Zaterdag 07/12/2019

IS

Alles of niets voor IS: ook vrouwen aan het front

Raqqa ligt in puin en het kalifaat staat op instorten, en net nu deelt IS nog meer wapens uit aan vrouwen. Beeld REUTERS

Nu Raqqa op het punt staat te vallen, nemen ook de vrouwen in de stad de wapens op. Veel van hen vechten nu mee aan het front.

De slag om Raqqa, de hoofdstad van het IS-kalifaat, kan elk moment beslecht zijn. Misschien was het vannacht al zo ver. Duizenden burgers zijn dit weekend de stad ontvlucht. Hooguit enkele honderden IS-strijders zitten in de stad. Onder hen vrouwen die bomgordels omgegord hebben en kalasjnikovs ter hand genomen hebben.

"Volgens onze informatie vechten in Raqqa nu 70 buitenlandse vrouwen aan de frontlijn", zegt commandant Agied van de istikhbarat, de Koerdische inlichtingendienst in Syrië. In een moskee bij het dorp Hawi al Hawa, enkele kilometers ten westen van Raqqa, was hij afgelopen week belast met het eerste onderzoek van vluchtelingen uit de stad. "Dit is aan de gang sinds een dag of twintig. De vrouwen van IS zijn bewapend, dat horen we van iedereen die hier komt."

Een eenheid vrouwelijke zelfmoordstrijders probeert de laatste IS-buurten van Raqqa zo lang mogelijk te verdedigen, stelt de istikhbarat. "Ze staan klaar om zichzelf op te blazen als het einde daar is", zegt Murad, het hoofd antiterrorisme op het kantoor in Rimelan (medewerkers van de inlichtingendienst mogen geen achternaam geven). "De meesten zijn buitenlandse vrouwen, zowel Arabieren als Europeanen."

Eten, koken en gewonden verzorgen

De vrouwen die meevechten, maken deel uit van de Nusaiba-brigade, die ook eten kookt voor mannelijke strijders en voor gewonden zorgt. "De meesten zijn weduwe", zegt Murad. "Na de dood van hun man gaan ze naar het vrouwenhuis. Daar hebben ze twee keuzes: opnieuw trouwen met een IS-strijder, of gaan vechten. Ze worden voorbereid op het martelaarschap."

Niet alle IS-vrouwen zoeken de oorlog op. In de vluchtelingenstroom bij de moskee in Hawi al Hawa meldden zich deze week twee jonge vrouwen met Turkse identiteitsbewijzen die mogelijk een familierelatie hebben met IS-strijders. Eerder arresteerde de istikhbarat een Belgische man - verondersteld lid van IS - die de frontlijn overstak met zijn twee echtgenotes: een Arabische en een Nederlandse vrouw. Commandant Agied: "Ze wilden niet meer vechten. Ze waren heel blij dat ze het gehaald hadden."

Hoewel IS-vrouwen in Raqqa nu voor het eerst aan de frontlijn staan, zijn veel van hen vertrouwd met wapens. Niet alleen vrouwen in officiële functies, zoals leden van de gevreesde zedenpolitie Al Khansaa, waren de afgelopen jaren bewapend. Ook gewone huisvrouwen, getrouwd met IS-strijders, vertonen zich sinds het begin van het kalifaat op straat met kalasjnikovs en bomgordels.

"Er is geen grote verandering", zegt Samira al Nisr (65), vroedvrouw uit Raqqa die op 6 oktober de stad verliet. "Vrouwen van strijders bewapenden zich altijd al. Vanaf het begin hadden ze een pistool onder hun arm en een kalasjnikov in de auto." Het wapenvertoon had de eerste jaren vooral een symbolische functie. IS heeft een strak gereguleerde standenmaatschappij gecreëerd, waarbij leden van 'de Staat' privileges hebben die de 'gewone' bevolking niet heeft. Met openlijk wapenbezit onderscheidt een vrouw van de Staat zich van vrouwen uit de gewone bevolking.

"Als je wapens draagt, ben je van een hoog niveau", zegt de 17-jarige Hiba Tarakji. "In het internetcafé hebben de vrouwen van IS-strijders hun wapens mee. Sommige vrouwen dragen een bomgordel over hun abaya. We waren altijd bang dat die zouden afgaan."

Bomgordel

"Alle vrouwen dragen wapens", zegt Meream Khaddad, een Syrische vrouw die getrouwd is met een Franse IS-strijder. "Ik niet. Maar veel vriendinnen van me wel. Hun mannen gingen vechten aan het front. Zij waren dan alleen. Als je een wapen hebt als vrouw, dan voel je je sterk. Later kwam er een regel van IS: je moet je wapens verbergen onder je kleding, want mannen vinden een vrouw met wapens aantrekkelijk. Maar veel vrouwen bleven een bomgordel dragen, of hadden een wapen in de handtas."

"We weten dat vrouwen nu zelf vechten", zegt Doha ("geen achternaam, want IS heeft overal cellen"), die afgelopen weekend vluchtte. "Het is niet nieuw. Als een IS-strijder gaat trouwen, laat hij zijn vrouw zien hoe ze een granaat moet gebruiken en een bomgordel. De buitenlandse vrouwen kijken op ons neer, want zij zijn van de Staat en wij van de gewone bevolking." Naarmate de oorlog dichterbij kwam, begon IS wapens nadrukkelijker te verstrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234