Woensdag 21/08/2019

Kobani

"Alles wat IS achterlaat, is vernield"

Beeld Foto Getty

Journalist Barzan Iso (30) volgt de opmars van IS bij Kobani van binnenuit. Bericht vanuit een belegerde stad.

Hij kan maar kort bellen, want er is nauwelijks stroom in Kobani en hij heeft zijn telefoon nog nodig voor andere gesprekken. De wapens die de Verenigde Staten de laatste dagen hebben gedropt voor de Koerdische strijders in Kobani, 'maken absoluut verschil,' zegt Barzan Iso (30), een lokale journalist, 'maar er is meer nodig om Islamitische Staat op afstand te houden, laat staan te verslaan.'

De Koerdische provinciestad is de laatste maand door het offensief van IS uit de anonimiteit gerukt. 'Onthoud Srebrenica,' zei de VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura. 'Het Koerdische Stalingrad,' voorspelden Nederlandse Koerden online. Kobani, de Arabische naam luidt Ayn al-Arab, is op de voorpagina's van kranten over de hele wereld beland.

Dat is een omslag voor het slaperige grensstadje, dat normaal 50 duizend inwoners heeft. Tot voor kort deed Kobani vooral dienst als regionaal landbouwcentrum. Als grootste plaats in de gelijknamige regio, met 396 dorpen en bijna een half miljoen inwoners, werden de stoffige straten slechts bevolkt door boeren op zoek naar zaden, machines en vee.

Beeld RV
Beeld Foto Digital Globe

Verlaten stad

Totdat IS kwam. Barzan, geboren en getogen in Kobani, schetst het beeld van een verlaten stad waar het geluid van geweerschoten en exploderende artilleriegranaten constant tussen de muren galmt. De stad en de gehuchten eromheen stroomden leeg toen IS eind september dorp na dorp overrompelde op weg naar Kobani.

'Er zijn hier nog 2.000 tot 2.500 burgers,' zegt Barzan. 'Het zijn ouderen, de families van strijders en mensen die zijn teruggekeerd uit Turkije omdat ze daar op de pleinen sliepen.' Koerdische strijders beschermen de burgers. Ze houden vermetel stand ondanks weken van aanvallen door het veel beter bewapende IS.

Kobani, de geboorteplaats van de Syrisch-Koerdische leider Saleh Muslim, heeft een reputatie hoog te houden. Het stadje begon een eeuw geleden als nederzetting langs de spoorlijn naar Bagdad, die op dat moment in aanbouw was. Tegenwoordig is bijna 90 procent van de inwoners Koerdisch, volgens de Syrische ngo organisatie Etana. 5 procent is etnisch Arabier, 5 procent Turkmeens, een enkeling Armeens. Behalve de Arabieren zijn al die groepen hun leven niet zeker onder IS.

Kobani is ook de eerste Syrische plaats waar Koerdische PYD-strijders in 2012, in de mist van de Syrische burgeroorlog, hun eigen vlaggen hesen en zelfbestuur verklaarden. Daags erna volgden andere Koerdische plaatsen in het noordoosten van Syrië, een regio waar het regime de afgelopen jaren nauwelijks meer is gezien.

Koerden zitten verspreid over Iran, Irak, Turkije en Syrië. In Syrië zijn ze altijd onderdrukt door het regime van Bashar al-Assad en diens vader voor hem. De Koerdische overname van het noordoosten liet het regime ongemoeid; zolang ze hun eigen droom najaagden, sloten de Koerden zich niet aan bij de Syrische oppositie.

Resultaat

Dat was zo totdat IS eind vorige maand de lopen van haar tanks en artillerie op Kobani richtte. Inmiddels heeft de Koerdische PYD samenwerking met reguliere Syrische rebellen aangekondigd. Van IS moeten ze hier absoluut niets hebben.

'We hebben hier veertig Koerdische partijen,' zegt Barzan. 'Communistisch, liberaal, democratisch, noem maar op. Maar geen radicaal islamistische. IS heeft de laatste maanden herhaaldelijk gevraagd of mensen zich bij hen willen aansluiten, maar niemand die daar zin in had.'

Het resultaat, voor nu, is grootschalige verwoesting van het ooit kalme boerenstadje. 'IS heeft 60 procent van de gebouwen in het midden van de stad kapot geschoten met Gradraketten, artillerie en mortieren,' zegt Barzan. 'Westerse luchtaanvallen op IS-posities in het oosten hebben daar ook gebouwen verwoest. En alles wat IS achterlaat, is vernield. Het is oorlog. Een heel harde oorlog.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden