.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Banken

De banken nemen eveneens maatregelen na de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad. KBC sluit drie kantoren in Brussel en ook het hoofdkantoor in de Havenlaan. Belfius heeft 2.200 medewerkers van zijn hoofdkantoor in Brussel aangeraden om morgen van thuis te werken vanwege het verhoogde terreurniveau. De bankkantoren van BNP Paribas Fortis zullen open zijn voor het cliënteel maar in het Brussels gewest zal toegang enkel mogelijk zijn na identificatie. Agentschappen van ING gevestigd in regio Brussel en Vilvoorde zullen open blijven maar met gesloten deur werken.

FOD Financiën

Bij de FOD Financiën, een dienst met 8.500 personeelsleden in Brussel, zijn er geen specifieke richtlijnen verspreid. Wie dat vraagt, mag morgen wel van thuis uit werken.

Vlaamse ambtenaren

De gebouwen van de Vlaamse overheid in Brussel zullen morgen geopend zijn. Het werk en de dienstverlening lopen gewoon door. Dat meldt Martin Ruebens, de secretaris-generaal van het Departement Diensten van het Algemeen Regeringsbeleid. De veiligheidsdiensten voorzien extra bewaking aan de ingang van de gebouwen. Leidinggevenden kunnen wel beslissen om hun personeel zo veel mogelijk te laten telewerken.

Atomium

Terwijl onder andere scholen en winkels in Brussel de deuren dicht houden, gaat het Atomium morgen wel opnieuw open.

"Na overleg met de voorzitter van het Atomium, de heer Freddy Thielemans en in overeenstemming met de politie opent het Atomium op maandag 23 november opnieuw haar deuren voor het publiek. Net zoals de beurs Cocoon in de Heizelpaleizen. Dit om de toeristen in Brussel zo goed mogelijk te ontvangen", luidt het deze avond in een communiqué.

Nog volgens de mededeling werden de nodige maatregelen genomen om de veiligheid van het personeel, de bezoekers en het gebouw te waarborgen. De directie en de voorzitter van het Atomium zullen de situatie naar eigen zeggen van dichtbij volgen en evalueren.

null Beeld AP
Beeld AP

Brusselse cultuurhuizen

Concertzalen Ancienne Belgique en Botanique schrappen de geplande concerten, Muntpunt en de Koninklijke Bibliotheek blijven gesloten. Mensen die boeken uitgeleend hebben, kunnen deze verlengen via de website.

Selor

Selectiedienst Selor annuleert alle interviews, selectie- en taaltesten morgen. De maatregel is een gevolg van de verhoogde terreurdreiging in Brussel, zo meldt Selor vanavond in een communiqué.

De testen zullen op een later tijdstip opnieuw ingepland worden. "We houden de kandidaten dagelijks op de hoogte of de testen de komende dagen al dan niet plaats vinden via onze website, sociale media of mail", luidt het.

Asielloket

Bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) is het asielloket maandag gesloten, zegt de bevoegde staatssecretaris Theo Francken op Twitter.

Morgennamiddag volgt een nieuwe evaluatie van de terreurdreiging.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234