Zondag 24/10/2021

'Alles was klaar om in de container te worden gekieperd'

Wie anders dan Michel Verschueren (71), manager van Anderlecht, klimt zo snel op de barricades om de club die hem zo lief is met elke vezel in zijn lijf te verdedigen? En ook als er sprake is van crisis neemt hij die rol graag op zich. Deze week had hij zijn handen weer meer dan vol. Hugo Broos ontslaan? Geen denken aan. Grote schoonmaak in de kleedkamer? Niets van. 'Kalmte bewaren. Rustig.' Verschueren kreeg gelijk: de rust is, tijdelijk althans, hersteld. Als paars-wit nu morgen eens met dezelfde inzet zou willen voetballen als donderdag tegen Panathinaikos, dan zou Verschueren een gelukkig man zijn.

Valerie Hardie / Bart Fieremans

Als het gesprek er ongeveer op zit, haalt Michel Verschueren plots een kalendertje uit zijn jaszak en plooit het gevouwde blad open. "Kijk, ik slaap er zelfs mee." Zijn vinger glijdt langs de namen en bedachtzaam overloopt hij de clubs. Hij somt het programma op van Lierse, van Genk en van Lokeren om dan te concluderen dat Anderlecht "zonder accidenten" nog steeds aanspraak kan maken op de tweede plaats. "We hebben alles onder controle, Anderlecht heeft zijn lot in eigen handen." Te beginnen zondag thuis tegen Charleroi.

Wat denkt u van de houding van spelers en trainer die weigeren met de pers te praten?

Michel Verschueren: "Dat ze lastig zijn en niet willen praten, daar kan ik inkomen. Geef ze een dag of twee om na te denken. Anderlecht is afgemaakt, hé, in zijn blootje gezet. Niets was nog goed. En dat werd allemaal in harde termen uitgedrukt. Alles was klaar om in de container of vuilbak te worden gekieperd. Als je zo'n zaken over jezelf leest - of je nu speler, trainer of voorzitter bent - dan ga je je vragen stellen. In zo'n wereld is het niet makkelijk te leven. Ik wil geen excuses inroepen, de spelers zijn vedetten en dikbetaalde profs, maar ze zijn ook mensen."

Heeft de kritiek u tegelijk niet geholpen om de spelers wakker te schudden?

"Geen valse conclusies trekken, hé. De nationale ploeg zou op het WK ook pas goed zijn beginnen voetballen nadat ze in de pers belachelijk was gemaakt. Niets van. Kritiek moet je niet uiten gewoon uit plezier om de spelers op te jutten. Er zijn limieten en die moet je respecteren. Als de spelers er nu zo bokkig bijlopen, dan is dat omdat ze zich vernederd voelden. Kritiek mag en móét er zijn maar soms gaat de pers te ver. Er zijn journalisten die er methodes op nahouden die niet katholiek zijn. Broos ziet ook dat bij Anderlecht alles andere dimensies aanneemt. Maar bon, wij zijn gedoemd om samen te leven en Broos weet wel dat hij alles met een korreltje zout moet nemen."

Is een deel van de conclusie na Panathinaikos niet dat Anderlecht een leidersfiguur mist?

"Misschien is dat een probleem, ja. Straks gaan ze weer kwaad zijn als ik dat zeg, zoals De Boeck, die dénkt dat hij persoonlijkheid heeft. (haalt een stapel krantenknipsels uit zijn lade en toont een krantenkop: 'Bezem erdoor? Geen sprake van') Moest ik dat soms doen? Stel dat ik de bezem erdoor haal en Broos buitengooi, is dat de juiste methode? Ik denk het niet. (sust) Kalmte bewaren. Rustig. Vier dagen heb ik hier rondgelopen als een beest, durf ik zeggen. Praten met het bestuur, met de trainer, de spelers toespreken, de pers te woord staan. zonder op te scheppen meen ik te mogen stellen dat er geen paniek was en dat mijn aanpak geslaagd is."

Hand op het hart: werd het ontslag van Broos overwogen?

"Nooit. Het waren turbulente dagen maar de trainer is nooit ter discussie gesteld."

Het is niet omdat je één slecht seizoen op de drie draait, dat je belachelijk mag worden gemaakt, zei u vorig jaar. Het ziet ernaaruit dat Anderlecht nu aan twee slechte seizoenen komt.

"Dan nog moet men ons niet belachelijk maken. Overal zijn er problemen, kijk maar naar de grote clubs in het buitenland. Neem Barcelona in de Spaanse competitie en wat daar met Van Gaal is gebeurd. Een catastrofe."

Is het niet frustrerend dat de spelers er maar niet in slagen continu op niveau te presteren?

"Het bewijs dat de spelers elke dag psychologisch aangepakt moeten worden. Dat is de les die ik hieruit trek. In het verleden dachten we: die spelers zijn profs, ze redden het zelf wel. Nu zien we in dat ze constant begeleid moeten worden, gestuwd. Misschien kan het helpen één keer per maand te praten, bij een dineetje, uit vriendschap. We gaan er dichter op zitten. Vroeger was er al eens een gebrek aan communicatie, zoals in het geval van Seol. Die heeft een jaar in afzondering geleefd, hij verstond niets of niemand. Dit jaar was dat Kolar. Hij kon geen woord Frans, Nederlands of Engels. Begin er maar aan. Gelukkig was er Zitka die hem opving."

Hoe verklaart u dat er bij Anderlecht toch zo'n kille sfeer hangt? Dat er nauwelijks vriendschapsbanden bestaan?

"Wat is vriendschap? Dat de spelers elke dag samen biefstuk-friet gaan eten of stoemp met een pintje? Feit is dat je met een groep van 25 spelers zit, van wie er veertien misnoegd zijn omdat ze niet in de ploeg staan. Er kunnen er maar elf spelen, hé. En dan heb je natuurlijk de Vlamingen die meer samenhangen, de Franstaligen, de Joegoslaven en een paar enkelingen. Maar vanaf nu gaan we daar wat aan doen."

Vorig seizoen kocht Anderlecht vooral in de breedte aan. Gaat u nu in het tussenseizoen voor een andere strategie kiezen en klassespelers in huis halen?

"We gaan transfers doen waar het kan maar nu primeert de tweede plaats. In functie van waar we eindigen, zullen we zien wat kan. Wordt het de Uefabeker of de Champions League? Wat zijn de financiële middelen? U weet dat we op dat vlak steeds voorzichtig zijn en dat we geen miljoenen schulden willen maken. Spijtig dat we geen ronde verder raakten in de Uefacup, dat had ons anderhalf miljoen euro extra opgeleverd. Eerst gaan we in maart ook praten met de spelers die einde contract zijn: De Wilde, Crasson, Milojevic en Pavlovic. Over andere transfers ga ik nu nog niet praten."

In het verleden hebt u Sonck en Dagano door Genk laten afsnoepen. Laat u dat straks weer toe met Kpaka?

"Daar ga ik niet rechtstreeks op antwoorden. Ik zeg u alleen: de prospectie is lopende. Pas als ik weet waar we staan, kan ik daar iets over zeggen."

Niet alleen de spelers, ook het bestuur lag deze week onder vuur. Terecht?

"Lees mijn editoriaal. (neemt het clubblad en leest met luide stem) 'Donkere wolken, turbulentie, rampweek, mes in de wonde, paars-wit in volle crisis, Broos op de wip... vormden de titels van de meeste dagbladedities van verleden maandag. Na de onverwachte en onbegrijpelijk zwakke prestatie van ons elftal in Athene mochten wij ons verwachten aan dergelijke kritiek, die zelfs voor een deel verantwoord is en die wij als doorwinterde profs moeten aanvaarden.' (legt het blad neer) Ik geef toe dat bepaalde zaken beter kunnen maar de media wilden ons afschilderen als een volledig voorbijgestreefd bestuur."

Ook Alain Courtois haalde bij zijn ontslag aan dat Anderlecht geen modern beleid voert.

"Ik wens daar niet op te antwoorden. De mens zit in de politiek, laat hem daar maar zitten. Ik heb beloofd die man met rust te laten maar het is wel makkelijk de rekening te maken van een ander. Pas op, ik heb nooit met hem ruzie gehad. Maar misschien wou hij te rap gaan."

Al jaren zegt u werk te willen maken van uw opvolging maar intussen is dat nog steeds niet geregeld.

"Ik geef toe, Courtois was een tegenvaller, al na zes maanden was hij weg. Maar ik vraag niet liever dan iemand die wil meewerken. Hij moet dan wel wat geduld hebben, tot hij het huis wat beter kent. Als je als vreemde ergens in een nieuw huis komt, dan let je toch eerst wat op en zet je niet alles op stelten. Er ligt wel een dossier in mijn lade met kandidaten maar die zaak heeft nu twee weken stilgelegen. Of de naam van Degryse al is gevallen? Die is al geciteerd, ja."

Waarom dient voorzitter Roger Vanden Stock de pers nooit van repliek en springt u altijd in de bres?

"Ik heb dat ook met zijn vader gedaan en ik voel me goed in die rol. Door mijn tussenkomst stond de voorzitter ook na twee dagen al uit de wind. En ik kan er ook niet aan doen dat ik mediatiek overkom. Door mijn functie kom ik veel in de actualiteit en ik meen te mogen zeggen dat ik door mijn charisma en stijl de persmensen aantrek. Ik moet alleen opletten dat ik mezelf niet kapotmaak, want te veel van het goede is ook niet goed."

'Marc Degryse bij Anderlecht? Die naam is al gevallen, ja'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234